Gratis producten
Besparen

Manieren om gratis producten te scoren

Ooit begon ik met Gierige Gerda op Instagram door de nieuwste gratis producten te delen. Dat was een succes, maar inmiddels is Gierige Gerda uitgegroeid naar veel meer dan dat en richt ik me vooral op meer doen met je geld. Toch blijft het natuurlijk altijd leuk om gratis producten te scoren. Dat was ook de reden dat EditieNL gisteren bij mij op bezoek was, zij wilden wel eens horen hoe ik dat dan zoal doe. Omdat ik daar natuurlijk maar beperkte tijd heb (en afhankelijk ben van hun editors) wil ik graag ook nog aandacht hieraan besteden in een artikel.

Cashbacks

De meest bekende en makkelijkste manier is gebruik maken van geld-terug acties oftewel cashbacks. Je koopt een product in de winkel, stuurt het bonnetje naar de organisator en een bepaalde tijd later storten zij het betaalde bedrag terug op je rekening. De meest bekende plek om cashbacks te vinden is waarschijnlijk Scoupy. Maar ook via Tikkie en merken zelf worden soms (anno 2021 zelfs weer steeds vaker) cashbacks georganiseerd en er zijn enkele andere organisaties worden cashbacks gehouden. Het enige waar ik geen fan van ben zijn de acties die niet lopen via internet en waar je de fysieke bon met de post op moet sturen. Sowieso omdat het soms wel zes weken of langer duurt voor je je geld terug krijgt, maar ook omdat het lang duurt voor je weet dat er problemen zijn. Zelf ben ik zelf het meest fan van de Scoupy cashbacks. Helaas zijn er de laatste tijd steeds minder volledig gratis producten, maar de app werkt eenvoudig en je hebt je geld razendsnel terug. Daar hou ik van.

Producten testen

Een andere manier om aan gratis producten te komen is je opgeven als producttester. Hiervoor zijn verschillende opties, belangrijkste is dat je goed op let of een oproep tot tester wel een beetje betrouwbaar is. Ik heb producten getest via verschillende kanalen. Via elk van deze kanalen worden er verschillende tegenprestaties van je verwacht. Zo heb ik reviews geschreven, producten uitgedeeld op het werk of bij vrienden, foto’s gedeeld op social media en enquêtes ingevuld. Ik geef mijzelf wel altijd alleen op voor een producttest als ik ook daadwerkelijk datgene wil doen wat er van mij wordt gevraagd. Dus kun je op mijn Instagram feed foto’s vinden waarop ik aan 7Up sta te lurken. Ook heb ik wel eens soep geserveerd op mijn verjaardag, waarna ik het bezoek heel subtiel moest vragen hoe het smaakte. Wel is het altijd verstandig om bij dit soort acties goed de kleine lettertjes te lezen.

Gratis in de supermarkt

Nee, ik wil je niet aanmoedigen om spullen zonder te betalen in je tas te stoppen. Maar ook legaal kun je zo af en toe eens gratis producten bij verschillende supermarkten vinden. Bij Albert Heijn moet je daarvoor je bonuskaart registreren (tip: kies een XL winkel als je ‘go to’ winkel.) Als je dit hebt gedaan en je gebruikt je kaart zul je zo af en toe een mailtje krijgen met daarin de aankondiging dat je een product mag ophalen of het komt voor €v0,00 in je Mijn Bonus  Box te staan.. Je pakt het dan gewoon mee bij je boodschappen en als je je bonuskaart scant gaat het volledige bedrag van je totaal af. Bij sommige supermarkten kun je zo af en toe een gratis product krijgen als beloning voor het invullen van enquêtes. En ook bij Jumbo heb je kans om gratis producten te scoren, ook al heb ik de meeste tips van anderen, ik wil ze toch delen. Bij Jumbo heb je namelijk verschillende mogelijkheden. Zo krijg je een gratis product als je een product in een schap vind met een houdbaarheidsdatum van vandaag of eerder. Ook krijg je een product gratis als dit (exacte) product niet het goedkoopste is bij Jumbo, aanbiedingen niet meegerekend. En als je de vierde wachtende in de rij voor de kassa bent, en er nog kassa’s geopend kunnen worden krijg je zelfs ál je boodschappen gratis. Eerlijk is eerlijk, je moet bij Jumbo wel een beetje lef hebben, maar het is best leuk om rekening mee te houden.

Via samplings online en offline

Bij samplings worden meestal kleine probeerverpakkingen uitgedeeld. Dit gebeurt bijvoorbeeld in winkelcentra of op stations. De meest bekende plek van sampling is denk ik de Huishoudbeurs, maar het gebeurd dus ook regelmatig door promotieteams in het land. Helaas moet je dan dus wel het geluk hebben om deze mensen tegen te komen.  Gelukkig zijn er ook online geregeld samplings te vinden. Dan moet je je adresgegevens doorgeven en krijg je een probeerverpakking toegestuurd. Af en toe gebeuren samplings ook in de supermarkt en kun je daar dan wel nieuwe producten proeven, dan wel een probeerverpakking meenemen.

Heel speciale aanbiedingen

Het zijn zeker geen wekelijks terugkomende aanbiedingen, maar soms zijn er aanbiedingen waarbij je bijvoorbeeld een tegoedbon kunt krijgen waardoor je niet alleen gratis een product krijgt, maar ook nog eens winst maakt. Dit was het geval bij een actie waarbij je drie zakjes snoep moest kopen (t.w.v. € 3,00 in de aanbieding) en je vervolgens € 15,00 Netflix tegoed kreeg. Maar ook de actie van Albert Heijn waarbij je bij aankoop van drie producten een Bol.com bon t.w.v. € 5,00 krijgt, mits je producten koopt waarvoor je minder dan € 5,00 afrekent. Ook acties met kaartjes voor pretparken of andere uitjes zijn zo te bekijken, zeker als de deelnemende producten niet veel meer kosten dan een fractie van de normale kosten van een kaartje. Zoals elk jaar bij Kruidvat te vinden is. Enige nadeel van deze manier van gratis krijgen is wel dat je er wel geld voor moet uitgeven, dus je moet alleen gebruik maken van acties waarin je al van plan was om de beloning aan te schaffen. Je hebt niks aan Netflix tegoed als je niet van films houdt.

Gratis producten scoren is eigenlijk een beetje wat extreme couponing is in Amerika. Het is alleen niet zo makkelijk, ik heb lang niet meer zo vaak en veel gratis producten als ik had toen ik begon in 2016. Toch blijf ik het de moeite waard vinden om mijn ogen en oren open te houden. En vooral de site Pepper.com hou ik dagelijks in de gaten op jacht naar dit soort pareltjes.