Terugblik

Terugblik: Minke Maria on a budget

Voor wie het niet weet; ik had eerder een blog of eigenlijk; ik had eerder blogs. Vooral mijn laatste blog (MinkeMaria.nl, inmiddels offline gehaald) was redelijk succesvol en ondanks dat het een DIY/ creatieve lifestyle blog was deelde ik er toch al een enkele keer een artikel met bespaartips. Ik ben nu meer dan 3 jaar verder sinds deze artikelen gepubliceerd zijn en het leek mij daarom leuk om eens te reageren op de tips die ik gaf, zeker omdat de artikelen niet meer online staan. Vandaag begin ik met het eerste artikel.

Minke Maria on a budget – 25 september 2014

Bij ‘Een Dubbeltje Op Zijn Kant’ zie ik het telkens weer; mensen die moeite hebben hun boodschappen budget klein te houden. Een van de eerste dingen die mensen zeggen over budget‐beheer is het; geld pinnen en daarna pinpas thuis laten. Nu zit ik niet perse aan een maximum, dus ik laat mijn pinpas niet thuis, maar ik vind het wel een enorme sport om voor minder dan 50 euro alle nodige behoeften voor een week, inclusief schoonmaakmiddelen, cosmetica en luxe producten, te shoppen. Ik ben nog niet super lang bezig het echt heel strak te plannen, maar ik wil toch mijn ’tactiek’ delen.

Ik vind het moeilijk om te vertellen over mijn budget in deze tijd, ik woonde toen nog samen met iemand die op geld letten niet zo belangrijk vond. Ook al was het op het moment dat dit artikel online kwam echt nodig. Frisdrank en chips stonden daarom hoger op de prioriteitenlijst dan groenten en fruit en ik kan je zeggen dat ongezond eten echt nog steeds veel duurder is dan gezond eten. Wat ze ook beweren.

Maak een weekmenu

Ik vond weekmenu’s eerst nooit heel handig, want dan besloot ik halverwege de week dat ik eigenlijk geen zin had in *vul willekeurige maaltijd in* en dan was het te laat om het vlees bijvoorbeeld in te vriezen en kon ik het weggooien. Maar wat een grote fout was, was dat ik op de verkeerde momenten boodschappen deed en niet keek naar de rest van onze planning.

Ik gebruik inderdaad nog steeds (meestal) een weekmenu en ik let heel erg op de planning, maar hou tegelijk meestal wel een slag om de arm. Wat in het weekend niet op gaat kan op maandag en dinsdag nog wel gegeten worden of ik plan helemaal niks voor het weekend. Ik maakte ook al eerder een video over hoe ik mijn weekmenu maak!

Doe 1 keer in de week (grote) boodschappen

Nu ik even geen werk heb kan ik makkelijk op maandag, om 12 uur want dan is het rustig, boodschappen gaan doen voor de hele week. Natuurlijk koop ik dan geen ‘bederfelijke’ producten voor donderdag, vrijdag of het weekend. Daarvoor kan ik altijd nog wel een paar kleine dingen halen, maar liever niet want er blijven altijd meer dingen ‘kleven’ dan je lief is.

Ik ben er nog steeds voor om zo min mogelijk naar de winkel te gaan, maar niet voor iedereen en niet op elk moment is het even handig om AL je boodschappen in 1 keer te halen. Ik ga nu meestal 2/3 keer in de week, afhankelijk van de aanbiedingen bij de verschillende winkels en de plek waar ik uithang. Met een lat-relatie gaat boodschappen doen ook net wat anders dan dat je samen of zelfs alleen woont!

Maak een lijstje en hou je daar aan!

Ik maak in het weekend voor ik boodschappen ga doen, nadat mijn weekmenu klaar is, een boodschappenlijstje met alles wat ik nodig heb voor die week. Ik kijk de aanbiedingen na en hou me tijdens het winkelen strikt aan het lijstje, ook WAAR ik dingen koop is erg belangrijk want als ik iets vergeet bij Lidl kost het me bij Albert Heijn natuurlijk waarschijnlijk meer en elke cent meer dan nodig maakt uit als je een budget hebt. 

Dit zeg ik hier wel heel stoer, maar je aan je lijstje houden is makkelijker gezegd dan gedaan. Inmiddels weet ik ook dat veel van de prijzen tussen Albert Heijn en Lidl niet veel verschil maken, nou ja in sommige dingen zit natuurlijk wel prijsverschil, maar ik ga eigenlijk niet meer zo vaak naar de Lidl omdat daar veel te veel verleiding is tot het kopen van onnodige/ luxe producten. Eens in de maand koop ik dus alles wat daar het goedkoopst is en verder blijf ik er weg. Dat lijstje maak ik trouwens zo dat er ruimte is voor impulsaankopen, maar daar kan ik nog wel een keer een artikel over schrijven.

Leer prijzen (ongeveer) uit je hoofd

Als je je weekmenu en boodschappenlijstje gaat samenstellen is het handig om te weten wat prijzen zijn van bepaalde artikelen. Let ook op dat als je bijvoorbeeld recepten uit Allerhande of zo maakt dat die p.p. prijzen ook niet perse de aanschaf prijzen zijn en dat je wellicht meer kwijt bent omdat je dingen moet kopen die niet op gaan.

Prijzen zijn veranderlijk, maar toch ken ik de (beste) prijzen van mijn meest gekochte items (ongeveer) uit mijn hoofd. Dit is vooral handig als je eens bij een supermarkt beland waar je normaal niet komt en als je de folders door aan het kijken bent op zoek naar aanbiedingen. Wat de prijzen uit de Allerhande met dit punt te maken hebben weet ik niet, ik denk dat ik het gewoon graag wilde noemen.

Gebruik je vriezer

De vriezer is mijn beste vriend, kip koop ik meestal in verpakkingen van 3 of 4 stuks (Lidl 600 gram 3,29) en dan vries ik er 2 in, maar ook als ik op maandag boodschappen heb gedaan en ik ga het pas later eten vries ik het in. Ook spitskool vries ik in, meestal doe ik dit toch roerbakken en dan is het niet erg dat het wat slap wordt. Zo kan ik vaak 2 of 3 keer eten van 1 kool die nog geen euro kost. Maar ik koop ook veel kant en klare diepvries producten. Ik kan wel zelf blancheren en invriezen, maar ik ben niet zo’n held en voor mij is het dan nog het geld waard om maar een zak/pak kant‐en‐klaar te kopen, de prijs is het echt waard en wij eten van de meeste verpakkingen minimaal 2 keer. Je kunt ook, als die verse broccoli of bloemkool dan een keer in de aanbieding is, van de helft een soep maken en deze invriezen. Zorg wel dat je hem snel na het afkoelen invriest en dat je geen melkproducten gebruikt. Room kan je eventueel nog toevoegen bij het opwarmen.

Mijn vriezer is inderdaad nog steeds mijn allerbeste vriend! Ik vries echt ALLES in, sommige dingen weet ik van tevoren natuurlijk niet of het een succes gaat zijn, maar als ik het anders toch weggooi kan ik het net zo goed proberen.

Weet wat je in je vriezer hebt

Ik heb 2 vriezers, eentje boven (boven de koelkast) en een grote in de berging. Nou zou ik die in de berging eigenlijk beter moeten gebruiken, maar ik ben vaak veel te lui om naar beneden te lopen en iets in de vriezer te leggen, danwel er uit te halen en vaak vergeet ik ook nog eens wat daar in ligt. Daarom zou het goed zijn voor me om gewoon 1 keer in de week te besluiten wat ik nodig heb die week en de rest beneden te hebben liggen. Maar om dit ook goed te kunnen ‘managen’ is het handig om op te schrijven wat er precies in de vriezer ligt en hoe lang al.

Dit is lang een heikel punt geweest, maar tegenwoordig maak ik op de eerste dagen van de maand een inventaris van mijn vriezer en zo kan ik bijhouden wat ik waar heb liggen (want ik heb nog steeds 2 vriezers) en wat er überhaupt allemaal in ligt. Ik hoef daardoor veel minder weg te gooien. Vlees dat langer moet liggen verpak ik vacuüm voordat ik het invries om de houdbaarheid te verlengen.

Maak keuzes over luxe

Hoe hard je ook moet trekken aan je boodschappen budget; ik vind dat iedereen wel wat luxe verdient. Dat kan een glaasje wijn zijn in het weekend of een zak chips. Maar je kunt er ook voor kiezen om niet te besparen op het brood dat je koopt, ik heb er zelf namelijk echt een hekel aan om ‘vies’ brood te eten en geef daar dan graag wat meer aan uit, maar dan kan ik wel met wat goedkoper beleg doen. Eet je graag minimaal 1 keer per week biefstuk? Prima, maar dan eet je toch op 2 andere dagen vegetarisch? Je zal wel keuzes moeten maken, je kan niet (meer) en en en, dus kies echt die ene luxe die je echt niet wil missen en ga daar voor.

Hier ben ik het ook nog steeds mee eens, maar 1 keer per week biefstuk is wel heel luxe, haha. Keuzes maken in je budget en kijken wat je het meest belangrijk vind en daar je boodschappen naar doen. Ik drink graag een glaasje wijn, maar koop deze echt alleen als ik een heel goede aanbieding kan vinden. Dat ik dan meteen 12 flessen koop zorgt wel voor een groot gat in mijn maandelijkse budget maar dat lost zich dan in de maanden erna wel op.

Gebruik het geld dat je over hebt om voorraad te maken

Ik zou aanraden om 1 budgetsupermarkt (Aldi of Lidl) en 1 A‐merk supermarkt te kiezen waar je heen gaat, zo kom je het minst in de verleiding om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar kijk bij die specifieke winkels wel goed naar de aanbiedingen. Koop je luxe en houdbare producten daar groter in als ze in de aanbieding zijn, van het geld dat je eigenlijk ‘over’ hebt, zo kun je in latere weken weer wat besparen op je boodschappen.

Sowieso ben ik het niet meer eens met mijn stelling over de supermarkten, ik zou nog steeds elke week maximaal 2 supermarkten kiezen om heen te gaan, maar die mogen elke week wel wisselen met de kwaliteit van de aanbiedingen. Voorraad opbouwen vind ik wel nog steeds heel belangrijk, dat kan je op jaar basis echt wel bijna 70% besparen.

Zo hopelijk heb ik zo een beetje geholpen in de stap naar een beter budgetbeheer, ik ben natuurlijk geen expert maar dit zijn wel de dingen die voor mij echt heel erg helpen. Heb jij nog goede tips wat betreft budgetbeheer? Deel ze dan zeker hieronder!

‘Ik ben natuurlijk geen expert’, grappig dat ik dat toen zei. Inmiddels sta ik bekend als de grootste koopjesjager van Nederland en heb ik mezelf de titel bespaarguru gegeven. Besparen blijft natuurlijk altijd een enorm persoonlijk ding; ieders portemonnee is anders, ieders gezin is anders. Wat iedereen nodig heeft is ook anders; een boom van een vent heeft andere behoeftes dan een tenger meisje en een opgroeiende puber eet heel anders dan een peuter. Advies geven wat iedereen past is dus onmogelijk, maar ik kan wel nog steeds vertellen wat voor mij werkt.

Maakte jij al gebruik van deze bespaartips?