Recept

Recept: Luxe flammkuchen voor €3,25 per portie

In maart wilde ik eens kijken hoe het zou bevallen om een maand lang geen eten te bestellen. Ik hou wel van een pizza op zijn tijd of een kapsalon, maar dat is allemaal prima zelf te maken. Zeker nu ik een Airfryer in mijn keuken heb staan. Een nieuwe favoriet hier in huis is de flammkuchen, waarvoor het deeg makkelijk zelf te maken is. Maar om mezelf toch een beetje gemak te gunnen mocht ik kant en klaar deeg gebruiken. En alsnog zijn we voor deze pizza minder dan €7,00 kwijt voor ons twee. Daar hebben we bij New York nog niet eens één pizza voor.

Ingrediënten voor 2 porties (€3,25 per portie):

  • Flammkuchendeeg*
  • ⅓ potje creme fraiche
  • 1 bol mozzarella
  • 30 gram grana padano
  • 80 gram serranoham
  • Rucola
  • Optioneel: Truffel of pepers naar smaak

* Je kunt flammkuchendeeg kopen (zoals wij deden) of het zelf maken. Dat recept vind je hier.

Stap 1 – Rol het flammkuchen deeg af en knip in 2 stukken. Verwarm vervolgens de oven voor volgens de instructies en bak de bodem voor de helft van de aangegeven tijd.

Stap 2 – Besmeer beide bodems met créme fraiche. Als de bodems heet zijn smelt het een beetje, dat geeft niet.

Stap 3 – Beleg de flammkuchen vervolgens met de mozzarella en de serranoham. Elke bodem de helft van de bol kaas. Om de serranoham goed te verdelen knip ik de verpakking in 4 en verdeel ik over elke bodem 2 stapeltjes ham. Zo is het evenredig verdeeld over de bodem.

Stap 4 – Sprenkel de smaakmakers over de pizza’s. Mijn vriend houdt van pittig en daarom snij ik altijd een halve peper fijn om eroverheen te strooien. Ikzelf kies zelf voor truffeltapenade. Twee theelepeltjes vol op verschillende plekjes en mijn hele pizza is heerlijk. Al zijn beide natuurlijk totaal optioneel.

Stap 5 – Voor de flammkuchen de oven in gaat nog even een beetje Parmezaanse kaas eroverheen en dan lekker in de oven voor de resterende tijd. Als de mozzarella gesmolten is en de bodem gaar kan hij eruit. Een hand rucola maakt het af.

Deze flammkuchen is naast een heerlijke avondmaaltijd trouwens ook heel lekker om in kleine vierkantjes te snijden en te serveren bij een borrel. Zeker als we straks weer met meer personen samen mogen komen.

Truffeltapenade was echt de grote ontdekking van 2020 toen ik dit recept ging maken in december. Voor €5,00 kocht ik een potje en vervolgens at ik bijna 2 maanden lang bij alles waarbij het lekker was truffeltapenade. Stukken goedkoper dan elke keer truffelmayonaise, -boter en saus kopen. En net zo lekker.