energie

Is het verstandig om nu een energiecontract af te sluiten?

Nog een paar weken tot het einde van het jaar. En daarmee ook het einde van het energieplafond, dus als de prijs voor stroom boven 40 cent per kWh komt of voor gas boven 1,45 euro per m³ dat je dit ook zult gaan betalen. Maar de laatste tijd is de prijs eigenlijk alleen maar gedaald, daarom is de grootste vraag voor nu dus: moet je een vast contract afsluiten of juist niet? Helaas kan ik daarover geen antwoord geven, want dat ligt er precies aan wat je wil. Maar ik kan je misschien wel helpen met een keuze te maken!

Een vast contract geeft zekerheid

Het grootste voordeel van een vast energiecontract is dat je zeker bent van wat je betaalt per kWh stroom en m³ gas. Dit kun je vastzetten voor 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar. Het nadeel is dat als de prijzen van energie dalen je daar geen gebruik van kunt maken. Het voordeel is dan weer dat als de prijs stijgt, je daar niets van merkt. Het is wel goed om te weten dat het echt de prijs per kWh stroom en m³ gas is die je vastzet. Als je verbruik verandert of als belastingen stijgen of dalen kan het alsnog zijn dat je meer of minder gaat betalen op je afrekening.

Variabel contract laat je profiteren van dalende prijzen

Waar een vast contract zekerheid geeft, is het niet afsluiten van een vast contract wellicht risicovol te noemen. Dat betekent echter niet per se dat het een slecht idee is. Want stel dat de prijzen toch enorm gaan dalen, dan kun je daar wel van profiteren. Het belangrijkste is wel dat als prijzen weer de pan uit zouden stijgen, zoals eind vorig jaar, dat je dit dan financieel wel op kunt vangen. Ook al is dat niet wat voor nu verwacht wordt. Als je echt wel van een beetje risico houdt, kun je zelfs voor een dynamisch energiecontract gaan. Dan wordt de prijs die je betaalt per dag aangepast aan de marktprijs.

Gebruik een vergelijkingssite

Het is wel belangrijk om goed te vergelijken welke energiemaatschappij het beste bij jou past. Hiervoor kun je een vergelijkingssite gebruiken. Deze vertelt je op basis van je oude verbruik welke maatschappij voor jou het beste is. En dat bekijken lijkt me sowieso wel slim, maar of je echt een vast contract moet nemen; dat is echt aan jezelf!

Nu vraag je je misschien af wat ik zelf doe. Nou heel eerlijk gezegd heb ik mijn contract al vastgezet zo gauw het kon afgelopen zomer. Dus als je dat op dit moment nog niet hebt gedaan is het slim om hier toch even naar te kijken en in elk geval een bewuste keus te maken voor het een óf het ander.