zorgverzekering

Waarom je voor de beste en niet de goedkoopste zorgverzekering moet kiezen

Ik zie op dit moment veel artikelen online verschijnen over besparen op je zorgverzekering. Zelf ben ik geen voorstander van zo goedkoop mogelijk verzekeren. Met alle stijgende prijzen, inclusief zorgkosten, is het juist belangrijk ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt, maar wél goed verzekerd bent. Als je te veel op zorgkosten gaat besparen, kan dit uiteindelijk juist meer geld kosten. Kies dus bewust.

Wat voor soort polis?

Er zijn verschillende polissen, waarvan de restitutie-, natura- en combinatiepolissen de meeste invloed hebben op wat je betaalt en vergoed krijgt.

  • Restitutiepolis: Bij een restitutiepolis heb je ‘recht op vergoeding’. Dit betekent dat de basisverzekering zorg volledig vergoedt, ongeacht waar je zorg afneemt. Je betaalt alleen je eigen risico en rekeningen die onredelijk hoog zijn. Deze polisvorm komt steeds minder vaak voor, dus controleer of je vrije zorgkeuze hebt.
  • Naturapolis: Hierbij heb je ‘recht op zorg’. Voor volledige vergoeding moet je naar zorgverleners waar je verzekeraar afspraken mee heeft. Anders betaal je naast je eigen risico een deel van de kosten zelf.
  • Combinatiepolis: Deze biedt een mix van beide. Voor bepaalde zorg heb je recht op vergoeding, voor andere zorg recht op zorg.

Controleer met welke zorgverleners jouw verzekering afspraken heeft. In steden met veel ziekenhuizen is dit wellicht minder belangrijk, maar als er weinig zorgaanbieders in de buurt zijn, is het goed om te weten of je niet ver hoeft te reizen voor een behandeling.

Zijn aanvullende verzekeringen nodig?

Aanvullend verzekerd zijn betekent niet automatisch beter verzekerd zijn. Bedenk of de aanvullende verzekering die je wilt afsluiten iets biedt wat je ook echt denkt te gaan gebruiken. Misschien is het beter om het bedrag dat je uitspaart aan aanvullende verzekeringen zelf opzij te zetten om toekomstige kosten te dekken.

Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Controleer altijd of je recht hebt op zorgtoeslag, ook als je deze in het verleden niet hebt ontvangen. Elk jaar blijft er veel zorgtoeslag liggen, simpelweg omdat mensen hun toeslagen niet aanvragen. Bovendien kun je zorgtoeslag van het voorgaande jaar tot 31 augustus nog achteraf aanvragen. Als je een wisselend inkomen hebt gehad, kun je ook wachten tot na je belastingaangifte, zodat je precies weet wat je inkomen is en het bedrag dat je eventueel krijgt in één keer ontvangt.

Bespaar niet op je zorg

Hoewel betalen voor onnodige verzekeringen zonde is, is besparen op het minimum ook geen goed idee. Je gezondheid is het belangrijkst. Mensen die onvoldoende verzekerd zijn, wachten vaak langer met het zoeken van hulp, wat de uiteindelijke kosten kan verhogen. Het doel is om goed met je geld om te gaan, zonder belangrijke zaken te verwaarlozen.

Heb je deze maand geen tijd meer om de beste zorgverzekering te vinden? Zeg dan je huidige verzekering vóór 31 december op. Dit geeft je in januari nog de tijd om vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering te kiezen.