vallend geld
Cashbacks

Woolsocks en Scoupy wat is er aan de hand met de cashback apps?

Afgelopen week gebeurde het ineens, ook voor degene die het angstvallig hadden proberen tegen te houden; Scoupywerd geüpdatet en daarmee een kloon van Woolsocks. Inclusief gedeeld saldo. Dat bracht een hoop mensen in verwarring, daarom besloot ik op Instagram even een vraagsticker te delen, zodat iedereen hun vraag kon delen. En dat zijn er heel wat geworden, natuurlijk ook een hoop die (ongeveer) hetzelfde zijn dus die heb ik zo compleet mogelijk samengevat.  

Wat is dat; Woolsocks en Scoupy?

Natuurlijk zijn er mensen die helemaal niet weten wat Woolsocks en Scoupy zijn, maar dit zijn cashback apps. Dat betekent dat je geld terug krijgt op aankopen die je hebt gedaan. Heel kort gezegd krijg je deze cashback door je betaalrekening(en) te koppelen aan de app, deze ziet dan wanneer je bij bepaalde winkels hebt geshopt en dan krijg je een percentage van het aankoopbedrag terug. Daarnaast kun je ook cashback krijgen op specifieke producten, maar daarvoor moet je de bon inleveren. 

Ik snap niet waar al die losse centen vandaan komen en waarom ik die terugkrijg.

Oké, ik snap de vraag! Die centen zijn dus de cashback en die krijg je terug als ‘bedankje’ dat je bij een bepaalde winkel hebt gewinkeld. Bij de meeste supermarkten is dit 0,5 procent. Wat zoveel betekent als dat je voor elke 10 euro die je besteed je 5 cent terugkrijgt. Als je online bestelt kan dat oplopen tot meer cashback. Zo krijg je bij Action, als je gewoon in de winkel shopt, 0,5 procent cashback, maar als je in hun webshop winkelt krijg je 6 procent cashback. 

Zijn de Woolsocks en Scoupyapps gratis?

Ik krijg wel eens opmerkingen dat mensen moeten betalen voor de app. Maar of dat is omdat ze denken dat het koppelen van je bankrekening is om betaling te doen of omdat ze de verkeerde app hebben gedownload weet ik niet. Maar de app is volledig gratis in zijn gebruik. 

Moet je nu wel of niet je bon insturen? 

Je hoeft nu niet meer je kassabon in te sturen voor de cashback op je uitgaven, maar als je een specifiek product hebt gekocht waar je geld op terug krijgt moet dit nog wel. Je kunt ook nog steeds je bon inleveren voor ‘Spin & Win’, waarbij je voor elke kassabon die is ingeleverd (en herleid kan worden naar je bankrekening) je aan een rad mag draaien voor zegels. Bij twintig zegels krijg je één euro en speel je mee met Super Cashback Friday. Kassabonnen insturen is dus niet meer nodig, maar wel een optie! Wist je trouwens dat dat heel makkelijk kan vanuit de app van de winkel waar je hebt geshopt? Ik zal eens een reel maken waarin ik uitleg hoe dat moet!

Krijg je dubbele cashback als je allebei de apps hebt? 

Voordat de updates kwamen kon dat inderdaad, maar helaas is dubbele cashback krijgen nu voorbij. Overigens kon het al langer niet meer met de specifieke cashbackproducten, omdat daar al langer hetzelfde bedrijf achter zat.  

Kan ik nu één van de twee apps verwijderen? En zo ja, welke dan? 

In principe zijn de apps van Scoupy en Woolsocks nu bijna volledig identiek, zoals ik al zei krijg je nog maar via één partij cashback, het heeft dus geen nut meer om beide apps op je telefoon te laten staan. Zelf kies ik ervoor om de app van Scoupy te verwijderen en Woolsocks te laten staan, vooral omdat ik denk dat Scoupy uiteindelijk sowieso zal verdwijnen. Laat ik voorop stellen dat ik geen inside information heb, dus dat dit aannames zijn van mij die uiteindelijk best anders kunnen uitpakken. Maar het is zo dat Scoupy een Nederlands bedrijf is, dat lange tijd viel onder dezelfde uitgever als bijvoorbeeld Libelle en Donald Duck. Woolsocks is al actief in meerdere landen. 

Ik moet mijn bankrekening koppelen, is dat wel veilig? 

De belangrijkste en meest gestelde vraag die ik altijd krijg; is het wel veilig. Mijn eerste reactie hierop is dat je altijd moet doen wat goed voelt voor jou. Maar ik kan wel uitleggen waarom ik het veilig genoeg vind om deze app te gebruiken. Want het is niet zo dat elke slimme codeerder een app mag schrijven waaraan je je bank kan koppelen. Om deze koppeling te mogen maken zijn licenties nodig, want er zijn gewoon Europese regels die zorgen dat dit veilig kan. En het bedrijf dat dit verzorgt staat ook onder toezicht. De verbinding die ervoor dat jouw bank gemachtigd wordt om gegevens naar Woolsocks verstuurd worden heet een PSD2-verbinding. En omdat er verder ook nog de ‘normale’ privacy regels tellen kunnen ze dan wel inzicht hebben in je transacties, ze mogen dus niet gezellig met een kopje thee op kantoor samen gaan kijken waar Mien Jansen uit Utrecht haar geld allemaal besteedt. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat je vooral moet doen wat goed voelt.

 Kun je het ook gebruiken als je met cash betaalt? 

Omdat via je bankrekening automatisch wordt gecontroleerd of je een betaling hebt gedaan kun je geen gebruik maken van de automatische cashback als je contant betaalt. Maar dan kun je wel bijvoorbeeld gebruik maken van Storewards. Nadeel is dat je een vast bedrag per bon krijgt en alleen bonnen van Aldi en Lidl kunt inleveren. Voordeel is dan wel weer dat je ook bonnen kunt inleveren die anderen in hun karretje hebben achtergelaten. 

Hoe verdienen dit soort apps hun geld? 

Om het in de woorden van Woolsocks zelf te zeggen; bedrijven zijn altijd op zoek naar (betalende) klanten. En daarvoor willen ze best betalen, dat is ook hoe ik soms geld verdien.  Als je ergens (net als onder deze post, grappig genoeg) ziet staan dat er gebruik wordt gemaakt van ‘affiliate links’ dan krijg ik commissie en zo doet Woolsocks dat dus ook bij de winkels waar ze mee samenwerken. En voor producten waarop de cashback hoger is zal de commissie die Woolsocks krijgt ook hoger liggen, want bij affiliate marketing kan dat ook oplopen van enkele centen tot tientallen euro’s, maar dat laatste is heel zelfzaam hoor. 

Werkt het ook met online bestellingen? 

Als je een online bestelling doet, of dat nu bij een supermarkt is of een andere webwinkel, dan open je eerst de app en ga je via de app naar die desbetreffende webwinkel. Dan worden de cookies gebruikt om na te gaan of en voor hoeveel jij besteld en dan krijg je ook daarover cashback, soms zelfs bovenop de cashback die je krijgt door je bankkoppeling. Voor een aankoop van een paar tientjes is dat leuk, maar als je een grotere aankoop doet, een abonnement afsluit of een reis boekt kan dat flink geld opleveren! 

Is het voordelig om je geld langere tijd te laten staan? 

Je krijgt geen extraatjes als je je geld langer laat staan, dit heeft dus geen voordelen voor jou. Maar het kan natuurlijk wel een lekker spaarpotje zijn als je het laat oplopen! 

Bij Scoupy hadden ze soms van die boodschappenpakketten die je kon bestellen, maar die heb ik bij Woolsocks nog niet gezien? 

Ik heb afgelopen week nog in de Scoupy app gezien dat ze nu de Libelle Zomerweek tassen aanbieden, maar ik weet niet of Woolsocks dit gaat overnemen. Gelukkig zijn er ook nog de Monsterbox, die ik sowieso altijd iets meer waar voor je geld vond dan de meeste Scoupy boxen. Maar toch hoop ik wel dat er iets gaat gebeuren, want we willen natuurlijk ook de goodiebags op de beurzen kunnen blijven kopen! 

Ik zie Ask Opinions er niet meer bij staan, waar is die gebleven?

Natuurlijk heb ik ook gezien dat de enquête functie in de Scoupy app weg is sinds de geforceerde update, maar ik heb geen idee of dit nog terugkomt of wat er met de gespaarde punten is gebeurd. Het was wel fijn geweest als daarover vooraf wat meer duidelijkheid was gegeven ik heb even teruggekeken, maar ik heb geen mail ontvangen over de veranderingen en dat is wel jammer. 

Hoe los ik de problemen die ik heb met de apps op?

Zoals ik al een paar keer heb gezegd; ik heb niks met deze app te maken. Dus ik ben ook niet de juiste plek voor klantenservice vragen en ik verwijs je graag daarheen. 

Ik heb deze week weer 15 euro laten uitbetalen dus dat kwam heel erg mooi uit. Ik ben dus blij met deze manier van cashback krijgen. Vooral als ik dan gewoon even boodschappen heb gedaan en ik zie weer dat ik een paar cent terugkrijg is dat heel erg fijn. Hopelijk komen er nu wel weer leuke cashbacks op producten, want dat zijn echt mijn favoriet. Sterker nog; Gierige Gerda is ooit ontstaan omdat ik die wilde delen! 

Dit artikel bevat affiliatelinks, als je een van de apps download via deze link krijg ik daarvoor een commissie.