Mijn naam wordt vaak verbonden met de term ‘extreme couponing’. Een term die je misschien wel kent van het TLC programma met dezelfde naam. Voor wie het niet kent; in het tv programma Extreme Couponing worden Amerikaanse huismoeders gevolgd. Huismoeders die voor honderden, soms wel duizenden dollars aan boodschappen doen om vervolgens maar een fractie van de totale waarde (en soms niets) te betalen. Alles dankzij stapels en stapels met kortingsbonnen.
Extreme couponing in het tv programma
Wat je ziet in het programma klinkt echt als een droom. Karretjes worden volgepropt met tientallen of honderden stuks van 1 product. Mensen zijn úren in de winkel, kassa’s lopen vast door de grote hoeveelheden en kortingen lopen op tot duizenden dollars. Hoewel het heerlijk weg kijkt en waarschijnlijk in het eerste seizoen nog redelijk realistisch was, kun je er van uit gaan dat de meeste afleveringen in de latere seizoenen veel minder echt zijn. Als je wil weten hoe couponing écht gaat kun je beter naar de couponers op YouTube kijken.
Extreme couponing in het echt
Ik volg verschillende echte couponers op YouTube en de waarheid is heel anders dan het tv programma. Ja, het is mogelijk om ‘gratis’ boodschappen te doen, maar je moet er wel flink voor rekenen en creatief gebruik maken van verschillende kortingen.
Zo worden veel kortingen in Amerikaanse winkels verrekend door spaarpunten. Dus in plaats van 2 dollar korting krijg je 2000 spaarpunten. Daarnaast zijn er ook cashback apps, waar je bijvoorbeeld 1 dollar terug krijgt op een aankoop van een bepaald merk of een productgroep. En dan zijn er natuurlijk ook nog de coupons zoals we ze kennen van het TLC programma. En het mooie is; al deze kortingen mogen worden gestapeld!
In coupons heb je ook nog een verschil tussen de bonnen die de fabrikant heeft uitgegeven en coupons die door de winkel worden uitgegeven. Fabrikanten coupons komen meestal uit de folders die in de zondagskrant te vinden is, hier betalen mensen dus voor. Maar je kan ze natuurlijk ook via andere wegen van de fabrikant zelf krijgen. Deze kun je overal inleveren waar het product van de bon wordt verkocht. Winkel coupons zijn net als de korting van de Albert Heijn, je kan niet naar Jumbo gaan om diezelfde deal te eisen. (I wish.) Dus een Walgreens bon moet je bij Walgreens inleveren, maar je mag dan wel een winkel coupon én een fabrikanten bon inleveren. Vaak zit er wel een limiet op het aantal dezelfde bonnen per transactie en kun je de puntenkorting maar 1 of 2 keer krijgen per klantenkaart.
Waarheid is dus dat er ook geen tientallen stuks van 1 product kunnen worden gekocht voor deze extreme korting. Ook rekenen couponers bij de kassa echt wel meer dan een paar cent af en komt veel van de korting achteraf terug. Maar dat mag de pret niet drukken want de kortingen zijn nog steeds heel erg goed! En trouwens; wat heb je aan bijvoorbeeld 50 dozen ontbijtgranen als je er maar 2 leeg krijgt voordat de t.h.t. datum wordt bereikt? Ontbijtgranen worden daarna echt vlug muf.
Extreme couponers die leuk zijn om te volgen op YouTube zijn: Running Kimono, Couponing Stacy en Couponing with Toni.
Extreme couponing in Nederland
Toen ik het tv programma voor het eerst zag dacht ik (net als iedereen waarschijnlijk): ‘Dát wil ik ook!’ En ik ben manieren gaan zoeken waarop ik dit zoveel mogelijk kon evenaren. Eindresultaat? Een voorraadkast ter waarde van meer dan 900 euro, waarvoor ik minder dan 250 euro betaalde! Maar ook hier heb ik niet met kortingsbonnen voor betaald, maar wel slim acties gecombineerd. Extreme couponing zoals in het tv programma gaat dus niet in Nederland. De vraag is alleen of je dat al kon verwachten als de werkelijkheid in Amerika al zo heel anders is.
Leuke foto bij deze blog, ik heb juist de coupon van 40 % ingeleverd bij de AH
op de becel pro activ boter die ik altijd gebruikt. Dus dat vond ik een leuk voordeeltje.
Haha, dankjewel! Ik was eigenlijk een beetje in paniek voor ik deze foto ging maken, want ik had geen kortingsbonnen! (En ik wil liever geen stockfoto’s gebruiken.) En toen besefte ik me dat ze altijd in de Allerhande zitten. 🙂 Ik gebruik ze alleen zelf bijna nooit want de producten waar ze op gelden vind ik meestal te duur. Haha.
Ik heb jaren in België gewoond en daar kan t wel! Maar wanneer er een winkelgebonden bon aan t schap hangt…dan mag enkel die in worden geleverd, niet ook nog een leveranciersbon.
En idd…je wacht tot t beste moment, tot de juiste korting in combinatie met de laagste prijs. De Colruyt volgt namelijk alle acties van omliggende winkels. Als iet dan bij de Delhaize aan 1+1 staat, dan vraagt de Colruyt 50% vd prijs voor t zelfde artikel. Maar t kan dus voorkomen dat dat artikel zelf ook in de aanbieding is bij Colruyt wanneer je 3, 4 of meer koopt. Dan tellen dus beide kortingen. Koop je dan zoveel stuks dat beide kortingen gelden en lever je voor elk artikel een bon in…dan kan t geel goed zijn dat je geld terug zou krijgen. Dat mag helaas niet, dus dat overschot gebruik je voor je andere boodschappen.
En dan zijn er idd ook supermarkten (carrefour, delhaize) waar je punten spaart bij je aankopen. Of artikelen volledig terugbetaald worden in punten. Je kunt dan betalen met je punten, maar ook wachten op die enkele keren per jaar dat je 500 punten geen 5 euro, maar 7.50 waard zijn! En zo wandel je dan weer met een gratis kar naar buiten. 🙂
Dat coupons in België gebruikt worden wist ik, ik zit ook in een aantal Facebook-groepen met fervent kortingsbon knippers. Ik hoop nog steeds ooit mee te kunnen gaan met een Belgische couponster, om het eens mee te kunnen maken, zonder een extreem dure reis te hoeven te maken. (Ik heb het niet benoemd omdat ik er eigenlijk te weinig inhoudelijk van weet hoe het werkt en in hoeverre het dezelfde situatie is als in Amerika.)
In Nederland mag je ook vaak verschillende kortingsbonnen niet combineren en zo. En ik krijg altijd het idee dat dit in de VS wel mag.
Dat is ook precies wat ik uitleg in het artikel. 🙂
Als extreme couponing in nederland mogelijk zou zijn, zou ik er zeker wat tijd per week voor willen opofferen!