podcast

Wij zijn een podcast begonnen!

Mensen die mij volgen op Instagram of Facebook weten het waarschijnlijk al wat langer, maar ik wilde ook jou; mijn trouwe blog bezoeker graag wat leuk nieuws vertellen. Sinds een aantal weken heb ik namelijk, samen met Iris van OneBrokeGirl.nl een podcast begonnen! Geld Met Een Zachte G, de gezelligste podcast over geld.

Wat is een podcast?

Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen weet wat een podcast is, daarom zal ik maar eens beginnen met uit te leggen wat het is. Ik zou het zelf omschrijven als een soort radio uitzending, die van tevoren is opgenomen en op aanvraag kan worden afgespeeld. Het is ontstaan met de komst van de iPod, in de vroege jaren 2000. Het woord podcast is dan ook een samentrekking van de woorden iPod en broadcast. Er zijn podcasts van 15 minuten, maar ook afleveringen die 2 uur doorgaan. Er zijn mensen die (zoals wij) regelmatig een nieuwe aflevering opnemen en éénmalige podcasts. Je luistert ze meestal gratis op je mobiel of computer, via één van de platformen zoals Spotify en Itunes. Hoe je een podcast moet luisteren kun je zien in deze uitleg van NPO Radio 1.

Waarom een podcast?

Soms heb ik onderwerpen waar ik graag over zou willen schrijven, maar die niet lekker uit de verf komen op papier. Omdat het te eenzijdig is als ik alleen mijn ervaring/ mening deel. Of omdat emoties toch niet helemaal overkomen. Daarom besloot ik in september om eens te opperen wat Iris, met wie ik via onze blogs een vriendschap had opgebouwd, vond van podcasts. Ze was meteen enthousiast. Sterker nog, ze had er zelf ook al aan zitten denken. Dus besloten we er maar samen voor te gaan.

Alles opstarten

Toen kon het beginnen. We moesten gaan onderzoeken welke microfoon we zouden gaan gebruiken, waar we op zouden gaan nemen en natuurlijk onze host. Vooral dat opnemen was nog wel een ding, want vanwege de pandemie moest dat sowieso op afstand. Ik heb af en toe het idee gehad dat we over niks anders meer konden hebben dan onze podcast. Zowel Iris als ik waren super enthousiast. We planden dat we ‘onder voorbehoud’ de eerste aflevering online wilde hebben op 6 januari. Het was een drukke december, maar het lukte uiteindelijk om onze eerste podcast op 6 januari te publiceren.

Geld met een zachte G

En vanwaar de naam dan? Iris en ik zijn allebei (trotse) Brabantse en we wilden met onze naam dan ook hinten aan onze roots. Nou, als er iets Brabants is dan is het onze zachte G wel en we gaan het hebben over geld. Een woord dat toevallig met een G geschreven wordt. Dus in ons geval met een zachte G. Er zijn veel namen de revue gepasseerd tijdens het brainstormen maar ik ben heel erg bij dat we voor deze naam zijn gegaan!

Het logo en de techniek

Het leuke aan de samenwerking met Iris is dat we elkaar heel goed aanvullen. Zo ben ik meer van de visuele kant. Ik nam daarom het maken van het logo op me, maar ook het bijhouden van de Instagram pagina. Wel altijd met wederzijds goedkeuren, uiteraard. Iris is meer van de techniek, dus zij ging op zoek naar hosting en zocht uit hoe je zo’n audiobestand het beste kan opslaan. Editen doen we allebei, zodat dat een beetje eerlijk verdeeld kan worden. Laatst las ik in oude basisschool rapporten dat ik niet zo goed was in samenwerken, dus ik heb Iris toen vast gewaarschuwd, maar dat lijkt voor nu nergens voor nodig. Maar goed, we zullen nog even afwachten tot ik een keer mijn zin niet krijg. 😀

Wanneer kunnen we luisteren dan?

Podcasts zijn niet helemaal zo in te plannen als blogposts. Maar op woensdagmorgen rond 11.00 uur kun je meestal wel luisteren naar onze nieuwste aflevering. En waar kun je dan luisteren? Voor nu zijn we dan in elk geval te luisteren via Spotify, Itunes en Google podcasts. Er zijn inmiddels al 3 podcasts online gekomen en straks (als je dit tenminste meteen leest) komt de 4e podcast online. Je kunt dus meteen beginnen met bingeluisteren!

We hebben voor de podcast ook een Instagram aangemaakt die kun je vinden op @GeldMetEenZachteG. Wil je Iris volgen dan kan dat op @OneBrokeGirl.nl en haar blog vind je op Onebrokegirl.nl. En ik ben ook te volgen op Instagram op @GierigeGerda.

Ik hoop dat je onze podcast, net als wij, ‘kei gezellig’ zal vinden.