blogmas 2020

Recept: Gevulde kiprolletjes

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dit gerecht geïnspireerd heb op een YouTube video, die zal ik er dan ook nog bij linken. Hij vulde zijn kippenpoot wel met iets anders, kaas, maar toch was dat wat me op het idee bracht om dit gerecht te maken. Terwijl ik eigenlijk helemaal niet wist wat ik met het vlees uit mijn kerstmaal aan moest. Super leuk dus dat dit nog net voor mijn kookdag op mijn pad kwam.

Ingrediënten:

  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 4 kippenpoten
  • 3 beschuiten
  • 4 kleine knoflooktenen
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1,5 meter bindtouw

Prijs per persoon €1,90 bij 4 personen.

Stap 1 – Haal het bot uit de kippenpoten, op YouTube staan duidelijke video’s hoe je dit het beste kan doen. Het is helemaal niet moeilijk en super leuk om te doen. Terwijl je hiermee bezig bent kun je de plakjes ontbijtspek bakken in een pan tot ze knapperig zijn.

Stap 2 – Snij de knoflooktenen in stukjes en fruit deze even aan in de pan waar je net ook de ontbijtspek in gebakken hebt. Stop de knoflook dan met de beschuit, ontbijtspek, rozemarijn (alleen de naaldjes) en 3 eetlepels paprikapoeder in een keukenmachine en maal het fijn.

Stap 3 – Verspreid het beschuit mengsel over de opengeklapte kippenpoten en rol dit op. Je kunt het dan vaststeken met cocktailprikkers maar netter is om het op 3 plekken vast te binden met bakkers bindtouw.

Stap 4 – Verwarm de olijfolie in een pan. Besprenkel de buitenkant van de kip nog met de overgebleven eetlepel paprikapoeder en bak de rolletjes aan, zodat de buitenkant een mooi kleurtje krijgt. Vervolgens gaan ze nog ongeveer 30 minuten in de oven die op 200 graden was voorverwarmd.

Ik ben voor dit gerecht uitgegaan van 1 kippenpoot per persoon, maar gezien elke gevuld rolletje meer dan 200 gram weegt (en ik altijd aanraad om maximaal 100 gram vlees per persoon te eten) zou je ook 1 kippenpoot per 2 personen kunnen maken.

Van de botten die je over hebt na het uitbenen van de kip kun je heerlijke soep trekken! Het is echt heel makkelijk; gewoon de kippenpoten onder water zetten. Alle kontjes en schillen van je groenten erbij en een uur of 2 laten trekken op laag vuur. Daarna zeven en eventueel het vlees van de botten eraf halen en op smaak maken met zout. Met soepgroenten en vermicelli erin heb je dan heerlijke soep! En geen voedselverspilling!