Marktplaats
Besparen Persoonlijk

Marktplaats en waarom ik er geen fan (meer) van ben

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik vind van Marktplaats. Of ik er veel mee verkoop vooral. Vroeger, laten we zeggen een kleine 10 jaar geleden, was ik dol op Marktplaats. Ik kocht én verkocht er alles wat los en vast zat. Ik heb er echt goede deals op gemaakt in het verleden. De afgelopen 2/3 jaar is dat echter ontzettend veranderd; dingen verkopen voor een eerlijke prijs is steeds moeilijker, maar ook goede deals vínden lijkt haast onmogelijk. De laatste weken heb ik het alleen maar meer ondervonden, nu ik heel wat huisraad dubbel heb omdat ik ga samenwonen.

De manier van communiceren

Voor mijn gevoel is de manier van communiceren onder verkopers/kopers ontzettend veranderd. Waren de mails om tot een verkoop te komen eerder gezellig, netjes en vriendelijk, nu wordt er kortaf gereageerd en kan er nog geen dankjewel van af. Als er al een antwoord wordt gegeven. Mensen worden boos als ze niet stante pede kunnen komen om het product op te halen, behandelen je als een webshop of showroom en bieden absurd lage prijzen. Nu moet ik eerlijk zijn dat ik zelf óók altijd zoek naar de beste prijzen en desnoods een lager bod doe, dat is toch (deels) waarom je kiest voor tweedehands. Maar je kunt ook overdrijven. Toen ik eens 100 cd’s verkocht (vrij actuele cd’s die vaak nog voor 10/15 euro in de winkel lagen) voor 25 euro wilde de koper eigenlijk elk exemplaar op krasjes gaan controleren. Ja, doei. Bij mijn meest recente avontuur wilde een aantal personen mijn witgoed wel thuisbezorgd zien op afstanden van 30 tot 90 minuten weg, voor de paar tientjes waarvoor de items online stonden.

Tijd is ook geld

Een verkoop doen via Marktplaats lijkt me haast meer een gelukstreffer dan een leuke manier van bijverdienen. Voor items waar ik minder dan 25 euro kan vragen heb ik geen zin meer in de moeite. Ik heb ook al vaker gehad dat mensen zelfs op kwamen halen en op dat moment de kleur toch niet mooi vonden of om een andere reden niet tot koop overgingen. Als ik alle tijd die ik kwijt ben geweest met alle (niet geslaagde) verkopen bij elkaar optel en deel het door het bedrag dat ik heb verdiend, dan kom ik uit op een stukken lager ‘loon’ dan bij mijn baas. Alle ellende en frustraties er nog eens bij vind ik het gewoon niet waard. Toch zal ik zelf wel lekker blijven zoeken naar deals, voor

Vroeger was alles beter

Als ik terug denk aan alle leuke dingen die ik heb gekocht via Marktplaats en alle succesvolle verkopen die ik heb gedaan via de site hoop ik dat we ooit nog terug gaan naar hoe het was. Zo kocht ik eens Pinkpop kaartjes van iemand over, gewoon voor kostprijs, uren voor het uitverkocht en de prijzen omhoog schoten. Mijn rolschaatsen kwamen van Marktplaats. Ik maakte op mijn beurt weer iemand blij met mijn Lowlands kaartje voor kostprijs. Had leuke mailwisselingen met de mensen van/aan wie ik verkocht en hoewel er altijd oplichters en onbeschofte mensen hebben gezeten was dat toch niet de tendens. Marktplaats is daarom voor mij een leuke herinnering aan vroeger, maar als ik iets kwijt wil breng ik het tegenwoordig liever naar de kringloop. Dan komt het tenminste bij een dankbaar persoon terecht en de opbrengst bij een goed doel.

Ben jij wél nog enorme Marktplaats fan? Of denk je er hetzelfde over als ik?

11 reacties op “Marktplaats en waarom ik er geen fan (meer) van ben”

 1. Inderdaad mee eens. Ik ging laatst iets zoeken op marktplaats en de eerste 100 items waren alleen maar spon van webshops, en dit bij verschillende items. Ik snap dat ze inkomsten nodig hebben maar het is inderdaad niet meer het marktplaats van ”vroeger”! ( nu klink ik net als een oude oma)

 2. Ohja aan die ‘gekochte’ advertenties had ik niet eens aan gedacht! Heel irritant ook! Waarschijnlijk ook de reden dat verkoop zo moeizaam gaat tegenwoordig.

 3. Waarschijnlijk gaat het ook niet meer zo goed met Marktplaats, want er wordt de laatste tijd op tv geregeld reclame gemaakt voor Marktplaats. Dat zegt wel iets.

 4. Ben nog steeds erg blij met MP, zet er van alles op ook kleine dingen. Moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd zin heb in geleur aan mijn deur maar daar heb ik het volgende op bedacht. Ik zet het onder het afdak buiten en de ander mag het geld door de brievenbus heen gooien. Dat ik geen zin heb om de deur elke keer open te doen heeft er mee te maken dat ik zelf niet lekker in mijn vel zit…Op dit moment ben ik aan t kijken hoe ik de hypotheek naar beneden kan brengen en daarbij telt voor me elke euro. Bedank wel iedereen netjes voor de aankoop en en geef ook bijna alle kopers 5 sterren. Voor min is dit ook een manier van waardering geven..

 5. De laatste maanden zeker 6 afspraken gehad voor het ophalen van een stofzuiger, geen van de 6 kopers gezien. Hetzelfde voor een doos lego, al was dat maar een paar keer. Een naaimachine “verkocht”, waarbij de koopster eerst thuis mocht / moest uitproberen of die het wel deed, maar niets meer van gehoord…… Dus ik ben ook niet zo’n fan van MP meer…

 6. Oei dat van die naaimachine klinkt wel echt als een heel nare streek! Zo jammer dat mensen misbruik maken van het goede vertrouwen van een ander. 🙁

 7. Die Marktplaats is een bron van ergenis geworden, rare reacties en/of mensen, verkoop geen bal meer. De advertenties zijn beperkt geworden anders moet je betalen. Betalen is niet erg als je wat verkocht hebt, maar niet van te voren.
  Het is allemaal overgenomen van Ebay en dat is ook al een moeilijker ‘site’ , helemaal dicht gemetseld met automatische blokkeringen, geen enkel contact kan je leggen met ebay.
  Nee, die organisatie is verkeerd bezig, maarja het gaat natuurlijk altijd om veel geld te verdienen.
  En dan die kleine fototjes op Marktplaats, dat is toch helemaal niks, jongens. Op ebay is dat wel wat beter.

 8. Hier hetzelfde. Helaas lig ik permanent op bed en voor mij was mp altijd een leuke afwisseling en hobby.net wat iemand zei,de toon is hard geworden en vaak gewoon onbeschoft. Tegenwoordig gooi ik mijn soms nog nieuwe items liever weg dan ze op mp te zetten. Geen zin meer in die waardeloze 5 euro of nog minder biedingen op dure mooie vaak nieuwe spullen. So jammer.

 9. Wat je zegt. Sommige klanten willen alles tot in details weten over het produkt, tot het extreme af. Dan heb je het soms over een produkt van 5 euro. Dan geef je netjes antwoord, soms moet ik zelf het antwoord opzoeken en daarna hoor je niets meer. Niet eens een bedankje. Of je zet in de tekst op ‘biedingen beneden bepaald bedrag zal niet worden gereageerd’……krijg je alsnog vragen of ze het produkt beneden het bedrag mogen. #irritatiefactor. Maar weet je wat het allergste is? De weggeefgroepen op oa facebook. Die mensen zijn echt onbeschoft. Die zeggen gewoon ‘ik kom het nu ophalen’ zonder dat ze een antwoord krijgen. En dan je nog verrot schelden dat je niet thuis was. Of klagen over een gratis speelgoedje dat er een krasje op zit. Koekoek. 😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *