datumkorting

Waarom ik altijd zoek naar datumkorting om te besparen

Ik kan het me haast niet meer voorstellen, maar voor 2020 werd er bij veel winkels ´alleen´ afgeprijsd met 30 of 35 procent als een product bijna op de datum was en Too Good To Go bestond al wel, maar was vooral gericht op horeca en de randstad. De eerste winkel waar ik ontdekte dat er een bak was waar afgeprijsde producten werden verzameld was Jumbo, wat na mijn verhuizing ineens een belangrijke plek werd voor mijn boodschappen. Maar sindsdien hebben we bij verschillende andere winkels hun eigen initiatieven zien ontstaan die allemaal zorgen dat er minder voedselverspilling is en daarbij ook minder geld verspilling voor de mensen die er graag gebruik van maken. De datumkorting zorgt er (samen met cashbacks) voor dat ik in sommige maanden meer korting heb dan ik heb uitgegeven aan boodschappen.

De grootste besparingen

Vaak haal ik verse producten met datumkorting, want dat zijn de producten die er regelmatig in komen. Zo heb ik echt al regelmatig grote zakken aardappels gescoord voor 50 cent, verspakketten voor 25 cent of heel veel groenten in de verspil-me-niet zakjes van Albert Heijn. Als ik vlees eet is dit bijna altijd gekocht met datumkorting en dan alles van 30% korting tot een vast bedrag van 25 cent. Maar ik scoorde ook ooit 440 koffiecups voor 16 euro. Knorr wereldgerechten voor 58 cent per portie. Ruitenwisser vloeistof voor 25 cent in plaats van 2,50 euro. Blue wonder voor 50 cent in plaats van bijna 4 euro. Ik koop het altijd op het moment dat ik het tegenkom, veel verse producten zijn namelijk prima nog een paar dagen te bewaren of in te vriezen en houdbare producten gaan in mijn voorraad. Want laten we eerlijk zijn dat ruitenwisservloeistof niet over de datum gaat.

Juiste tijd op de juiste plek

Natuurlijk is het een hoop geluk om precies op het juiste moment bij de supermarkt aan te komen en deze deal te vinden. Het is ook niet iets wat me wekelijks gebeurd. En wat je dan op zo’n moment vind is ook weer puur toevallig. Nu was het net datgene waar ik voor naar de winkel ging, maar een andere keer is het een product wat je wel veel gebruikt, maar nu even niet. Het is dan verstandig om te kijken naar de houdbaarheid en te beslissen of je het voor deze datum nog nodig hebt/ gaat gebruiken. In het geval van zo’n goede prijs bespaar je niet door één of twee producten mee te nemen. Zeker als iets niet (vlug) bederft en/of veel wordt gebruikt.

Waarom in deze bak?

Meestal liggen de houdbare producten in deze bakken niet op die plek omdat ze over de datum gaan. Waarom wel kan verschillen, zo kan een winkel een overschot aan voorraad hebben. Ook kan het zijn dat het product uit het assortiment gaat of een nieuwe verpakking krijgt. Het is altijd een beetje gokken wat de reden is. Je kunt er dus ook niet van uit gaan dat als een product bij de ene winkel in de uitverkoopbak beland, dat het bij een ander filiaal ook op die plek beland. Overigens stonden er bij Albert Heijn (in elk geval voor de elektronische prijskaartjes) vaak rode kaartjes voor het schap als iets uit het assortiment ging.

Verbouwing

Toen ‘mijn’ Albert Heijn ging verbouwen waren daar ook veel kortingen op producten. Sommige producten hadden 50%, maar heel wat producten hadden ook veel meer korting dan dat. Zo kocht ik een flinke voorraad Hertog Jan 0,0% bier. Een six-pack daarvan kost normaal meer dan 4 euro en was nu 1 euro. Daarnaast kocht ik toen vooral veel wijn met 50% korting. En omdat deze korting anders in de kassa stond dan Bonus acties had ik bij elk 6 flessen van dezelfde wijn ook nog eens 10% extra korting. In deze tijd ging ik elke dag wel even langs de Albert Heijn en steeds op andere momenten, want elke dag kwamen er wel nieuwe producten bij. Ik ben alleen niet meer op de laatste twee uitverkoopdagen gegaan. Dat moment zouden de verse producten met grote korting worden verkocht, maar vanwege omstandigheden wilde ik mijn vriezer juist leeg hebben in plaats van extra aanvullen.

Weggooien is zonde

Overigens vind je niet alleen houdbare producten in deze bakken. Sommige winkels hebben ook speciale koeling ingericht voor items met korting. Bij veel winkels is dit 30 of 35% korting, bij Jumbo en Lidl zijn het vaste prijzen. Overigens liggen deze producten bij veel winkels ook gewoon in de normale schappen. Het kan dus lonen om even goed te kijken. Ik kocht bij Jumbo 4 hamburgers voor op de barbecue voor 1 euro, normale prijs was meer dan 3 euro. Ook groenten die je die avond toch meteen wil eten of in kan vriezen kun je prima uit een kortingsbak trekken. Kaas kun je eventueel raspen en invriezen. Yoghurt en andere zure melkproducten zijn nog tot een week na de ’tenminste houdbaar tot’-datum te gebruiken.

Het kost je eigenlijk weinig extra tijd om gewoon even langs de uitverkoopbakken te lopen. Of in de winkel even extra opletten naar de (meestal) opvallende en afwijkende stickers voor extra korting. Het kan je heel wat besparingen opleveren. Maar koop nooit iets omdat het goedkoop is, maar vooral omdat je het ook echt gaat gebruiken.