december cadeau hacks
feestdagen

Sinterklaas- en kerstcadeautjes kopen in de zomer, hoe plan je dit goed? 

De feestdagen zijn voor veel mensen dure dagen. Nou kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om niet mee te doen met deze ‘idioterie’ zoals het op Facebook werd genoemd. Maar je kunt ook op andere manieren zorgen dat het stukken minder duur wordt, want gelukkig doen de meeste mensen er nog steeds aan omdat ze er blij van worden en niet omdat ze gedwongen worden. Hoewel de meeste tips over hoe je zo zuinig, maar luxe mogelijk door de decembermaand heen komt pas eind november beginnen te gelden, is er één tip die heel belangrijk is voor nu. Namelijk je december cadeautjes, zeker als het om speelgoed gaat, vast kopen vóór eind september. Dan gaan de prijzen namelijk omhoog en dit kan speelgoed vier keer zo duur maken. Maar, hoe zorg je er nou voor dat je hierdoor niet in februari nog vergeten cadeaus tegenkomt of dat je kind het niet al in oktober vindt?

Houdt bij wat je voor wie wil kopen en hebt gekocht

De meeste agenda’s hebben wel een paar pagina’s met ruimte voor notities, gebruik deze ruimte om op te schrijven wat je allemaal hebt gekocht en voor wie. Wellicht is het ook een goed idee om vast een soort cadeautjes planning te maken, misschien niet per se ‘wat’ maar je kunt wel vast beslissen wat je budget is en hoeveel cadeautjes je graag wil geven. Bijhouden wat je voor wie wil kopen en hebt gekocht is belangrijk om later niet in de war te raken. Natuurlijk kan dit ook digitaal. 

Maak foto’s van de gekochte cadeaus 

Visuele herinneringen kunnen soms fijner zijn dan een lijstje van pen op papier. Maak daarom foto’s van de cadeautjes die je al hebt gekocht en bewaar die in een speciale map op je telefoon of computer. Maak de foto niet alleen van het cadeau zelf, maar ook van de plek waar je het bewaard. Zo weet je zeker dat je 

Bewaar de bonnetjes 

De kans dat je Sinterklaas cadeautjes nog kunt ruilen als je het al in de zomer koopt is klein. Maar als er iets mee mis is of je wil je budget nog eens nakijken is het wel slim om de bonnetjes te bewaren. Doe dit bij elkaar op één plek, bijvoorbeeld in een envelop. Zo kun je altijd even controleren wat je ook alweer had betaald en kun je de bon ook nog gebruiken voor eventuele garantie. 

Creëer een cadeau opslagplek 

Maak in huis een speciale plek waar je de gekochte cadeautjes veilig kunt bewaren tot december. Dit kan een kast, doos of een plank zijn. Zorg ervoor dat deze plek goed georganiseerd is en dat je gemakkelijk kunt zien welke cadeautjes voor wie bedoeld zijn. En dat je kinderen er niet zomaar gaan rondsnuffelen! 

Maak gebruik van de sale periode

Niet alleen gaan prijzen van ‘all time favorites’ weer omhoog in de aanloop naar de feestdagen. De saleperiode begint pas weer als de feestdagen voorbij zijn. Dus nu gebruik maken van de zomersale is super slim. En wie zegt trouwens dat er met Sinterklaas alleen maar winter cadeau’s gegeven moeten worden? Misschien is dat wel het moment om als groot cadeau een zwembad te geven, dat je juist in de komende maanden met flinke korting kunt scoren en in de winter nergens te vinden zijn. 

Ik denk dat het vooral belangrijk is om niet als een kip zonder kop te werk te gaan als je deze manier van klotteren* wilt gebruiken. Dus een goed plan, een goede opbergplek en misschien een goed geheugen of een goede geheugensteun zijn erg belangrijk! 

*Tilburgs woord voor Sinterklaas inkopen doen. Ik vind dit echt een geweldige term, omdat je die gewoon rond kleine kinderen kunt gebruiken die dan geen idee hebben waar je het over hebt.