zorgverzekering

Waarom je voor de beste en niet de goedkoopste zorgverzekering moet kiezen

Ik zie op dit moment op allerlei plekken verschillende artikelen online komen over besparen op je zorgverzekering. Maar ik ben niet zo’n fan van zo goedkoop mogelijk verzekeren. En met alle stijgende prijzen van dit moment, inclusief de zorgkosten, snap ik dat helemaal. En daarom is het belangrijk om te zorgen dat je niet te veel betaalt, maar wél goed verzekerd bent. Want als je op je zorgkosten gaat besparen gaat het je uiteindelijk alleen maar meer geld kosten. Zorg dus dat je een goede keuze maakt. 

Wat voor soort polis? 

Er zijn een aantal verschillende polissen te kiezen, degene die de meeste invloed hebben op wat je betaalt en vergoed krijgt zijn restitutie-, natura en combinatie polissen. 

  • Bij een restitutiepolis heb je ‘recht op vergoeding’. Wat financieel neerkomt dat de zorg uit de basisverzekering volledig vergoed, ongeacht waar je je zorg afneemt. Je betaalt alleen je eigen risico en rekeningen die onredelijk hoog zijn. 
  • Bij een naturapolis heb je ‘recht op zorg’ en daarom moet je voor volledige vergoeding naar zorgverleners waar jouw verzekering afspraken mee heeft. Anders betaal je, naast je eigen risico, ook een deel van de kosten uit eigen zak. 
  • Bij een combinatiepolis heb je eigenlijk een beetje van beide. Voor sommige zorgvragen heb je recht op vergoeding en voor andere zorgvragen recht op vergoeding.

Het is in zo’n geval dus altijd goed om te kijken met welke zorgverleners jouw verzekering afspraken heeft. Wellicht is dit minder belangrijk als je in een stad woont met veel ziekenhuizen in de buurt. Maar als je maar een handjevol zorgaanbieders in de buurt hebt is het goed om te weten dat je geen uur moet rijden voor een behandeling. 

Zijn aanvullende verzekeringen nodig?

Aanvullend verzekerd zijn betekent niet per se beter verzekerd zijn. Het is goed om na te gaan of de aanvullende verzekeringen die je af wil sluiten wel iets biedt wat jij ook daadwerkelijk verwacht te gaan gebruiken. Het is allemaal leuk en aardig om voor alles verzekerd te zijn, maar als je het toch niet denkt te gaan gebruiken is het helemaal niet nodig. En het kan ook nog een idee zijn om het bedrag dat je uitspaart aan aanvullende verzekering zelf weg te zetten, zodat je daar in de toekomst zelf je kosten van kunt betalen. 

Check of je recht hebt op zorgtoeslag

Het is altijd slim om even te controleren of je recht hebt op zorgtoeslag. Ook als je afgelopen jaren niks kreeg, kan dat in het nieuwe jaar heel anders zijn. Er blijft jaarlijks veel geld op de plank liggen omdat mensen hun toeslagen niet aanvragen. Dus controleer altijd of je komend jaar niet tóch recht hebt op zorgtoeslag. En als je het helemaal niet weet kun je je zorgtoeslag over het voorgaande jaar ook nog achteraf aanvragen, nog tot 31 augustus heb je daarvoor de tijd. Als je een wisselend inkomen hebt (gehad) kun je dus ook altijd wachten tot na de opgave inkomstenbelasting, want dan is je inkomen helemaal zeker. Je krijgt alles waar je recht op had dan in één keer. Ook lekker!

Bespaar niet op je zorg

Hoewel het zonde is om te betalen voor onnodige verzekeringen, is het ook zonde om te beknibbelen op het minimum. Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Mensen die onvoldoende verzekerd zijn, wachten vaker met hulp zoeken, wat in de meeste gevallen zorgt dat kosten alleen maar oplopen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Dus net als met alles gaat het er vooral om dat je meer uit je geld haalt, zonder de belangrijke dingen te negeren. 

Heb je nou deze maand geen tijd meer om uit te zoeken welke zorgverzekering het best bij je past? Dan kun je er nog voor kiezen om je zorgverzekering wel op te zeggen voor 31 december. Dat geeft je namelijk in januari nog alle tijd om voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering te kiezen.