toeslagen

Voorkom dat je geld laat liggen en kom in actie voor 31 augustus!

Toeslagen zijn een heel fijne, maar zeker niet perfecte, voorziening in Nederland om mensen te ondersteunen bij het betalen van hun vaste lasten. Het is een voorziening voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Toch hoor ik vaak dat mensen het niet durven aan te vragen. Mensen zijn bang dat ze toeslagen moeten terugbetalen en daarom laten ze de toeslagen maar liggen. Gelukkig zijn er oplossingen voor, tenminste voor zorgtoeslag en huurtoeslag.

Vraag je toeslagen voor 2023 nu nog aan

Had jij in 2023 (misschien) recht op zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan kun je deze nu nog aanvragen. Omdat je inkomsten over 2023 al helemaal bekend zijn bij de Belastingdienst – je hebt immers je aangifte inkomstenbelasting al moeten doen – loop je geen risico dat je nog wat moet terugbetalen. Het is wel belangrijk dat je dit doet vóór 1 september, want daarna kan het namelijk niet meer voor dat jaar.

Toeslagen voor 2024 en verder

Als je niets doet nadat je de toeslagen hebt aangevraagd voor 2023, blijft je aanvraag ook staan voor 2024 en later. Dus je zult actie moeten ondernemen als je dit niet wilt. De Belastingdienst zelf adviseert om de informatie te controleren en aan te passen aan je huidige inkomen. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit niet altijd kan voorkomen dat je geld moet terugbetalen. Je kunt in de loop van het jaar namelijk al meer hebben ontvangen dan waar je recht op blijkt te hebben door wijzigingen. Je toeslagen niet als inkomen zien, maar meteen doorsluizen naar een spaarrekening (het liefst met een hogere rente) kan dan voorkomen dat je het geld niet hebt om terug te betalen. En hoewel het de situatie misschien wat ingewikkelder kan maken is het ook gewoon een optie om je toeslagen elk jaar stop te zetten of je verwachtte inkomen extra hoog in te zetten.

Berekend over 12 maanden

Het bedrag voor je toeslagen wordt altijd bepaald over 12 maanden. Dus als jij de eerste 6 maanden van een jaar niets verdient en dus afhankelijk bent van toeslagen, maar de andere 6 maanden ineens drie keer modaal gaat verdienen omdat je een heel goede baan hebt gevonden, dan moet je alles wat je in die eerste 6 maanden hebt gekregen terugbetalen. Ik overdrijf een beetje met bedragen om het punt te maken, maar het verschil kan dus ook tientjes zijn. Zorgtoeslag is een individuele toeslag, dus zolang je geen fiscaal- of toeslagpartner hebt, wordt dat berekend op jouw individuele situatie. Of er recht is op huurtoeslag hangt af van de inkomens van alle huisgenoten, ook van je eventuele kinderen. Studiefinanciering is géén inkomen, maar als je kind onder de 23 jaar is, geldt er wel een vrijstelling. Zorg dus dat je ook diens inkomen opgeeft. De volledige informatie over toeslagen vind je op de site van de Belastingdienst.

Verder wil ik nog even benadrukken dat het aanvragen van toeslagen géén geld kost. Dus wil je toeslagen aanvragen en wordt er gevraagd om betaling? Dan zit je waarschijnlijk op de site van een bemiddelingsbureau. Sluit deze zo vlug mogelijk en ga gewoon naar de site die ik eerder noemde. Maar vraag je toeslagen wel aan als je er recht op hebt. Het is zonde om geld te laten liggen dat jij heel goed kunt gebruiken.