#advertentie Actualiteiten

Mogen cadeaubonnen een vervaldatum hebben?

Cadeaubonnen en -kaarten zijn een populair cadeau. Maar veel cadeaubonnen belanden in een lade en mensen vergeten dat ze die bon nog hebben, super zonde want cadeaubonnen zijn niet oneindig bruikbaar. Een gegeven dat niet iedereen lijkt te weten als ik er met mensen in mijn omgeving over praat. Daarom ben ik eens even in de regels van betreft houdbaarheid van cadeaubonnen gedoken. Zeker omdat veel meer winkels de afgelopen twee jaar vaker dicht zijn geweest en er dus vast veel meer ongebruikte cadeaubonnen in laden liggen en nu in de feestmaand zullen er wel weer veel cadeaubonnen worden gegeven!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier.

Jouw rechten volgens de wet

Er zijn geen regels over hoe een cadeaubon of -kaart eruit moet zien. De uitgever mag helemaal zelf beslissen wat hij erop zet, maar aan wát de uitgever erop zet kun je wel rechten ontlenen. Zo zijn cadeaubonnen en -kaarten waar geen uitgifte- of vervaldatum op staan en waarvan deze informatie nergens te herleiden is onbeperkt geldig. Let wel op dat deze informatie ook op internet te vinden kan zijn, wat de kaart gewoon een geldigheid geeft. Heeft je cadeaubon of -kaart wel een uitgiftedatum, maar geen vervaldatum dan is de kaart minimaal 5 jaar geldig. Dat betekent dus niet dat de kaart ongeldig wordt ná de 5 jaar, maar het kan je eventueel meer moeite kosten om ze in te leveren. Bij een cadeaubon of -kaart die korter dan 5 jaar geldig is is de uitgever verplicht een vervaldatum aan te geven.

Waardeverlies van een cadeaubon

Een uitgever mag dus zelf beslissen hoe hij zijn regels opstelt. Jezelf goed informeren is daarom erg belangrijk en ik zal ook meteen mijn advies maar delen; zorg gewoon dat je die cadeaubon of -kaart in je tas of portemonnee houdt en lekker vlug uitgeeft. Sommige cadeaukaarten verliezen namelijk ook nog eens hun waarde na een bepaalde tijd. Zo ga je een soort van ‘rente’ betalen over je VVV cadeaukaart als je hem niet binnen drie jaar gebruikt. Zonde natuurlijk!

Ook kan het zo zijn dat je cadeaubon zijn waarde verliest doordat de uitgever van de cadeaubon failliet gaat. In dat geval heb je als consument hoogst waarschijnlijk gewoon pech en ben je je geld kwijt. Je zou de waarde van het bedrag nog op kunnen eisen bij de curator, maar omdat je helemaal achteraan de rij met schuldeisers staat is de kans nihil dat je ook daadwerkelijk wat krijgt. Mocht er een doorstart worden gemaakt kan het zo zijn dat je cadeaubon weer gebruikt kan worden, maar dat is geen recht wat je hebt als consument. Toen V&D rond kerst 2015 failliet ging zaten ook veel mensen met een cadeaubon van het warenhuis. Ze waren uitgegeven als kerstpakket, mensen hadden ze als kerstcadeau gekocht en er waren natuurlijk ook nog heel wat ongebruikte kaarten. Op dat moment kwamen veel andere bedrijven met (ludieke) acties om mensen tegemoet te komen. V&D was natuurlijk wel een heel groot bedrijf, voor de bakker om de hoek hoef je dit soort acties niet te verwachten.

Ruil je cadeaubon in voor geld of geef aan een goed doel

Heb je nou een geldige cadeaubon liggen die je niet gaat gebruiken? Dan kun je deze inwisselen voor geld! Dat doe je via Wissel.nl #aff, daar vraag je een offerte aan via de site. Er wordt dan verteld hoeveel je krijgt voor je bon. Dit kun je laten uitbetalen op je bankrekening, maar ook in tegoed voor bepaalde webshops. In dat laatste geval is je bon nét wat meer waard. Dus wellicht is dat een goede optie. Wil je nou juist besparen op een aankoop van een webshop? Ook dan is Wissel.nl #aff een goede plek om eens te kijken. Want de cadeaubonnen die worden ingeleverd worden met korting doorverkocht aan klanten die juist een (digitale) cadeaubon zoeken.

Kom je juist een verlopen cadeaubon of -kaart tegen? Gooi hem dan niet meteen weg, maar neem contact op met de uitgever van de bon of kaart om te kijken of er wellicht coulance kan worden verleent op de geldigheidsdatum. Soms moet je hiervoor bij betalen, andere keren is het helemaal niet mogelijk maar wie niet waagt, wie niet wint! Kun je echt helemaal niks meer met je cadeaubon of -kaart? Gebruik hem dan voor het goede doel en stuur hem op naar Doneerkadobon. Maar veel slimmer is om je bonnen niet te laten verstoffen, maar jezelf lekker te verwennen met een leuk cadeautje!