Bespaartips

Geloof jij in de houdbaarheidsdatum?

Vorige week schreef ik over mijn voorraadkast en hoeveel het mij had gekost om deze zo ver vol te krijgen als hij nu is. Natuurlijk zit er op wc papier geen houdbaarheid, maar op alle etenswaren natuurlijk wel. Op sommige producten staat een datum die maar enkele maanden in de toekomst ligt, terwijl ik ook producten met een houdbaarheid van 2 of 3 jaar later heb. Ik probeer altijd te zorgen dat ik alles opgebruik voor de datum voorbij gaat, maar wat als dat nu niet lukt?

T.H.T. en T.G.T.

De data op de producten uit de supermarkt kunnen 2 dingen betekenen; ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘tenminste gebruiken tot’, maar wat betekent het verschil tussen deze 2 nu eigenlijk? De houdbaarheidsdatum op de meeste producten uit de koeling, zoals vlees, is een tenminste gebruiken tot datum. Het is niet verstandig om deze producten nog te gebruiken na de datum die op de verpakking staat omdat de veiligheid van het product dan niet meer te garanderen is en je voedselvergiftiging kan krijgen.

Bij producten met een tenminste houdbaar tot datum is de kans op voedselvergiftiging nihil, ook na het verlopen van de geprinte datum. Waarom staat er dan toch een datum op deze producten? Nou, dat is heel simpel; de fabrikant kan je alleen garanderen dat het product zijn standaard aan kwaliteit behoudt tot de datum die geprint is op de verpakking. De smaak, de consistentie en de kleur kunnen bijvoorbeeld veranderen in de loop van tijd na het verlopen van de datum en dan eet je het product niet meer met plezier, maar natuurlijk gebeurd deze verandering geleidelijk en niet van de een op de andere dag daarom kun je de producten nog best even blijven gebruiken nadat de datum op de verpakking is geweest.

Zinloze datum

Ook op producten als thee, koffie en droge pasta staat een houdbaarheidsdatum, terwijl deze producten ongeopend bijna oneindig houdbaar zijn. Koffie wordt inderdaad niet lekkerder als hij eenmaal geopend is, maar vergeet niet dat hij in een verpakking eigenlijk altijd vacuum verpakt zit en er dus niets is wat de koffie slecht kan doen worden. De overheid is er dus ook mee bezig om de datum van deze producten te laten verdwijnen, wat mij betreft een zeer goede zaak.

Voorraad bewaren

Als je net als ik een voorraad op wil bouwen is het verstandig om de producten wel goed te bewaren. Op de meeste producten staat ‘koel en droog bewaren’ en het is ook niet slim om de producten in de zon te zetten, je voorraad bewaren in een kelder of inbouwkast is daarom dus het beste. Heb je deze niet? Zorg dan voor een donkere kast. Ik heb zelf een heel ruime inbouwkast waar mijn CV-ketel zit, maar als die in de winter aan gaat wordt het er heel erg warm. Hier probeer ik dus zo min mogelijk voorraad neer te zetten, want zelfs shampoos en wasmiddelen gedijen niet goed bij deze omstandigheden.

Eigen gebruik

Ik zelf probeer het verlopen van producten te voorkomen door slim in te kopen en mijn voorraadkasten altijd op datum te hebben ingeruimd. Achterin staan de langst houdbare producten, vooraan degene die het eerst op moeten. Toch gebeurd het ook mij wel eens dat iets over de datum gaat, afhankelijk van het product maak ik het dan zo snel mogelijk op, vries ik het in vlak voor de datum of denk ik ‘vlieg op met je datum, dit kan ik nog wel gebruiken als ik daar zin in heb!’ Dat laatste is vooral het geval met kruidenmixen, al moet je met sausmixen misschien wel wat meer opletten omdat de bindmiddelen wellicht hun kracht kunnen verliezen. Al denk ik dat dit wel even duurt.

De producten die ik in vries zijn dingen als tortilla’s en afbakbroodjes. In de vriezer echt maanden ( en als ik de consumentenbond mag geloven zelfs jaren) later nog te gebruiken. Dingen als soep of saus in zak, pak of pot probeer ik in een maand of 2/3 op te maken, producten in blik zou ik ook zoiets doen maar omdat die meestal wel een jaar of 3 houdbaar zijn is me dat nog nooit overkomen. Kruidenmixen, gedroogde pasta, rijst en andere granen durf ik gerust te laten staan tot ik het gewoon op gebruik. Dat gebeurd toch wel in aanzienlijke tijd en ik koop het gewoon niet meer bij tot het op is.

Zorg voordat je gaat eten ook altijd dat je al je zintuigen gebruikt. Kijk of de verpakkingen in tact zijn en niet bol staan en of je geen andere gekke dingen ziet. Eet nooit iets wat je niet vertrouwd door de geur, kleur of na de eerste hap, maar probeer het wel altijd even. Weggooien kan altijd nog en het is beter voor het milieu en je portemonnee om niet blind af te gaan op zo’n stomme datum op een verpakking.

Gooi jij producten meteen weg na het verlopen van de tht-datum?
Dit artikel bevat geen betaalde samenwerking.

4 reacties op “Geloof jij in de houdbaarheidsdatum?”

  1. Ik ben meer van het ‘eerst-proeven-dan-pas-weggooien’ principe maar mijn vriend is volledig het tegenovergestelde. Als iets nog maar in de buurt van de vervaldatum op de verpakking komt, wil hij het al niet meer opeten. Ik heb ondertussen al wel enkele trucjes om het hem toch te doen eten zonder dat hij het door heeft, want ik vind het echt enorm belachelijk. Zolang hij van de datum niet af weet, eet hij het trouwens met veel smaak op!

  2. Ik lees op een Facebookgroepje dat sommige mensen vlees met 35 procent korting kopen op de laatste dag van de houdbaarheidsdatum en dat vevolgens invriezen. Ik durf dat persoonlijk niet aan. Jij wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *