Studenten voorraadkast
Bespaartips Boodschappen Studenten

Dít moet elke student in de kast hebben staan (en jij eigenlijk ook)

Mijn vorige artikel over het studenten leven was een beetje komisch bedoeld, maar ik denk dat dit blog wel heel waardevol kan zijn voor veel studenten. Zoals ik de vorige keer al aantipte is het voor studenten vooral verstandig om vooruit te denken. Als aan het einde van de maand stufi en salaris binnen is heb je misschien de neiging om biefstuk met kaviaar te eten, maar voor de volgende storting worden het weer droge noodles. Daarom is het verstandig om houdbare, gezonde en vullende producten te hebben staan zodat je ook als je platzak bent goed kunt eten. En ook als je geen student bent zijn dit trouwens producten die eigenlijk onmisbaar zijn in je voorraadkast.

Gedroogde peulvruchten

Bonen in alle soorten en maten, linzen in alle kleuren en kikkererwten. Gedroogd kost het bijna niks. Je kunt het gewoon in je kamer bewaren en het is bijna oneindig houdbaar. Daarnaast zijn het geweldige vleesvervangers en kun je er echt enorm veel verschillende dingen mee. Enige nadeel is dat veel van deze producten wel langere tijd moeten weken. Voor de vlugge hap zijn

Rijst, pasta en noodles

Met rijst, pasta en noodles heb je eigenlijk altijd een goede basis voor een maaltijd en mega goedkoop. Aardappelen zijn dat trouwens ook, maar deze kunnen dan wel weer (vlugger) vergaan en niet meer eetbaar zijn. Daarom zijn rijst, pasta en noodles iets wat je altijd in je kast moet hebben liggen, je kunt dat makkelijk in een aanbieding inslaan en er langere tijd mee doen.

Noten

Het lijkt een stuk duurder dan die andere 2 dingen die ik noem. Maar noten zijn echt ontzettend verzadigend en van bijvoorbeeld cashewnoten heb je maar 20 gram nodig ten opzichte van bijvoorbeeld 100 gram gehakt. Dan kosten cashewnoten je maar 25 cent, terwijl gehakt je 50 cent zou kosten. Als je tenminste voor de meest goedkoopste (en grootste) optie zou gaan. En dan moet je het overgebleven gehakt ook nog in een vriezer kwijt kunnen. Terwijl je de cashewnoten ook weer in je kamer kan bewaren.

Basis kruiden en specerijen

Met de juiste kruiden kun je bijna al je eten wel lekker maken, maar je hoeft niet 1000 verschillende kruiden in huis te hebben. Begin met peper, zout, knoflook-, paprika- en kerriepoeder. Voeg daar 1 of 2 van je favoriete groene kruiden aan toe en je hebt meer dan genoeg om alles lekker smaakvol te maken. Haal je kruiden en specerijen bij voorkeur bij Søstrene Grene, dat is de goedkoopste plek die ik tot nu toe heb ontdekt! (Oh en Flying Tiger heeft hetzelfde kruiden concept maar is wel heel veel duurder!)

Bloem

Misschien nog wel het meest voor de hand liggende van allemaal; zorg dat je bloem in huis hebt. Je hebt voor veel pasta’s en (plat)broden verder niet veel ingrediënten nodig en ook bijvoorbeeld pannenkoeken zijn eenvoudig en snel gemaakt. Het is mij zelfs bijgebleven dat ik ooit ergens hoorde dat Anton Heyboer (excentrieke kunstenaar) enkel pannenkoeken van meel en water at. Of het ook smaakte heb ik niet onthouden…

Wat vind jij onmisbaar in de meest basic keukenkast?

4 gedachten over “Dít moet elke student in de kast hebben staan (en jij eigenlijk ook)”

  1. Pannenkoekjes van meel en water en snufje zout zijn van het soort platbrood. Zo werden de eerste broden gemaakt. Zo heb je in India bijvoorbeeld chapati’s en naan-brood, in het Midden-Oosten pita’s en in Ethiopië injera’s. Maar ook wraps en matzes zijn vormen van plat brood.
    Als je lijnzaad in huis hebt, kan je twee eetlepels lijnzaad met water laten weken en dat gebruiken als eivervanger. Werkt prima in de pannenkoek en is een handig weetje als je vegan gasten hebt..

  2. Tomatenblokjes in blik en Italiaanse kruiden zijn hier altijd in huis ?‍?
    Ui ook maar dat gaat sneller stuk

  3. Verse producten heb ik expres niet genoemd, omdat het inderdaad moeilijker goed te houden is. Ik heb me een beetje voorgehouden wat ook in een kast op de kamer bewaard kan worden, niet persé in de keuken.

Reacties zijn gesloten.