Met de hoge energieprijzen rijst bij veel mensen ook de vraag of ze dit jaar hun huis wel kunnen versieren met verlichting. Want heel eenvoudig gezegd branden die lichtjes niet voor niks. Daarom duik ik er even in, wat het nou eigenlijk kost om je kerstverlichting te laten branden. En natuurlijk hoe je zuinig aan kan doen met de stroom zonder te hoeven besparen op gezelligheid.
Alleen maar ledverlichting
Als je nog niet volledig over bent gegaan naar ledverlichting is het dit jaar wel hét moment om dit te doen. Het scheelt namelijk flink wat in verbruik. Een kerstboom heeft gemiddeld zo’n 200 lampjes. Samen verbruiken ouderwetse gloeilampjes namelijk zo’n 38 watt. Als je dan 6 weken lang de verlichting elke dag 12 uur aan hebt, verbruik je ongeveer 20 kWh en betaal je dus 14 euro bij een kWh-prijs van 71 cent. Met nieuwere ledverlichting verbruik je maar 5,5 watt* voor 200 lampjes. Bij dezelfde 6 weken en 12 uur ben je dan nog geen 3 euro kwijt bij een energieprijs van 70 cent per kWh. Daarom geef ik ook als tip om kerstverlichting niet tweedehands te kopen, want dat is zelden Led-verlichting. En hoewel je dit jaar misschien, ondanks het verbruik, misschien niet per se meer kwijt bent heb je je nieuwe ledverlichting volgend jaar al wel terug verdient. Zelfs als de energieprijzen flink zakken, maar dat moet dan eerst nog gebeuren.
*Het verbruik van je ledverlichting kan nog wel wat meer of minder zijn, afhankelijk van de ledlampjes die je hebt. Doe vooral ook zelf de rekensom met de informatie die op jouw verpakking staat en wat jouw energieprijs is. Het is goed om te weten dat 1000 watt gelijk staat aan 1 kilowat.
Gebruik timers
Wat een goede manier is om te besparen op je energiekosten, maar niet op de gezelligheid, is om de verlichting minder lang aan te doen. Zeker de lampjes buiten hoeven niet dag en nacht te branden. Laat ze aan gaan als het donker wordt en zet er een timer op zodat ze om een uur of 10/11 weer uitgaan. Zet de kerstboom binnen dan weer juist niet op een timer, maar zet er zo’n stekker met een schakelaar (of afstandsbediening) tussen, zodat je deze echt alleen aan zet als je thuis en in de woonkamer bent. Dit scheelt misschien geen tientallen euro’s, maar met de huidige energiekosten is elke bespaarde cent er eentje.
Maak bewuste keuzes
Veel mensen zetten nu al hun kerstboom en bijbehorende versiering neer. Dat betekent dat, als je alles laat staan tot Driekoningen, je bijna 2 maanden alles versierd hebt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om later, bijvoorbeeld pas na Sinterklaas te versieren, dat kan je dus al de helft van je verbruik schelen. Maar je kunt er ook voor kiezen om bepaalde grootverbruikers niet neer te zetten. Denk aan; wel lampjes in de boom in de voortuin, maar niet het verlichte kerstfiguur die met zijn vele lampjes toch wel een paar tientjes verbruikt in de kerstperiode. Het is natuurlijk helemaal aan jou en vooral ook afhankelijk van wat je over hebt voor de gezellige kerstverlichting.
Om het nog even in perspectief te zetten, een avondje gourmetten kost eigenlijk aan stroom net zoveel als 6 weken lang je 200 lampjes laten branden. Het is dus vooral de vraag wat je belangrijk vindt. En ik denk dat er echt wel een goede middenweg te vinden is als je dat graag wil.