Ik ben echt dol op grillkaas, halloumi. Voor mij is het echt een heel goede vleesvervanger. Maar het is zó ontzettend duur! Nu ontdekte ik bij Albert Heijn grillkaas die niet halloumi wordt genoemd. Een beetje zoals witte kaas en feta, denk ik. Maar het scheelt dus, hou je vast, de helft in prijs. Daarom besloot ik het te proberen en ik proef echt geen verschil. Ik maakte dit recept, dat echt een favoriet is bij mij.
Ingrediënten:
- Rode kool
- 4 tomaten
- Halve komkommer
- 2 pakjes grillkaas
- 8 kleine wraps
- 3 el kwark
- 3 el mayonaise
- 1 el tacokruiden
- 2 el azijn
- Peper en zout
Zo maak je het:
- Snij de rode kool in dunne reepjes. Dat kan met de hand of met een keukenmachine. Breng op smaak met zout en voeg twee eetlepels azijn toe. Kneed dit even goed door en laat het vervolgens staan tot je gaat opdienen. Verse rode kool geeft wel af, dus hou daar rekening mee. Draag eventueel handschoentjes, maar mijn ervaring is dat meteen handen wassen ook wel helpt. Snij ook de tomaten en komkommer in stukjes. Heb je geen hele tomaten? Dan kun je ook cherry- of snoeptomaatjes gebruiken: vier of vijf stuks per persoon is dan genoeg. Deze snij je in vieren en zo groot wil je de komkommer ook hebben.
- De grillkaas snij je in plakjes van een halve centimeter en bak je in een pan. Je kunt er een beetje olie aan toevoegen, maar ik bak het eigenlijk altijd in een droge anti-aanbakpan. Grillkaas begint eigenlijk altijd eerst een beetje te lekken, en ik haal het uit de pan als dat vocht is verdampt en de grillkaas goudbruin is.
- Voor de saus meng ik 3 eetlepels kwark – dit kan ook (Griekse) yoghurt zijn – met 3 eetlepels mayonaise. Ook dit mag vervangen worden door fritessaus als dat is wat je in huis hebt. Voeg een eetlepel tacokruiden toe. Als je zelfgemaakte kruiden hebt, breng het dan eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Verwarm de tortilla’s kort voor je alles opdient. Dit kan in de magnetron of door ze even één voor één, een paar seconden, in een hete pan te leggen. Beleg de wraps met de rode kool, tomaat en komkommer, een beetje saus en natuurlijk de grillkaas. Serveer meteen.