Too good to go

Wat is Too Good To Go?

Ik ben nu al een aantal jaar bezig met mijn blog en vergeet soms dat niet iedereen mij ook al zo lang volgt. Dus dan haal ik een Too Good To Go pakket op, maak ik een filmpje om vervolgens de vraag ´Wat is dat Too Good To Go?’ te krijgen. Helemaal terecht natuurlijk, maar de blog waarin ik uitleg wat het is, is inmiddels alweer een paar jaar oud. En net als Gierige Gerda is Too Good To Go de afgelopen jaren flink gegroeid en dus veranderd. Dus het is wel echt tijd voor een update! 

https://www.tiktok.com/@gierigegerda/video/7277995143750257952?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7273540674792097312

Voedselverspilling tegengaan

Too good to go betekent, vrij vertaald uit het Engels, te goed om weg te gooien. Het is een app die je kunt downloaden op je telefoon om zo bij horeca, supermarkten en vele andere bedrijven producten te redden van de supermarkt. Als een bedrijf voedsel heeft (of verwacht te hebben) dat aan het einde van hun dag in de vuilnisbak moet, dan zetten ze er een zogenaamde Magic Box op. Soms staat er (ongeveer) wat je kunt verwachten, maar meestal zijn het verrassingspakketten. Er kan dan van alles in zitten. Bij het aanbod staat ook wanneer je het op moet halen en waar. Het is belangrijk dat je echt de tijd aanhoudt die bij de advertentie staat, want eerder kunnen ze het niet meegeven. De bekendste Magic Boxen zijn die van de supermarkt, maar ook horeca, tankstations en bakkers, slagers en groentewinkels doen mee. Je bent natuurlijk afhankelijk van de bedrijven die bij jou in de buurt meedoen, maar in principe kan elk bedrijf dat voedsel verspilt zich aanmelden. 

Is Too Good To Go gratis?

Als ik probeer uit te leggen wat Too Good To Go is, krijg ik ook vaak de vraag of het dan gratis is. Je kunt de app gratis gebruiken, als je een Magic box besteld bij een bedrijf, betaal je daar wel voor. De meeste Magic boxen zijn rond de 5 euro, maar er zijn weleens duurdere en goedkopere opties. De verkoopwaarde van de box komt meestal op een drievoud van wat je hebt betaald. Dus als je 5 euro hebt betaald, kun je 15 euro aan waarde in de box verwachten. Ik noem het trouwens steeds ‘box’ maar meestal is het slim om zelf een tas en in het geval van een restaurant bakjes mee te nemen. Betalen doe je trouwens met iDeal, Paypal, Google/ Apple pay en creditcard. 

Wat kan je verwachten? 

Het beste is om zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Heb jij een Magic box te pakken van je favoriete bakker? Dan moet je wel heel veel geluk hebben om jouw favoriete gebakje te krijgen. Maar ik heb ook weleens een Magic box opgehaald bij een groentewinkel, in de veronderstelling dat ik groente en fruit zou krijgen. Het bleken kant-en-klaar maaltijden te zijn. Dat was even schakelen. En ik heb ook weleens iemand gehoord die bij Subway, de broodjeswinkel, verwachtte belegde broodjes te krijgen. Niets was minder waar en ze kregen alleen maar broodjes mee. Flexibiliteit is daarom belangrijk. Lust je niks? Dan is Too Good To Go niets voor jou! Eet je geen producten op de datum? Dan ook niet! Want zeker bij supermarkten krijg je alles wat over is ná de laatste afprijzing. Dat zijn dus de producten die die dag, afhankelijk van de winkel, 30 of 35 procent zijn afgeprijsd omdat ze op de datum zijn. 

Klachten indienen

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat een Magic box niet helemaal was zoals je had verwacht. En dan bedoel ik vooral; tegenvallende waarde of tegenvallende kwaliteit. Want het gaat om producten die nog goed zijn om te eten, die anders weggegooid zouden worden. Niet producten die op een andere plek dan het bedrijf zelf in de vuilnisbak kunnen. Je mag ook zeker een bepaalde waarde verwachten. Gebeurd dat? Dan kun je altijd een klacht indienen en dan krijg je je geld terug of een tegoedbon voor Too Good To Go. 

Is het bedoeld voor minima?

Iedereen mag gebruikmaken van Too Good To Go, het is echt bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en niet om minima te steunen. Het is ook goed om je te beseffen dat het juist voor minima slecht uit kan pakken dat je niet weet wat je krijgt. Stel je verwacht 15 euro aan brood als je bij de bakker een Too Good To Go besteld, maar je krijgt twee vlaaien. Dat zou voor mij een teleurstelling zijn, maar ik zou ze invriezen en gebruiken op een feestelijk moment. Voor minima kan dat echt zorgen dat ze dus geen geld meer over hebben om toch brood te kopen. Of wat denk je van mijn verhaal over de groentewinkel, waar ik 2 kant-en-klaar maaltijden kreeg. Best heftig als je verwacht dat je voor een paar dagen groenten en fruit zal krijgen. En ook de Voedselbank krijgt niet per se minder ‘aanwas’ dankzij dit soort initiatieven, er zijn heel veel redenen waarom producten niet naar de Voedselbank kunnen gaan. Door deze dan aan te bieden via Too Good To Go zorg je alsnog dat de producten niet verspild worden. Zo wordt er aan alle kanten winst behaald. 

Ik ben al sinds het begin een enorme fan van Too Good To Go, maar helaas duurde het nog flinke tijd voor ik zelf een optie in de buurt had. Maar sindsdien ben ik heel veel voedsel aan het redden van de vuilnisbak en ook heel veel geld aan het besparen!