Recept

Recept: Herfstige tray bake met knolselderij, wortel en venkel

Ik moet heel eerlijk zeggen dat er weinig recepten zijn die ik echt from scratch helemaal zelf verzin. Meestal heb ik een basisrecept en ga ik daarmee aan de haal. Om het beter te laten passen met wat ik in huis heb. Omdat ik het goedkoper wil hebben. Of omdat ik één van de ingrediënten eigenlijk niet lekker vind. Zo is dit recept ook ontstaan. Ik had nog venkel in huis en zag bij Vet gezellig/ Boncolor een recept voorbij komen met venkel. Verdere ingrediënten verging ik één voor één met wat ik in huis had of liet ik weg. Uiteindelijk kost het groenten gedeelte van dit gerecht je maar €0,65! De worst kun je zo duur of goedkoop maken als je wil. Wij aten onze vingers hier bij op en mijn vriend zei zelfs: ‘Het zijn een soort frietjes, maar dan gezond.’ Nou, wat wil je nog meer?

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 venkel
 • 500 gram knolselderij
 • 250 gram winterpeen
 • 1 grote rode ui
 • 4 van je favoriete (vega) worsten
 • 2 el olijfolie
 • 2 el balsamicoazijn
 • zout en peper naar smaak
 • Vind je dit te weinig? Dan kun je nog aardappelen toevoegen.

Stap 1 – Schil de knolselderij en als je het per se wil ook de wortels, ik schil deze echter nooit. Was ze wel, net als de venkel. Daar kan (net als bij prei) nog wel eens zand tussen komen. Pel de ui.

Stap 2 – Snij alle groenten in frietjes. Ongeveer een halve cm dik en een 10 cm lang. Korter kan ook, je weet wel hoe frietjes eruit zien. Venkel heeft meer lagen dus is wat moeilijker in frietjes te snijden, maar hou wel dat formaat aan. De ui snij je in 8 parten.

Stap 3 – Leg alle groenten bij elkaar in een ovenschaal of ovenplaat. Besprenkel alles met ongeveer 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak. Hussel dit goed door, ik gebruik daarvoor het liefst mijn handen. Leg je worsten tussen de groenten.

Stap 4 – Zet de ovenschaal of bakplaat voor 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Gebruik een bakkwastje om elke 10 minuten de worsten een beetje te besmeren met olie van de groenten.

Stap 5 – Na 30 minuten moeten de groenten al een lekker kleurtje krijgen en de worsten gaar zijn. Besmeer de worsten eerst nog met de olie. Dan voeg je nog 2 eetlepels balsamico azijn toe en hussel je alle groenten nog een keer. Dit keer niet met je handen, want het is heet.

Stap 6 – Zet dan nog eens 10 minuten in de oven om de balsamico azijn lekker in te laten werken.

Wij aten dit gerecht gewoon als avondeten. Maar het kan natuurlijk ook (zonder de worst) een heel lekker bijgerecht zijn voor bij het kerstdiner. Voor ongeveer €0,65 p.p. is dat natuurlijk wel een heel budgetproof kerstgerecht. Ik weet dat het voor de meeste mensen nog wat vroeg is, maar ik ben al flink aan het plannen voor blogmas 2020!

5 gedachten over “Recept: Herfstige tray bake met knolselderij, wortel en venkel”

 1. Ik ga het meteen uitproberen vanavond. Past voor ons ook goed in koolhydraatarm eten.

 2. Venkel is echt een beetje een underdog groente, terwijl het eigenlijk heel goedkoop is! Ik heb het (her)ontdekt door de Too Good To Go boxen van Lidl en vind het heel leuk om de uitdaging aan te gaan om er iets mee te maken, de smaak is toch vrij apart.

 3. Goed idee. Ik heb alles in mijn tuin. Zelfs die venkel. Ga ik deze week doen!

 4. We vonden het erg lekker en het komt op ons favorieten lijstje. Ik had nog een klein zoet aardappeltje liggen en dat heb ik erbij gedaan. Net als wat teentjes knoflook in de schil. Later lekker over de groente verdeeld.

Reacties zijn gesloten.