Kerst

Zo doe je je kerstboodschappen zonder stress en binnen budget

Nog een paar dagen voor het kerstfeest losbarst. Heb je al bedacht wanneer je de supermarkt gaat trotseren voor je boodschappen? Zoals ik graag verkondig is het ook met kerst heel belangrijk om je zaken goed te plannen en vooruit te denken. Ik vond boodschappen doen voor de feestdagen (en verjaardagen ook) altijd heel stressvol, maar sinds ik mijn tactiek heb aangepast gaat het soepeler dan ooit.

Sorteer je boodschappenlijst op looproute

Sommige winkels hebben een app waarmee je je boodschappenlijst op looproute kunt sorteren. Maar ook als je liever een papieren lijstje meeneemt, is het slim om de looproute als basis te nemen voor de volgorde van je lijstje. Afhankelijk van welke winkel je bezoekt, zal dat wel kunnen verschillen. Dus als je het plan hebt om meerdere winkels te bezoeken, maak dan een lijstje per winkel. Begin dan ook bij de winkel waar je de grootste kans hebt dat je niet alles kunt vinden wat je nodig hebt. Ik ging bij mijn oude woonplaats bijvoorbeeld altijd eerst naar Lidl en alleen wat ze daar niet verkopen of wat op was, haalde ik dan bij Albert Heijn. Trouwens niet alleen met de feestdagen, maar ook op een random woensdagmiddag in maart doe ik dat zo.

Bedenk vast alternatieven

Het kan goed zijn dat enkele van de schappen met producten die je nodig hebt leeg zijn. Vreselijk irritant, maar niks aan te doen. Bedenk thuis alvast wat de alternatieven zouden kunnen zijn. Ga je in plaats van verse kruiden dan voor gedroogde? Kies je voor een duurdere variant die wel aanwezig is? Kun je een groente uitwisselen voor een ander? Zo raak je niet gestrest in de winkel en voorkom je impulsaankopen of vergeten producten door je frustratie.

Ga op tijd

Iets wat ik in een eerder artikel al benoemde; zorg dat je niet op de 24ste nog naar de winkel moet want dan is het stervensdruk en dat geeft ook alleen maar onnodige stress. Ik zorg daarom dat ik mijn boodschappen al op 21 of 22 december doe of ze online besteld heb, want dat is nog het aller makkelijkst. Maar als ik dan nog wat laatste dingen moet hebben, zorg ik dat ik heel vroeg of juist laat ga zodat ik de drukte vermijd. En steeds meer winkels zijn zelfs met kerst zelf open, dat vind ik eigenlijk een beetje stom maar ja ik moet ook toegeven dat het handig kan zijn als je nog net wat mist…

Kies de winkel die je kent

Je kerstboodschappen zijn niet het moment om een nieuwe, vreemde supermarkt te ontdekken. Laatst deed ik voor het eerst boodschappen bij een andere Albert Heijn dan ik gewend ben. Ik heb de winkel wel 6 keer doorkruist om alles te vinden wat op mijn lijstje stond. Wonderbaarlijk genoeg was ik niks vergeten, maar voor de kerstboodschappen levert dat alleen maar onnodige stress op. Ga dus naar een winkel die je goed kent en, niet onbelangrijk, waar je je op je gemak voelt. Dan kun je rustig je lijstje afwerken en kom je net zo relaxed weer thuis als toen je vertrok.

En eigenlijk adviseer ik ook graag om je kerstboodschappen alleen te doen. Dat is misschien wat onhandig met het sjouwen, maar het scheelt heel veel geld en gedoe als je niet iemand hebt die allemaal ongewenste spullen in je wagentje gooit. Maar goed, als je je alsnog aan je boodschappenlijstje kan houden, kan een paar extra handen ook altijd goed uitkomen. En misschien zijn juist die kerstboodschappen wel een goede training tegen impulsaankopen…