budget

Wat betaal ik allemaal van mijn (boodschappen)budget

Mijn boodschappenbudget is en blijft een onderwerp van discussie. Of het nu gaat om de hoogte ervan of wat ik er dan van koop. Op die laatste vraag ga ik vandaag antwoord geven en daarnaast wil ik ook nog wat vertellen over andere budgetten en hoe ik beslis of ik echt ergens een budget/ potje voor wil maken. 

Wat versta ik onder ‘boodschappen’ voor mijn boodschappenbudget

Alles wat op gaat en in principe door het hele gezin gegeten/ gebruikt wordt. Dat betekent dus in principe dat alle etenswaren sowieso bij mijn boodschappenbudget horen. Maar ook alle producten zoals wasmiddel en toiletpapier. Bij persoonlijke verzorging kan het wat lastiger worden, maar persoonlijk schaar ik alles behalve make-up en haarverf eronder.  

Hoe heb ik besloten wat boodschappen zijn en wat niet

Het is eigenlijk heel simpel hoe ik daartoe gekomen ben, want in de afgelopen twaalf jaar heb ik het grootste deel van de tijd samengewoond met mijn partners. En het is gewoon zo gegroeid dat we beide onze eigen ‘persoonlijke verzorging’ betaalden en de dingen die we allebei graag gebruikten werden gekocht van de gezamenlijke pot, ondanks dat ik in mijn recentste relatie geen gezamenlijke pot had, maar toen ik ging samenwonen hield ik alles al bij voor jullie en daarom bleef dat er een beetje in. 

Feestjes en etentjes 

Ik vind het heerlijk om met vrienden bij elkaar te zijn en samen te eten of te drinken. Dat kost natuurlijk ook wel wat geld, maar door het af te wisselen waar zulke ‘feestjes’ gehouden worden valt het op jaarbasis best wel mee hoe zwaar het op het budget drukt. Vaak kan het ook nog extra luxe door goed gebruik te maken van producten die op de datum zijn en natuurlijk goede aanbiedingen en voorraad. 

Bestellen of uit eten

Natuurlijk zijn wij in corona tijd eigenlijk niet uit eten geweest, maar mijn ex hield er wel van om eten te bestellen. Daarom budgetteerde ik 25 euro per maand om eten te bestellen, soms gebeurde het dat we hier overheen gingen in een maand, maar dan werd de maand erop gewoon niks besteld. Op dit moment heb ik geen budget voor uit eten of eten bestellen, maar na juni wil ik daar graag even naar kijken om een passend budget te maken. Dit vooral omdat ik op dit moment toch weer wat vaker uit eten ga én ik daar graag budget voor vrij maak.

Als ik terugkijk op mijn boodschappenbudget en hoe ik mijn uitgaven beheer, besef ik dat het een voortdurend proces is. Ik leer nog steeds bij en pas mijn budget aan naarmate mijn behoeften veranderen. Door bewuste keuzes te maken, rekening te houden met mijn persoonlijke situatie en creatief te zijn heb ik gemerkt dat ik mijn boodschappenbudget beter kan beheren zonder concessies te doen aan kwaliteit en genieten. Blijf dus openstaan voor nieuwe mogelijkheden en wees niet te streng voor jezelf. Een boodschappenbudget is geen star stramien, maar eerder een leidraad die je helpt om bewuste keuzes te maken en zo alles uit je geld te halen.