Weekmenu

Weekmenu – wat te doen met 5 kilo aardappelen?

Ik koop eigenlijk nooit een grote zak aardappelen. De keren dat wij aardappelen eten zijn op 1 hand te tellen, dus zo’n grote zak gaat hier eigenlijk niet op. Toch leek het mij een leuke uitdaging om het wél een keer te doen en dan ook echt lekker veel te koken met aardappels. Dus bestelde ik aardappels bij Picnic (hoefde ik er in elk geval niet mee te sjouwen) en gaan we 5 dagen aardappels eten.

Maandag – Vega wraps met left-over bonen – €1,10 per persoon

 • Wraps (leftover – ongeveer €0,35 )
 • Bonen (leftover – ongeveer €0,90)
 • Crème fraîche (leftover – ongeveer €0,35)
 • Kaas (Too good to go – ongeveer €0,40)
 • Aardappel (Picnic – ongeveer €0,20)

Nou, ik was dus van allerlei vega varianten van burrito’s aan het zoeken toen ik een soort wrap tegenkwam met aardappelpuree vulling. Dat leek me wel lekker, maar ook een beetje eentonig. Dus besloot ik er ook bonen uit de vriezer op te doen, met Mexicaanse kruiden. Ik gebruikte te veel aardappelpuree, te weinig bonen en het was nog niet helemaal perfect. Maar ik ga nog zeker verder experimenteren met dit recept want hoewel het geen succes was had het zeker wel potentie om heel erg lekker te zijn! Het was trouwens ook heel machtig en we hadden er makkelijk met 4 man van kunnen eten.

Dinsdag – Vega schnitzel met snijbonen – €1,50 per persoon

 • Vivera krokante kipschnitzel (Picnic – €2,59)
 • Aardappel (Picnic – €0,40)
 • Snijbonen (leftover – €0,00)

Gewoon een simpele AVG omdat dat ook wel eens lekker is. Ik doe verder geen gekke dingen met mijn boontjes. Gewoon koken met een beetje nootmuskaat en genieten. De aardappeltjes bak ik op in de pan, met een lepeltje groene pesto om er wat extra smaak aan te geven. Heerlijk, maar simpel.

Woensdag – Witlof ovenschotel met gehakt – €0,99 per persoon

 • Aardappel (Picnic – €0,40)
 • Witlof (To Good To Go – €0,12)
 • Crème fraîche (Jumbo – €0,35)
 • Gehakt (Jumbo samen tegen voedselverspilling – €0,35)
 • Kaas (Jumbo – €0,75)

Met een basis van aardappelpuree met daarop witlof met gehakt, 2 eetlepels crème fraîche en een handje kaas is dit recept een klein beetje minder vet dan de variant met witlof en kip die ik eerder maakte.

Donderdag – Boerenkool met linzen – €0,40 per persoon

 • Linzen (Voorraad – €0,00)
 • Boerenkool (Picnic €0,40)
 • Aardappels (Picnic – €0,40)
 • Mayonaise (Koelkast)

Ja, vorig jaar heb ik met de Doe Maar Lekker Vegetarisch actie van de Postcode Loterij flink wat linzen ingeslagen en ik eet daar nog steeds van. Dus dat heeft me helemaal niks gekost, trouwens hetzelfde met mijn mayonaise en daarmee doe ik dat al jaren. Ik heb al een paar jaar niet meer betaald voor mayo. Anyway, dit is echt het favoriete eten van mijn vriend en hij zal wel heel blij zijn dat we dit weer eten. Al een tijdje geleden deelde ik het recept, dus als je interesse hebt om dit te maken dan vind je het hier.

Vrijdag – Vegaburger met gepofte aardappel en maïs – €2,70 per persoon

 • Mc2 burger (Picnic – €2,66)
 • Maïs (Aldi – €1,99)
 • Aardappel (Picnic – €0,40)
 • Crème fraîche (leftover – ongeveer €0,35)

Met onze verhuizing hebben we ook een KFC in de buurt gekregen. Deze fastfoodketen kende ik eigenlijk niet, behalve van naam. De items op de menukaart waren dus ook helemaal nieuw en ik kreeg een nieuwe liefde voor maïskolven .

Dan is na 5 dagen alleen maar aardappels eten de zak nog maar half leeg. Ik hoop maar dat het koud genoeg is in mijn voorraadkast en dat ze nog even niet uit gaan lopen. Ik heb ze trouwens uit de plastic zak gehaald en in een katoenen/ jute tas gestopt, want in een plastic zak blijven aardappelen sowieso niet lang goed.

Uiteindelijk was ik voor deze week gemiddeld nog geen €1,50 per persoon per dag kwijt. Zou me dat ook lukken als ik alles vers zou kopen en geen gebruik zou maken van mijn vriezer of voorraad? Dat is de uitdaging voor mijn volgende weekmenu.

6 gedachten over “Weekmenu – wat te doen met 5 kilo aardappelen?”

 1. Wij eten ook maar een paar keer per week aardappels, maar we kopen ze toch altijd in 5 kg-zakken. Een uitloper hier en daar snijden we gewoon weg aan het eind van de zak.

  Ik dacht trouwens dat je ze misschien via TGTG had gehad. Zo hebben wij al twee keer bij de Sligro 5 kg geschilde aardappels gekregen, dus dat moest natuurlijk echt snel op. We hebben ze toen direct gekookt zodat ze nog een paar dagen langer houdbaar waren. Stamppot maken is een goede om veel aardappels te verbruiken, en daarnaast heb ik nog een hoop pommes duchesse gemaakt en aten we – ongezond maar wel lekker – opgebakken aardappeltjes voor de lunch.

 2. Ik had een kilootje aardappels in mijn TGTG, en daar heeft man een spek-spruitjes-kruidenkaas overdekt met aardappelpuree-en-gratin schotel van gemaakt. Zo krijg je bakstenen lekker natuurlijk.
  Je zou ook moussaka, (veggie) shepard’s pie en andere aardappelschotels in ready-to-oven schalen kunnen invriezen.

 3. Wij doen wel weken met een zak aardappelen en ik laat ze gewoon in de plastic zak in een aardappel bak dus met deksel in de kelder kast. Het schijnt dat ze minder snel uitlopen als je er een appel bij doet. Dat doe ik dus soms. Maar als ze uitlopen snij ik gewoon de uitloper eraf. Zijn ze zachter dan schil ik ze wat verder. Maar dan liggen ze er ook al langer dan een maand.

 4. Stamppot laat zich ook goed invriezen, dus het loont ook de moeite een heel grote pan stamppot te maken en daar 1 of 2 kleinere porties af te halen om in te vriezen. Fijn als je een keer weinig tijd hebt, kan prima op een laag pitje in een koekenpan rustig opwarmen, geen extra energie oven of magnetron nodig. En je hebt gelijk een heleboel aardappels gebruikt.

  Als je ze donker en koel kan leggen, blijven ze echt behoorlijk lang goed.

 5. Dat is het wel. Heb nooit een koele, donkere plek gehad, dus ‘moest’ mijn aardappelen altijd in de koelkast bewaren en dat is niet ideaal.

 6. Tip van een chefkok gekregen; de schillen onder in je aardappelbak leggen helpt ook tegen uitlopen. Plastic zak verwijderen.

Reacties zijn gesloten.