Persoonlijk

Ik liet ChatGPT 20 bespaartips geven, zijn ze goed? (deel 1)

Misschien heb je het al wel voorbij zien komen; ChatGPT. Scholieren laten hun huiswerk maken door deze (vrij nieuwe) chatrobot, maar ik was wel eens even benieuwd of de computer slim genoeg is om goede bespaartips te geven. Ik vroeg de chatrobot daarom om 20 bespaartips te geven en ga daar vandaag (en volgende week) op reageren!

1. Maak een boodschappenlijstje en houd je daar aan

Ik gebruik echt graag boodschappenlijstjes. Zelfs als ik maar drie dingen nodig heb, vind ik het fijn om ze even op te schrijven zodat ik niks vergeet. Maar het is ook een goede houvast om geen impulsaankopen te doen. Soms kan het ook handig zijn om een ‘open’ boodschappenlijstje te maken. Bijvoorbeeld als je wel al weet dat je op maandag (vega) kip gaat eten omdat dat in je vriezer ligt, maar je voor de groenten erbij eigenlijk het liefste iets uit de uitverkoopbak wil halen. Dan zet je neer ‘groenten voor maandag’, in plaats van een specifieke groente. Maar over het maken van een goed boodschappenlijstje kan ik wel een hele blog schrijven.

2. Vergelijk prijzen tussen verschillende winkels

Vergelijken en rekenen, vooral niet uitgaan van verwachtingen, is super belangrijk. En dus ook prijzen vergelijken, maar doe dat vooral van de winkels die lekker dicht bij elkaar zitten. Dus ik heb een Jumbo, Albert Heijn, Aldi en Kruidvat en dat zijn de winkels die ik lekker met elkaar vergelijk. Een goede houvast is dat je voor veel verzorgingsproducten en huishoudelijke producten naar de drogisterij moet gaan, maar voor etenswaren het best kunt besparen bij de supermarkt. Maar uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.

3. Koop in bulk voor kortingen

Korte reactie; bulk is net zo vaak niet voordeliger als dat het wel voordeliger is. Dus ga, zoals ik al zei, niet uit van verwachting maar reken om naar de liter, kilo of stuk prijs. En vooral die stukprijs vind ik dat wel eens extra aandacht verdient. Want dat je wasmiddel moet omrekenen naar wasbeurten roep ik al jaren. Maar kijk ook bij bijvoorbeeld crackers of wraps naar de prijs per stuk, maar dan uiteraard wel in verhouding met het gewicht om zo een goede vergelijking te maken!

4. Koop seizoensgebonden producten voor de beste prijs

Ik hoor toch vaak mensen klagen dat komkommers zo duur zijn geworden, in januari. Dat is over het algemeen niet het moment dat komkommers nou in drommen van de plant af komen, zonder dat ze daarvoor uit het verre buitenland of verwarmde kassen moeten komen. Dus zijn ze inderdaad waarschijnlijk wel twee of misschien wel drie keer zo duur als

5. Koop houdbare producten in plaats van vers

Hmm, ik vind wel iets van deze bespaartip. Bij ‘houdbare producten’ denk ik namelijk niet direct aan de gezondste opties. Hoewel diepvriesgroenten en -fruit natuurlijk ook gewoon houdbare opties zijn. Maar dit was niet de eerste keer dat ik ChatGPT tips liet bedenken en eerder gaf het al als bespaartip om juist fruit mee te geven naar school, in plaats van bijvoorbeeld een Evergreen of Sultana. Dus ik besloot dat eens uit te rekenen, maar als het puur om geld gaat was de voorverpakte koek juist goedkoper dan fruit. En dan rekenende ik met A-merk, zonder aanbieding. Bij huismerk was het helemaal goedkoper. Dus ja dan zou ik in zo’n geval zeggen; kies dat wat je kind ook daadwerkelijk eet. Zoals ik Amerikaanse dietisten zo vaak hoor zeggen; fed is best.

6. Gebruik kortingsbonnen en kortingen

Kortingsbonnen, in elk geval zoals we ze kennen uit Exreme Couponing, zijn niet echt bekend in Nederland. Maar er zijn genoeg andere manieren om (extra) kortingen te krijgen. Hiervoor moet je soms wel geduld hebben en voorbereid boodschappen doen. Maar dan kun je bijvoorbeeld door gebruik te maken van de koopavondkorting bij de drogist en zo een super deal te scoren of juist je slag te slaan tijdens Black Friday.

7. Koop huismerken in plaats van merkproducten

Huismerken zijn over het algemeen goedkoper dan A-merken. Maar voor sommige producten zijn er ook nóg goedkopere opties, wat ik graag budgetmerken noem. En soms is het juist in de aanbieding het A-merk dat wel een stuk goedkoper is. Zal ik het nog maar eens zeggen? Niet uitgaan van verwachtingen, maar altijd rekenen.

8. Koop producten die op het punt staan te verlopen voor een korting

JA! Ik vind het heel erg grappig dat toen ik nog niet zo lang bezig was met bespaartips delen, het eigenlijk niet zo bekend was dat er zoiets bestond als afprijzingen op de datum. Sterker nog; ik denk dat er genoeg winkels waren die het niet deden. En het is niet de inflatie, maar vooral de hang naar duurzaamheid die dit de afgelopen twee, drie jaar veel groter heeft gemaakt. Naast producten die in de winkel worden afgeprijsd is er ook nog Too Good To Go, maar ga daarvoor eens buiten je comfortzone. Bestel eens een box bij een restaurant

9. Koop producten die niet in de verkoop zijn, in grote hoeveelheden

Eerlijk gezegd weet ik echt niet wat ze hiermee bedoelen, maar dat laat wel zien dat het schreven is door een computer. Door kunstmatige intelligentie, die alleen maar een combinatie maakt van wat het online kan vinden.

10. Gebruik digitale kortingsbonnen en apps

Kortingsbonnen hebben we niet in Nederland, dat had ik al benoemd. Maar zo’n beetje elke supermarkt heeft wel zijn eigen app en daarmee kan je lekker besparen. Ik bedenk me nu ook dat in sommige apps natuurlijk wel gebruik wordt gemaakt van kortingsbonnen. Het is gewoon zo dat als ik aan ‘kortingsbonnen’ denk, ik eerder denk aan de bonnen van fabrikanten waarmee ook in Extreme Couponing wordt gewerkt. Met de Nederlandse apps is echter ook flink te besparen en het is dus altijd slim om de apps van jouw favoriete supermarkt even te bekijken!

In de titel staat 20 bespaartips, maar ik heb de tips even in twee gedeeld en volgende week zal het tweede deel van de tips, met wederom mijn reactie, op dit blog verschijnen. Dus als je dat niet wil missen, hou dan zeker GierigeGerda.nl in de gaten!