supermarkt

Waarom je niet per se naar een ‘budgetsupermarkt’ hoeft om meer uit je geld te halen

Ik ben de afgelopen jaren regelmatig gevraagd als expert op gebied van besparen in televisieprogramma’s, meestal in het nieuws of actualiteitenprogramma’s. Laat ik meteen vertellen hoe zoiets gaat, want je kan niet zomaar een winkel binnenstormen met de mededeling dat je voor het nieuws komt filmen. Daarvoor moet toestemming worden gevraagd, het hoofdkantoor draagt dan meestal een locatie aan en wij gaan daar dan heen. Meestal worden deze video’s dus opgenomen bij Albert Heijn, want zij werken gewoon graag mee. Daar komen, meestal op Facebook, dan ook vaak reacties op in de trant: ‘Als je wil besparen ga je al niet naar Albert Heijn!’ Maar ik heb niks tegen de Albert Heijn want juist bij Albert Heijn kun je heel goed besparen. Misschien wel beter dan bij een budgetsupermarkt, want uit mijn prijsvergelijkingen komt Aldi bijvoorbeeld regelmatig als duurste optie uit de bus. En ik ga je vertellen waarom. Maar goed, de mensen die het hardst klagen bij het zien van mijn tips zullen niet de mensen zijn die ze willen gebruiken, want ze zullen vast bang zijn dat ze hun luxe niet meer mogen hebben. Men wie mij langer volgt weet dat ik juist wel van een extraatje hou!

A-merken goedkoper dan huismerk

Ooh, dit geloven mensen zo vaak niet als ik het vertel. Maar met hele grote regelmaat zijn aanbiedingen van A-merken goedkoper dan de normale prijs van een huismerkproduct. En dat is waarom je altijd moet rekenen. Het gebeurt regelmatig bij producten in pot en blik. En vooral houdbare melk is echt een gaaf voorbeeld, want deze is regelmatig 1+1 gratis en zelfs met de huidige prijzen is het A-merk op dat moment gewoon bijna 40% goedkoper dan het huismerk. Met de prijzen van vandaag zou dat je bijna 15 euro per maand besparen als je elke dag een pak melk drinkt. Ik vind dat zelf echt gewoon heel tof, ondanks dat ik eigenlijk zelden melk gebruik.

Meer keus, meer besparen

Kikkererwten vind ik echt een geweldig voorbeeld van een product dat zoveel goedkoper is bij Albert Heijn dan bij een budgetsupermarkt, juist omdat je bij de grotere speler meer keus hebt. Bij de budgetsupermarkt heb je één optie, misschien twee met een groot en een klein blik. Bij Albert Heijn heb je in kikkererwten alleen al drie verschillende prijscategorieën. De A-merken, die uiteraard te duur zijn. Dan heb je huismerken, een stukje goedkoper maar wel duurder dan bij de budgetsupermarkt. Maar dan moet je voor de goedkoopste kikkererwten, en veel van de producten waarvoor dit ook geldt, even naar een ander schap. Want bij de buitenlandse producten staat dan nog een optie die de helft goedkoper is dan het huismerk. En dit geldt dus voor heel veel verpakte producten; van pijnboompitten tot tortilla chips. En de kwaliteit is in de meeste gevallen echt gewoon heel goed, net als bij de budgetsupermarkt, maar daar heb je alleen een (duurdere) huismerk-optie.

Weggooien is zonde

Ja, zowel budget supermarkten als gewone supermarkten doen tegenwoordig alles tegen verspilling. En dat is positief voor onze portemonnee. En voor onze vrije tijd. Want als je je anti-verspillings-boodschappen meteen bij de supermarkt kan doen waar je ook je aanbiedingen scoort, scheelt dat heel veel tijd. Misschien moet je wat creatiever zijn als je gebruik maakt van anti-verspilling, maar het is goed voor je portemonnee en het milieu. En ik moet zeggen dat ik al veel leuke nieuwe producten heb ontdekt door de anti-verspillings-initiatieven van de verschillende supermarkten.

Niet iedereen heeft dezelfde opties en wensen

Los dat je dus echt prima kan besparen, welke supermarkt je ook in de buurt hebt, mag de mens gelukkig ook zelf keuzes maken. Er zullen winkels zijn die je prettiger ervaart dan anderen, er zullen winkels zijn die een merk/ product verkopen waar jij voorkeur aan geeft en niet iedereen heeft dezelfde winkels als optie. En dat is helemaal prima. Het is geen wedstrijd om te besparen of meer uit je geld te halen. Het gaat er vooral om dat jij niet meer huilend aan de kassa staat maar met een glimlach de deur uit kan lopen. Trots over hoe je alles weer voor elkaar hebt gekregen.

Dingen die je niet bij de gewone supermarkt moet kopen

Heel simpel gezegd moet je bij de supermarkt alleen etenswaren kopen. Een heel enkele uitzondering daargelaten is het eigenlijk altijd zo dat hoge aanbiedingen op schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging eigenlijk nooit een goede deal zijn. Daarvoor zou ik je overigens ook niet naar de budgetsupermarkt sturen, ga liever naar de budget drogist. Daar zijn veel van de producten die bij de supermarkt in de aanbieding zijn, zonder al goedkoper. Etenswaren zijn bij de drogist daarentegen in de meeste gevallen juist weer veel duurder dan bij de supermarkt. En nee, daarheen gaan kost mij eigenlijk nooit tijd. Voor mijn plezier, bijvoorbeeld als ik make-up nodig heb, ga ik nog wel naar de drogist. Maar als ik iets nodig heb zorg ik dat ik het lekker online bestel, want dan kan ik goed uitzoeken dat ik niet te veel betaal!

Vergeet natuurlijk niet dat je vergelijkingen altijd maakt per kilo, liter of stuk en niet per verpakking. Want verpakkingen kunnen nogal eens van inhoud verschillen en veranderen. Daarnaast moet je altijd je bonnetje controleren. Ben je heel gevoelig voor impulsaankopen? Juist dan zou ik ook een winkel zoals Albert Heijn aanraden, maar dan wel online want daarmee ben je veel bewuster van wat je allemaal in je mandje gooit.