Veel mensen zoeken naar elektrische vervangingen van hun verwarming op gas. Dat zie je ook aan de folders; elektrische kachels en dekens in overvloed. Maar het kan allemaal goedkoop lijken om via stroom te verwarmen, maar met de aangekondigde maatregelen raad ik je aan om er nog eens goed over na te denken. Want al die kosten die je maakt moeten zichzelf ook wel terugverdienen.
Het energieplafond
Bij het aangekondigde energieplafond ga je je nu een maximumtarief van 1 euro en 45 cent voor gas en 40 cent per kWh stroom betalen. Uiteraard tot een maximum van 1.200 kuub per jaar en een stroomverbruik van 2.900 kWh per jaar. Ga je meer verbruiken dan dat, dan ga je gewoon de marktprijs betalen. En voor stroom is de prijs bij sommige leveranciers zelfs boven de euro per kWh gekomen en over wat de prijzen in 2023 gaan doen kunnen we alleen maar speculeren en hopen dat het niet te gek wordt.
Stroom versus gas
Een gemiddeld gezin van vier personen verbruikt volgens het Nibud in een normale situatie 3.940 kWh stroom per jaar en 1.550 m3 als zij in een twee-onder-één kap woning wonen. Daarmee zou je zonder iets te veranderen dus al boven het prijsplafond komen. Het is dan ook slim om te kijken hoe je kunt besparen op zowel stroom áls gas. Want gas klink heel veel duurder dan elektriciteit, maar als je bedenkt dat 9 kWh gelijk staat aan 1 m3 gas, dan is stroom ineens wel (met of zonder prijsplafond) een heel stuk duurder. Daarnaast kost het heel wat meer stroom dan gas om te verwarmen. Het is dus vooral slim om wel zuiniger te gaan doen (stekkers trekken, korter douchen en toch die verwarming, maar spaarzaam gebruiken) om zo, voor zover dat kan, onder het energieplafond te blijven. Maar niet om volledig op stroom te gaan leven, want dat kan je echt wel duur komen te staan!
Besparen is goed, maar sla niet door
Ik heb het gevoel dat er vooral heel veel onduidelijkheid en angst heerst op dit moment over de energiekosten. Dit zorgt ervoor dat mensen rare sprongen maken, zoals het afsluiten van gas of het hals over kop aanschaffen van elektrische kacheltjes. Maar de aanschaf van deze producten moet je ook meerekenen in je besparing. Je gebruikt deze producten misschien nog wel de komende jaren, maar we weten niet wat de prijzen gaan doen in de toekomst. Of er andere slimme oplossingen zijn. En laten we eerlijk zijn; er zijn betere, meer duurzame opties te bedenken die meer toekomstbestendig zijn dan deze keuzes.
Natuurlijk kan het altijd wel handig zijn om losse ruimtes te verwarmen met een losse kachel. Denk aan de werkkamer, zodat je de verwarming beneden niet aan hoeft te hebben tijdens je werkdag. En een elektrische deken om je bed even te verwarmen voor bedtijd in plaats van de verwarming daar aan te hebben is ook stukken beter. Zolang je er maar voor zorgt dat je rekening houdt dat je vooral goedkoper uit bent als je gewoon blijft middelen, zoals je altijd gedaan hebt.