sinterklaas

Wat is een goed cadeaubudget voor Sinterklaas

Sinterklaas staat weer voor de deur, of nou ja hij is nog onderweg met zijn stoomboot maar het duurt toch niet lang meer voor hij daadwerkelijk in Nederland is en zijn verjaardag wordt gevierd. Nu weten we allemaal dat Sinterklaas eigenlijk helemaal niet zo rijk is en dat wij zelf cadeautjes moeten kopen. Maar wat is een goed cadeau budget voor Sinterklaas?

Laat ik voorop stellen dat er geen goed of slecht budget is voor Sinterklaas. Als je minder te besteden hebt kan dat misschien wel zo voelen, maar wat mij betreft gaat Sinterklaas om zoveel meer dan alleen die cadeautjes. Samen zijn met familie en een gezellige avond vieren, bijvoorbeeld, of een gedicht dat met veel liefde is geschreven.

Wat is je Sinterklaas budget

Om te weten wat je Sinterklaas budget is moet je natuurlijk weten hoeveel je kunt missen. Spaargeld voor deze gelegenheid, spaarzegels die ingeleverd zijn en andere Sinterklaas potjes. Moet je van dit budget alleen cadeautjes kopen of ook eten, drinken en andere dingen? Voor hoeveel personen moet je cadeautjes kopen en zijn er al vaste budgetten voor deze cadeautjes? Als je al deze dingen weet kun je het budget wat je hebt per persoon uitrekenen, het is erg persoonlijk hoe je dit verdeelt en van alle eerder genoemde factoren afhankelijk.

Verlanglijstjes maken

Ik weet niet hoe het er bij jou thuis aan toe gaat, maar ik mocht vroeger altijd alles vragen voor Sinterklaas wat ik wilde. Dat resulteerde soms wel in de vreemdste dingen op mijn verlanglijstje, zoals babyspeelgoed. Er zijn dit jaar al veel speelgoedboeken uitgekomen, dus een verlanglijstje maken zal niet moeilijk zijn. Laat de kinderen (en ook tieners en volwassenen) duidelijk een rangorde aangeven welke cadeaus ze het liefste krijgen en welke minder hoog op de verlanglijst staan. Letterlijk. Zo kun je het besluit van wat je dan koopt ook nog een beetje daarvan af laten hangen. Het leukste is nog om van de verlanglijstjes een familieactiviteit te maken, zo kun je ongemerkt ook zelf een beetje polsen hoe ze over de dingen op hun verlanglijstje denken.

Dat het er is betekent niet dat het op moet

Kinderen weten vaak niet wat de financiële waarde van een cadeau is en wegen vaak meer op formaat van cadeaus en hoeveelheid. Ben je dus een echte koopjesjager en kun je de meest toffe cadeaus vinden voor bodemprijzen? Prima! Je hoeft het dan echt niet aan te vullen met meer cadeaus. Hetzelfde geldt er eigenlijk voor dat als je budget niet beperkt is, dat er om de nieuwste iPhone gevraagd wordt hoeft niet te betekenen dat ze deze ook krijgen. Ook als je het wel kunt betalen hoef je niet toe te geven aan iets wat je zelf niet wil.

Schoen zetten

Dan moet de schoen natuurlijk ook nog worden gezet. Hoe vaak dit mag, hangt weer heel erg af van de ouder, meestal hoor ik dat kinderen elke zaterdag van de intocht tot pakjesavond mogen. Dit heeft niet alleen te maken met de kosten, maar ook met het effect van de spanning op de kinderen. Wat mij betreft zijn schoencadeautjes dingen die opgaan. Dus kleine knutselspulletjes, snoepjes, maar ook dingen die nodig zijn. Veel benodigdheden als tandpasta, tandenborstels en shampoo worden gepimpt met kinderidolen. Daar betaal je dan ook voor, maar de kinderen vinden ze geweldig. Door deze dus als schoencadeautje te geven sla je twee vliegen in één klap. Dit geldt trouwens niet alleen voor schoencadeautjes, ook met pakjesavond kun je makkelijk dingen geven die ze nodig hebben.

Ik denk dat Sinterklaas ons huisje dit jaar stilletjes voorbijrijdt en dat de Kerstman zijn taak overneemt. Toch geniet ik enorm van de periode en hoop ik dat er weer leuke specials op tv zullen zijn op pakjesavond. Zoals ik zei heeft Sinterklaas wat mij betreft vooral te maken met gezelligheid en familie, maar dat zal misschien ook wel de leeftijd zijn…