Besparen

Deze 5 dingen maken besparen leuk!

Besparen wordt vaak gezien als iets negatiefs, juist onder andere finfluencers. Er is mij zelfs letterlijk gezegd door iemand dat ik arm blijf doordat ik dit blog heb en mij dus richt op content over besparen. Toch zou ik graag de andere kant belichten. Voor mij is besparen namelijk al vlug veranderd van vullen van gaten, naar vullen van zakken. Ik heb dankzij deze manier van leven van mijn hobby mijn werk kunnen maken én ik ben begin dit jaar begonnen om van kleine beetjes van dit bespaarde geld meer te maken door te beleggen. Positieve geld mindset gaan dus wat mij betreft zeker wel samen met besparen.

1. Als je meer korting op je bon hebt dan je moet betalen

In de afgelopen jaren ben ik best wel een beetje verslaafd geraakt aan korting. En dat is niet zo gek, want een goede korting zorgt ervoor dat je hersenen allemaal geluksstofjes aanmaken. Helemaal leuk vind ik het als ik meer korting heb dan ik heb betaald. Het gebeurd niet zo vaak want naast dat ik veel spullen met kortingen in mijn mandje gooi staan er toch ook wel vaak items met volle prijs op mijn lijstje. Maar als ik dan een mooi kortingsbedrag onder de streep zie word ik daar wel echt blij van. Deze maand was daarvoor een goede maand, maar dat zul je volgende week vrijdag kunnen lezen!

2.  Ontdekkingen doen die ik anders niet had gedaan

Veel mensen lopen als een kip zonder kop de supermarkt door. Ze gooien alles in hun kar wat ze op hun lijstje hebben staan of denken nodig te hebben. Creativiteit gaat echter hand in hand met een mindset als deze. Daarom kijk ik ook altijd iets verder dan een recept of product. Ik koop geen producten meer met truffel, ik heb gewoon altijd een truffeltapenade in de koelkast staan en geef zelf mijn ’truffel touch’ aan alle gerechten waar ik dat bij wil en wat veel lekkerder is. Om maar één voorbeeld te noemen.

Nieuwe recepten, omdat ik alleen eet wat in het seizoen is en je dan soms creatief moet zijn en out of the box moet denken. Over het algemeen levert dat vaak heel lekkere nieuwe recepten op, maar vaak ook heerlijke recepten die ik maar één keer maak. Natuurlijk is ook de liefde voor zelf doen en mijn moestuin ontstaan uit het idee dat ik op die manier voor minder geld meer kwaliteit zou kunnen krijgen. Laat nou net uit verschillende onderzoeken komen dat (moes)tuinieren heel goed is voor je geestelijke gesteldheid.

3. Met het geld dat je bespaart kun je veel leukere dingen doen

Ik vind het heel erg gaaf als ik een goede deal scoor. Mijn geld kan ik uitgeven aan wc-papier of wasmiddel, maar wie wordt nou gelukkig van die aankopen? Ik besteed dat geld alleen veel liever aan een mooie fles wijn. Maar een deal scoren staat ook niet gelijk aan toe geven op kwaliteit. Het is, als je bespaart om meer uit je geld te halen, belangrijk om je eigen wensen en de dingen die je belangrijk vindt op één te zetten.

Je geld zo te laten stromen dat je al deze dingen kunt doen en dat is mijn manier van besparen. Door dingen te kopen als het de beste prijs heeft, in plaats van als je het nodig hebt. En alleen te kopen wat je gebruikt, en dus niet je geld letterlijk weg te gooien. Door te kiezen wat je belangrijk vindt en wat niet. Zo kies je voor je geluk in plaats van slaaf te zijn van je bankrekening en voel je je rijker dan ooit, zonder dat je meer verdient.

4. Tweedehands shoppen brengt me vondsten die ik in het winkelcentrum niet zou doen

Voor mij is tweedehands winkelen eerder een soort van schat zoeken dan een manier om te besparen. Als ik iets nieuw wil kopen doe ik dat ook gewoon, maar soms is tweedehands ook gewoon een betere optie. Zo wilde ik graag een keukenmachine, maar ik wist niet of ik deze zou gaan gebruiken. Daarom gebruikte ik een jaar lang de keukenmachine die mijn ouders toch naar de kringloop zouden brengen, toen deze in de zomer stuk ging was er binnen een paar dagen een nieuwe. Ik heb ontdekt dat ik niet zonder kan, daarom heb ik ook geïnvesteerd in een goede.

Kleding is zo vaak onverwachts leuk, ik ben niet altijd mee met alle trends en in het winkelcentrum vind ik het moeilijk om te kiezen welke winkel ik bezoek. Bij de kringloop of op Vinted zoek en vind ik merken, stijlen en kledingstukken die ik in het centrum niet was tegengekomen. Daarnaast zijn er in de kringloop ook dingen te vinden die niet meer worden gemaakt. Het is geen straf, het is een beloning om daar te mogen kopen. Gek genoeg zou een koopje me in een ‘gewone’ winkel me ook veel sneller doen overgaan op een miskoop, terwijl ik in een kringloop iets niet beoordeel op de prijs maar op hoe graag ik het wil hebben, waardoor de miskopen nihil zijn.

5. Ik hoef mijn tijd niet te besteden aan boodschappen doen

Naast geld is tijd zo’n beetje onze belangrijkste valuta. Tijd is geld en geld is tijd. Er zijn mensen die alle taken in hun leven omzetten naar uurloon, zo ben ik niet. Toch ben ik ontzettend blij dat als ik geen zin heb om naar de supermarkt te gaan of als ik daar onverhoopt geen tijd voor heb, dat het ook niet hoeft. Er is altijd genoeg in huis om lekker te kunnen eten. Daarbij hoef ik het ook niet te laten om eens wat thuis te laten bezorgen, als ik daar geen zin in heb. Vrijheid in tijd is mij het allerdierbaarst en dat komt ook weer terug in dat ik voor mezelf heb kunnen beginnen.

Het is natuurlijk ook wel een beetje afhankelijk van waar je gelukkig van wordt. Ik word gelukkig van lekker eten, dat hoeft niet duur te zijn. Terwijl bijvoorbeeld duurdere kant-en-klaar maaltijden mij mega-ongelukkig maken. Er was een tijd dat veel van mijn geld naar dure kleding merken ging, dat ik elke week op een terras zat, dat mijn geld echt rolde om het zo te zeggen. Van die levensstijl werd ik alleen echt niet gelukkig. In die tijd begon ik al zelf kleding te maken en begon ik met veel luxe te koken. Iets wat mij nu geld bespaart en gelukkig maakt.