aliexpress wish shoppen bestellen
Shoppen

Mijn haat/liefde verhouding met AliExpress en WIsh

Ik kan me haast niet voorstellen dat je nog nooit hebt gehoord van de Aziatische webshops waar je alles maar dan ook alles kan kopen. Vaak voor een fractie van de prijs waarvoor je het in Nederlandse winkels kunt vinden. Daar zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan en dat maakt dat ik echt een enorme haat/liefde verhouding heb met Aliexpress en Wish.

Aliexpress en Wish kosten je meer dan je lief is

Dat alles zo lekker goedkoop is bij AliExpress en Wish (bij die laatste betaal je soms zelfs alleen verzendkosten) kan ervoor zorgen dat je niet goed nadenkt of je iets wel echt wil hebben. Hierdoor kun je je geld uitgeven aan dingen die enorm leuk lijken op je computer scherm, maar die je uiteindelijk nooit gebruikt als het na lang wachten eindelijk op je deurmat ploft. Juist omdat je het helemaal niet (meer) nodig had of omdat de kwaliteit enorm tegenviel. Zonde van je geld. Het gaat dan steeds wel maar om een klein bedrag; opgeteld kan het toch in de centen lopen. Als een bestelling je huis helemaal niet bereikt is het vrij eenvoudig om het geld terug te vragen, toch hoor ik vaak dat mensen dit niet doen omdat het toch om een laag bedrag ging. Dat is te begrijpen, maar ook zonde van het geld.

Alles wat je nergens kunt vinden

Aan de andere kant is AliExpress wel vaak de plek waar ik zoek naar de dingen die ik geen andere Nederlandse winkel, online en offline, kan vinden. In mijn geval is dat bijvoorbeeld bullet journal papier voor in mijn ringband planner, maar ook andere hobbyspullen en soms sieraden. Het is ook de ideale plek voor leuke cadeautjes, kleinigheidjes voor een dobbelspel met Sinterklaas bijvoorbeeld. Zeker omdat AliExpress en Wish volstaan met ‘as seen on tv’ gadgets die je altijd al eens had willen proberen. Wel let ik dan op de reviews en koop ik producten waarbij maar weinig fout kan gaan, ik wil immers niet iets kopen wat meteen de prullenbak in gaat.

Duurzaamheid

Nu ben ik een budgetblogger en geen duurzaamheidsblogger, maar toch wil ik ook aanstippen dat deze sites mij soms best in dubio brengen. De duurzaamheid van de producten, het productieproces, het transport en natuurlijk de werkomstandigheden van personeel in Aziatische landen zijn vaak weinig positief. Wil ik dan toch die extra paar euro besparen of ga ik voor een meer verantwoorde optie? En is die optie dan wel echt zoveel meer verantwoord? Alles wat in Nederland verkocht wordt is toch ook haast ‘made in China’? Ik denk dat ik niet de enige ben die hiermee ‘struggelt’, maar het is wel een extra reden om twee keer na te denken of ik iets wel echt wil bestellen.

Dat zorgt er wel voor dat ik minder zooi in huis heb en meer geld op de bank. Toch blijft het een gevaarlijke site om te bezoeken, want van al die mooie plaatjes van de verkoopwaar word ik nog steeds wel heel hebberig…

Ben jij wel helemaal fan van AliExpress en Wish?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *