kruidnoten smaaktest
Boodschappen smaaktest

Welke kruidnoten moet de Sint uitdelen?

Sinterklaas is weer aangekomen in ons koude kikkerlandje. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nog helemaal niet het gevoel heb dat het alweer bijna december is. Toch is het wel zo en de bijpassende lekkernijen liggen ook volop in de winkels. Wat mij opviel is de redelijk grote prijsverschillen tussen de verschillende kruidnoten, daarom vraag ik mij af; proef je die prijsverschillen ook?

Note: Ik wilde eigenlijk ook nog Bolletje kruidnoten kopen, maar kon alleen bakkerskruidnootjes gevonden krijgen. Hoewel dat écht mijn favorieten zijn is dat geen waardige concurrentie (die smaken wat meer taai taai-achtig) en daarom heb ik het bij deze 6 kruidnoten gelaten.

Prijs en inhoud van de verpakkingen

Ik had niet verwacht dat de prijzen van de verschillende zakken kruidnoten zo zou verschillen. Gelukkig hebben de meeste winkels wel een kilo zak zodat je in ieder geval de meest voordelige optie kunt vergelijken, alleen bij Jumbo en Action kreeg ik deze niet gevonden. Alsnog is Jumbo de op-één-na goedkoopste kruidnoot, dus op zich is dat geen slechte deal. Kruidvat is er trots op dat ze de goedkoopste zijn, dus daar was ik al op voorbereid. Maar wat ik mij vooral afvraag is of die hele dure Van Delft kruidnoot zijn geld wel waard zal zijn?

 1. Van Delft – €0,30 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)
 2. Albert Heijn – €0,14 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)
 3. Smikkelhuys (Action) – €0,13 per 100 gram (bij zak 500 gram.)
 4. Lidl – €0,12 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)
 5. Jumbo – €0,11 per 100 gram (bij zak 250 gram.)
 6. Kruidvat – €0,10 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)

Uiterlijk en knapperigheid van de kruidnoot

Het uiterlijk van de kruidnoten zelf verschilt niet zo veel. De kruidnoot van Action is als enige wat lichter en niet gebarsten, verder lijken ze allemaal identiek. Wat betreft de knapperigheid merk ik geen verschil tussen de verschillende kruidnootjes. Wat mij vooral opvalt is dat de Van Delft en de Kruidvat kruidnoot zo identiek zijn in knapperigheid, Kruidvat is wat mij betreft dus ook de winnaar van deze test.

De smaak van de kruidnoot

De kruiden van een kruidnoot zijn natuurlijk erg belangrijk, maar ik wil ook dat mijn kruidnoot niet te zoet is zodat ik ze lekker kan blijven snaaien zonder misselijk te worden. De kruidnoten van Van Delft en Kruidvat zitten weer erg dicht bij elkaar, Kruidvat is íéts zoeter en daardoor lekkerder, Lidl heeft ongeveer dezelfde zoete smaak. De kruidnoten van Albert Heijn en Action vind ik lekker wat betreft de kruidige smaak, maar Albert Heijn is net wat te zoet. Wat er met de kruidnoten van Jumbo is weet ik niet, maar deze smaken echt totaal anders en helemaal niet lekker.

Prijs/ kwaliteit verhouding

Ik ben erg verbaasd dat de duurste en de goedkoopste kruidnoot uit mijn test zo dicht bij elkaar liggen in kwaliteit. Ik had wel echt een smaaksensatie verwacht bij de duurste, maar die bleef helaas uit. Wat mij betreft is Kruidvat dus echt de winnaar van deze test en de kruidnoten van Jumbo; daar moet je zo ver mogelijk van vandaan blijven. Bah wat een viezigheid!

 1. Kruidvat – €0,10 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)
 2. Lidl – €0,12 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)
 3. Albert Heijn – €0,14 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)
 4. Van Delft – €0,30 per 100 gram (bij zak 1 kilo.)
 5. Smikkelhuys (Action) – €0,13 per 100 gram (bij zak 500 gram.)
 6. Jumbo – €0,11 per 100 gram (bij zak 250 gram.)
Ik zeg zelf trouwens pepernoot en nooit kruidnoot, dit artikel schrijven met steeds het woord kruidnoot was dus best een uitdaging. Ben jij #teampepernoot of #teamkruidnoot?

 

 

 

3 gedachten over “Welke kruidnoten moet de Sint uitdelen?”

 1. Zelfgebakken met gewoon zelf gemengde kruiden en met bloem ed.
  Zijn in mijn mening de lekkerste en goedkoopste.
  Met margarineof halfom met roomboter.
  Ik kies zelf voor roomboter,zo puur mogelijk qua voeding.

 2. Zelf bakken is inderdaad wel heel erg lekker (het lekkerste, misschien wel) en niet moeilijk, maar kost wel veel tijd. Vooral het rollen van de balletjes vind ik altijd een hels karwei.

Reacties zijn gesloten.