Bespaartips

Is Checkjebon.nl een goede ondersteuning als je wil besparen?

Besparen is HOT en dat is ook te merken in het aantal sites dat je wil helpen met minder uitgeven aan je boodschappen. Checkjebon.nl is er daar eentje van en deze naam kwam dan ook regelmatig bij mij voorbij. Daarom besloot ik er eens in te duiken. En laat ik maar meteen beginnen met mijn conclusie. Want dan kan ik daarna uitleggen waarom ik deze conclusie heb getrokken. Checkjebon.nl is namelijk een prima hulpmiddel. Als je echt wil besparen zul je niet op deze site (alleen) moeten vertrouwen. Maar als je de volgende punten in je achterhoofd houdt en daar op controleert kan het je best helpen om snelle vergelijkingen te maken!

Alleen met supermarkten die online prijzen delen

De meeste Nederlandse supermarkten delen (een deel van) hun assortiment online, maar niet allemaal en vooral verse producten zijn vaak uitgesloten van online prijslabels. Daarom kan het zijn dat deze producten niet of niet goed te vergelijken zijn online. En als ik dan toch de goedkoopste winkel wil zal dat voor mij vooral gaan om groente en fruit, want daaruit bestaat het gros van mijn boodschappen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de goedkoopste supermarkt bij jou in de buurt niet in de lijst staat en daarom niet meegenomen wordt in de vergelijking. Terwijl de goedkoopste supermarkt 200 kilometer verderop wel wordt meegenomen, tsja daar heb je dus niks aan. Als je echt veel moet besparen kan ik me zelfs voorstellen dat dit ontmoedigend werkt om te zien dat bij de meeste boodschappen je dichtstbijzijnde supermarkten het duurst zijn. Terwijl er vast heel besparende opties zijn, alleen niet op deze website.

Het kiest niet de goedkoopste optie per eenheid

Als je een algoritme de goedkoopste boodschappen laat uitzoeken zal het misschien de goedkoopste pot pindakaas van 350 gram uit kunnen zoeken. De goedkoopste pindakaas per 100 gram, wordt wel moeilijker. Dus komt er uit een boncheck altijd alleen de goedkoopste variant die je al ooit kocht, niet de goedkoopste optie. Vloeibaar kleur wasmiddel van huismerk is bijvoorbeeld een product dat veel goedkoper is als een winkel de 40 wasbeurten (2,2 liter) aanbiedt dan als ze alleen de 20 wasbeurten (1,1 liter) variant hebben. Ik was dan weer wel verrast dat, voor de kleine verpakking, er niet zomaar het huismerk, maareen goedkoper ander merk gekozen werd bij winkels waar dat kon. Maar goed, dat merk was dus nog steeds duurder dan de grote verpakking.

Aanbiedingen worden niet meegenomen

Het is ook goed om te weten dat aanbiedingen niet mee worden genomen in de vergelijking. Als je dus kunt besparen door gebruik te maken van een aanbieding zal dit algoritme niet in je voordeel werken en dat kan flink schelen. Zo kiest de computer automatisch huismerk houdbare melk als je daar op zoekt, terwijl tijdens mijn onderzoek de A-merk houdbare melk bij een van de deelnemende winkels wel 30% goedkoper was dan huismerk. Ook voor een blikje tonijn dat in de aanbieding zou moeten zijn voor 1,39 euro werd gewoon de normale prijs van 1,89 euro gerekend. En bij de zuurkool die bij een andere winkel in de aanbieding was werd de normale prijs en niet de twee voor één euro prijs gerekend.

Slaat aan op keywords niet producten

Om goed te zoeken zijn de juiste keywords nodig en als die aanslaan op producten die je niet bedoelde kan dat flink schelen in de prijs die de winkels aangeven. Zo zocht ik op snijbonen, omdat deze in de aanbieding waren bij een van de winkels uit de lijst. Juist bij die winkel werd voor mij een klein blikje snijbonen in de lijst gezet, terwijl bij andere winkels wél verse snijbonen in de lijst kwamen. De prijs van een blikje was 69 cent, van de verse bonen 1,19 euro op zijn goedkoopst. Dat is nogal een verschil en als je dan een hele bon hebt vergeleken kan het lijken of de eerste winkel aanzienlijk goedkoper is, terwijl het eigenlijk niet uit maakt. Zo zocht ik ook op knäckebrod, iets waarvan ik weet welke winkel daar het goedkoopst in is, maar van allemaal kwam deze winkel juist het duurst uit. Waarom? De zoekmachine was schijnbaar aangeslagen op een glutenvrije variant, die bijna vier keer zo duur was als de variant die ik graag wilde.

Conclusie

Het klinkt nu vast alsof ik heel negatief ben over deze website, maar dat is helemaal niet zo! Zoals ik in de intro al zei; denk ik dat dit een heel makkelijke en handige ondersteuning is om de beste prijzen van bepaalde producten uit te zoeken. Even vlug uitzoeken wat een bepaald product kost is heet handig, maar echt uitzoeken waar je het goedkoopste uit bent zul je zelf moeten doen. Ik heb natuurlijk vooral ook gezocht met producten waarvan ik wist dat ze een ‘probleem’ zouden kunnen opleveren. Computers, robots en artificial intellegence is naast besparen heel hip. We zijn alleen nog niet zo ver dat we ons huiswerk of boodschappenlijstje kunnen laten maken door een computer.

Zelf ben ik nog steeds meer fan van de website Supermarktscanner.nl, deze site werkt eigenlijk op (soort van) dezelfde manier, maar heeft ten opzichte van Checkjebon.nl wel een aantal voordelen. Zo kun je daar ook de prijshistorie van producten terugzien. En nou vind ik het over het algemeen niet interessant en zelfs deprimerend om te zien hoeveel bepaalde producten in prijs zijn gestegen, maar je kunt wel zien wanneer producten in de aanbieding waren én voor hoeveel. Wat ik ook een voordeel vind is dat Supermarktscanner de prijs per eenheid en lopende aanbiedingen aangeeft. Als je echt wil weten waar je het goedkoopst uit bent, kun je beter zelf onderzoek doen zodat je zeker weet dat je het juiste product en de goedkoopste optie daarin voor je hebt!