cadeaubonnen verlopen
Actualiteiten

Mogen cadeaubonnen een vervaldatum hebben?

Cadeaubonnen en -kaarten zijn een populaire manier van geld geven. Het is toch nét wat persoonlijker en feestelijker dan een envelop met geld, maar toch kan de persoon die het cadeau mocht ontvangen zelf de keuze maken wat hij/zij ermee koopt. Daarnaast vind ik het zelf altijd wel lekker dat cadeaubonnen niet zo vlug bij de gewone boodschappen belanden, wat mij met geld wel regelmatig gebeurt. Nu belanden veel cadeaubonnen in een la en vergeten mensen dat zij die bon nog hebben, super zonde want cadeaubonnen zijn niet oneindig bruikbaar. Een gegeven dat niet iedereen lijkt te weten als ik er met mensen in mijn omgeving over praat. Daarom ben ik eens even in de regels van betreft houdbaarheid van cadeaubonnen gedoken.

Jouw rechten volgens de wet

Er zijn geen regels over hoe een cadeaubon of -kaart eruit moet zien. De uitgever mag helemaal zelf beslissen wat hij erop zet, maar aan wát de uitgever erop zit kun je wel rechten ontlenen. Zo zijn cadeaubonnen en -kaarten waar geen uitgifte- of vervaldatum op staan en waarvan deze informatie nergens te herleiden is onbeperkt geldig. Let wel op dat deze informatie ook op internet te vinden kan zijn, wat de kaart gewoon een geldigheid geeft. Heeft je cadeaubon of -kaart wel een uitgiftedatum, maar geen vervaldatum dan is de kaart minimaal 5 jaar geldig. Dat betekent dus niet dat de kaart ongeldig wordt ná de 5 jaar, maar het kan je eventueel meer moeite kosten om ze in te leveren. Bij een cadeaubon of -kaart die korter dan 5 jaar geldig is is de uitgever verplicht een vervaldatum aan te geven.

Waardeverlies van een cadeaubon

Een uitgever mag dus zelf beslissen hoe hij zijn regels opstelt. Jezelf goed informeren is daarom erg belangrijk en ik zal ook meteen mijn advies maar delen; zorg gewoon dat je die cadeaubon of -kaart in je tas of portemonnee houdt en lekker vlug uitgeeft. Sommige cadeaukaarten verliezen namelijk ook nog eens hun waarde na een bepaalde tijd. Zo ga je een soort van ‘rente’ betalen over je VVV cadeaukaart als je hem niet binnen 3 jaar gebruikt. Zonde natuurlijk!

Ook kan het zo zijn dat je cadeaubon zijn waarde verliest doordat de uitgever van de cadeaubon failliet gaat. In dat geval heb je als consument hoogst waarschijnlijk gewoon pech en ben je je geld kwijt. Je zou de waarde van het bedrag nog op kunnen eisen bij de curator, maar omdat je helemaal achteraan de rij met schuldeisers staat is de kans nihil dat je ook daadwerkelijk wat krijgt. Mocht er een doorstart worden gemaakt kan het zo zijn dat je cadeaubon weer gebruikt kan worden, maar dat is geen recht wat je hebt als consument. Toen V&D rond kerst 2015 failliet ging zaten ook veel mensen met een cadeaubon van het warenhuis. Ze waren uitgegeven als kerstpakket, mensen hadden ze als kerstcadeau gekocht en er waren natuurlijk ook nog heel wat ongebruikte kaarten. Op dat moment kwamen veel andere bedrijven met (ludieke) acties om mensen tegemoet te komen. V&D was natuurlijk wel een heel groot bedrijf, voor de bakker om de hoek hoef je dit soort acties niet te verwachten.

Wat moet je doen als je een verlopen cadeaubon of -kaart hebt?

Kom je tijdens je volgende Konmari-sessie een verlopen cadeaubon of -kaart tegen? Gooi hem dan niet meteen weg, maar neem contact op met de uitgever van de bon of kaart om te kijken of er wellicht coulance kan worden verleent op de geldigheidsdatum. Soms moet je hiervoor bij betalen, andere keren is het helemaal niet mogelijk maar wie niet waagt, wie niet wint! Kun je echt helemaal niks meer met je cadeaubon of -kaart? Gebruik hem dan voor het goede doel en stuur hem op naar Doneerkadobon. Maar veel slimmer is om je bonnen niet te laten verstoffen, maar jezelf lekker te verwennen met een leuk cadeautje!

Heb jij nog ergens ongebruikte cadeaubonnen liggen?

 

15 reacties op “Mogen cadeaubonnen een vervaldatum hebben?”

 1. Ik had verlopen bonnen van de ici Paris. Maar die deden totaal niet moeilijk. Die werden in de winkel door een belletje van de medewerkster weer geactiveerd!

 2. Bij BOL.com betekent verlopen ook geld kwijt, al na 3 jaar. Dit staat niet op de kaart maar alleen ergens goed verborgen in je account. Ik wil en koop nooit meer een BOL.com kaart.

 3. Ik heb een cadeaukaart van de Veluwse Bron. 1 jaar geldig, 3 weken over datum.
  Gemaild. Reactie: ‘We doen hier niets mee.’.
  Hiermee gooi ik 20 euro in de prullenbak. Wat een slecht concept. Je betaalt 20 euro en een jaar later is dat geld niets meer waard.
  Voor mij geen cadeaukaarten van de Veluwse Bron meer.

 4. Ik heb 2 kaarten van ici paris, allebei verlopen en ze werden niet meer aangenomen. Ik had ze beide in mijn portemonnee maar ik koop niet maandelijks een nieuw luchtje.
  Er staat alleen achterop verzilveren tot 1 jaar na aankoop (dus je ziet geen vervaldatum). Ik vind dat echt veel te kort! Geldklopperij! En zal dan ook nooit meer een ici paris kaart kado doen!

 5. Zoals ik in het artikel ook aan geef: contact opnemen met de uitgever. In de winkel kom je waarschijnlijk niet ver, maar via de website kun je wellicht kijken wat ze voor je kunnen betekenen.

 6. Hoort de winkelmedewerkster van Ici Paris Xl voor je te doen, je kadobon verlengen .
  Doe dit nl al jaren voor onze klanten, middels 1 telefoontje.
  Anders kun je zelf met de klanten service bellen .

 7. Hier precies zo Nanda!

  Doeiii 90,-
  Daar doen we niets mee. Kaart is 10 dagen verlopen SCHANDALIG.

 8. 1 jaar is het wettelijke minimum, tenzij het consumptie- of toegangsbonnen voor een evenement van korte duur zoals een festival of concert betreft.

  Let wel op dat veel bedrijfjes proberen te speculeren op deze onwetendheid bij de consument. Ook loop je een aanmerkelijk risico dat het bedrijf in kwestie op de fles gaat naar mate je langer wacht.
  Bedrijfjes die zich namelijk bedienen van een dergelijk verdienmodel ten nadele van de wettelijke rechten van de client, zijn namelijk niet de meest betrouwbare of degelijke en houden het vol totdat ze nèt iets te vaak betrapt zijn.
  Wees dus goed op je hoede.

  Wettelijk kader volgens BW 6 art. 236 sub g.

 9. Bij mij idem dito de cadeaubon van Beautycadeau (paars beauty & parfum cadeau). Er stond €50,- op en inderdaad vermeldt dat de bon 1 jaar geldig is.
  Tegenwoordig staat de verloopdatum er niet meer op daar moet je voor inloggen etc.
  Ik had de bon bewaard om iets te kopen wat ik ECHT nodig had!
  Recentelijk ging ik toch maar eens kijken. De bon bleek 2 weken verlopen.
  Op de website las ik dat ze een coulance bieden van 3 maanden. Ik blij totdat ik belde toen sloeg mijn humeur om in kwaadheid.
  Ze activeren je kaart namelijk nog maar voor 50% wat wil zeggen dat ik nog maar €25,- kon besteden!
  Zij noemen het coulance ik diefstal!!!
  Waardeloos bedrijf die aan de haal gaan met namen als ICI Paris en Rituals. Terwijl dit bedrijf totaal niet weet wat klantvriendelijk is. Medewerkers zijn arrogant en tonen geen enkel begrip. Voor mij never nooit meer een beauty en parfum cadeaubon!
  Mensen wees alert! Zonde geld!

 10. Ik snap inderdaad niet dat dit wettelijk is toegestaan, het hebben van een verloopdatum nog niet zozeer, wel dat het zo kort en onduidelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *