Afgelopen maanden ben ik zelf erg fan geweest van ouderwetse stamppot, met jus. Maar ook in de zomermaanden is boerenkool een lekkere en gezonde groenten. Zeker als je kiest voor de diepvriesvariant. Daarvoor hoeft het namelijk geen passend seizoen te zijn én het is super goedkoop. Het is ook nog eens super eenvoudig, omdat je het werk eigenlijk aan de oven over kan laten. Het fijne is dat je eigenlijk alle soorten aardappelen kan gebruiken, gewoon wat je in je kast hebt. Bij kruimige aardappelen worden de aardappelen wat fluffier, bij frietaardappelen wat meer crunchy, maar het is sowieso heel lekker!
Ingrediënten voor 2 porties (€0,95 per portie)
- 500 gram aardappelen
- 450 gram boerenkool
- 1 blikje 200 ml linzen
- 20 ml citroensap
- 2 el mayonaise
- 1 bouillonblokje
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
Stap 1 – Was en snijdt de aardappelen in blokjes en kook ze voor ongeveer 15 minuten in ruim water met een bouillonblokje. Giet de aardappelblokjes af en doe ze in een ovenschaal en breng op smaak met 2 theelepels knoflookpoeder en zout. Besprenkel met olijfolie voordat de aardappels voor 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven gaan.
Stap 2 – Laat dan de linzen uitlekken, breng ze op smaak met een theelepel paprikapoeder, zet ze de laatste 10 minuten (in een eigen ovenschaal) naast de aardappeltjes in de oven. Kook ondertussen de boerenkool voor 20 minuten.
Stap 3 – Meng 2 eetlepels mayonaise, 1 theelepel paprikapoeder, 25 ml citroensap en 25 ml water tot een dressing.
Stap 4 – Giet de boerenkool af en laat het daarna een beetje droog koken in de pan (kijk uit dat het niet aanbrand!) Voeg vervolgens de aardappel en de linzen ook toe, maak af met dressing naar smaak.
De linzen in het gerecht komen specifiek uit blik omdat deze veel mooier in vorm blijven, daarnaast zijn ze al gaar en hoeft er dus niet (veel) meer mee te gebeuren. Ook kan de salade zowel warm als op kamer temperatuur gegeten worden, hij is dus ook prima te gebruiken als bijgerecht bij een bbq, maar ook heerlijk als vegetarische lunch of avondmaaltijd.