houdbaarheidsdatum
Bespaartips

Voedselverspilling tegengaan door op de houdbaarheidsdatum te letten

Voedselverspilling tegengaan is echt een groot goed bij mij. Het is zo zonde van je geld om eten te kopen dat je vervolgens gewoon weer de vuilnisbak in gooit. Daarbij vraagt voedselproductie gewoon heel veel van onze aarde, een aarde waar wij sowieso heel veel van vragen. Best een beetje gek dus eigenlijk om het dan niet op te eten. Goed letten op de houdbaarheidsdatum van producten kan daarbij heel erg helpen.

THT of TGT

Het is belangrijk te weten dat er twee soorten datums op producten kunnen staan. Veruit de meest gebruikte datum is de THT ofwel tenminste houdbaar tot. Dit betekent dat de fabrikant tot die datum de kwaliteit kan garanderen. Het product blijft gewoon veilig om te eten, maar kan minder lekker smaken. TGT betekent ’te gebruiken tot’. Bij deze datum kan de voedselveiligheid niet meer gegarandeerd worden als de datum op de verpakking verstreken is. Deze datum zie je vaak op vleesproducten, maar ook op voorgesneden groenten. Deze datum geldt uiteraard alleen voor gesloten verpakkingen en uiterlijk op deze datum kunnen de producten veilig verwerkt worden. Dit betekent dat je ze ook nog in kunt vriezen waarmee je de houdbaarheid nog een paar maanden rekt.

Waarom een houdbaarheidsdatum?

Wist je dat de verplichting tot het plaatsen van een THT pas in 1991 is ingevoerd? Tot die tijd moest je gewoon op je zintuigen vertrouwen om te weten of je iets nog kon eten. Waarom doen we dat nu dan niet meer? Het is namelijk niet zo, zoals bij producten waar een TGT op staat, dat het gevaarlijk is om de producten na de datum nog te eten. Het kan alleen zo zijn dat de smaak, kleur of textuur na deze datum veranderd en je niet meer de ervaring hebt die de fabrikant voor ogen had. Nu gebeurt dat natuurlijk geleidelijk, dus kun je bij de meeste producten dus nog gerust dagen, weken of maanden later nog gewoon genieten. Afhankelijk van het product, natuurlijk.

Helemaal geen beperkte houdbaarheid

Ondanks dat er op koffie, rijst en droge pasta nog steeds datums staan zijn dit producten die helemaal geen beperkte houdbaarheid hebben. Koffie wordt inderdaad niet lekkerder als hij eenmaal geopend is, maar vergeet niet dat hij in een verpakking eigenlijk altijd vacuüm verpakt zit en er dus niets is wat de koffie slecht kan doen worden. Er wordt dan ook aan gewerkt om de datum van deze producten te laten verdwijnen, wat mij betreft een goede zaak!

Eigen gebruik

Zelf probeer ik het verlopen van houdbaarheidsdata te voorkomen door slim in te kopen en mijn voorraadkasten altijd op datum te hebben ingeruimd. Achterin staan de langst houdbare producten, vooraan degene die het eerst op moeten. Toch gebeurt het ook mij wel eens dat iets over de datum gaat. Afhankelijk van het product maak ik het dan zo snel mogelijk op, vries ik het in vlak voor de datum of denk ik ‘vlieg op met je houdbaarheidsdatum, dit kan ik nog wel gebruiken als ik daar zin in heb!’

In de vriezer

De producten die ik in vries zijn dingen als tortilla’s en afbakbroodjes. In de vriezer echt maanden (en als ik de consumentenbond mag geloven zelfs jaren) later nog te gebruiken. Dingen als soep of saus in zak, pak of pot probeer ik in een maand of twee, drie op te maken. Producten in blik zou ik ook zoiets doen maar omdat die meestal wel een jaar of drie houdbaar zijn is me dat nog nooit overkomen. Kruidenmixen, gedroogde pasta, rijst en andere granen durf ik gerust te laten staan tot ik het gewoon op gebruik. Dat gebeurt toch wel in aanzienlijke tijd en ik koop het gewoon niet meer bij tot het op is.

Zorg voordat je gaat eten altijd dat je al je zintuigen gebruikt. Kijk of de verpakkingen in tact zijn en niet bol staan en of je geen andere gekke dingen ziet. Eet nooit iets wat je niet vertrouwt door de geur, kleur of na de eerste hap, maar probeer het wel altijd even. Weggooien kan altijd nog en het is beter voor het milieu en je portemonnee om niet blind af te gaan op zo’n stomme datum op een verpakking.