Palmpasen broodhaantjes
DIY's uitproberen

Recept testen: Broodhaantjes voor Palmpasen

Gister was het Palmpasen. Als kleuter vond ik het altijd geweldig dat we op school dan een Palmpasen stok mochten maken. Met een broodhaantje erbovenop. Jammer wel dat we die dan na de optocht in moesten leveren bij de bejaarden in onze wijk. Weg haantje dat je de hele optocht zo lekker aan had gekeken met zijn rozijnen oog. Tegenwoordig kan ik zelf natuurlijk gewoon een broodhaantje of konijn kopen. Maar ik vroeg me af of het moeilijk zou zijn om zelf te maken en wat dat dan kost.

Wat zijn de kosten?

Ingrediënten voor 8 stuks:

  • 500 gram bloem €0,25
  • 1 zakje instant gist €0,08
  • 2 theelepels zout €0,01
  • 1 eetlepel suiker 0,01
  • 50 gram margarine €0,08
  • 250 ml lauwwarme melk €0,23
  • 1 ei €0,17
  • 8 kleine krenten (optioneel ik heb ze weggelaten omdat wij geen krenten lusten)

Alles bij elkaar kost het dus €0,84 voor 8 broodjes. Voor stroom e.d. kun je zoń €0,05 rekenen. Met €0,85 voor een broodhaantje bij Albert Heijn en €0,99 voor 2 broodhaasjes bij Lidl is het dus wel stukken goedkoper.

Is het moeilijk?

Ik ben geen super ervaren bakker. Al raak ik natuurlijk wel steeds meer ervaren. Op de vaste recepten van cake en koekjes na ben ik pas een goed jaar geleden begonnen met experimenteren. Ik deed het dan ook eigenlijk niet volgens de regels van het recept, maar aangezien mijn broodjes goed zijn uitgepakt deel ik mijn stappen.

Meng de gist en de suiker met de bloem. Kijk uit met zout, want als gist met zout in contact komt werkt het minder goed. Ik heb daarom pas wat zout toegevoegd na de lauwwarme melk. Met een spatel meng je alles tot het kneedbaar is zonder dat je handen super smerig worden. Dan voeg je ook pas de boter toe. Goed kneden tot de boter door het deeg is opgenomen. Het deeg voelt dan nog een beetje bobbelig aan, maar dat komt wel goed als je het minstens 1 uur hebt laten rijzen op een warme plek. Als je het daarna weer gaat doorkneden is het wel glad en kun je er 8 gelijkwaardige balletjes van maken die je in de vorm kan kneden die je wil. Gebruik het ei en een scheutje melk om de broodjes in te smeren zodat ze mooi glanzen als ze uit de oven komen. Zet de bakplaat in een op 225 graden voorverwarmde oven voor 15 tot 25 minuten. Tot ze mooi goudbruin zijn.

Je houdt nog best wel veel ei over, maak hiervan een omelet of gebruik de overige melk en bloem om pannenkoeken te bakken. Zo verspil je geen enkel ingrediënt! Ik vond het geen moeilijk recept en het kostte (minus rijs- en baktijd) eigenlijk helemaal niet zo lang.

Zijn ze lekker?

Oké, ik zal eerlijk zeggen dat de broodjes niet smaken zoals de haantjes en haasjes uit de winkel. Voor de nostalgie hoef je het dus niet te doen. Maar de broodjes zijn wél heel erg lekker. En ik vind zelfgebakken brood altijd zo luxe voelen, terwijl het dus eigenlijk veel goedkoper is dan uit de winkel. Zeker voor herhaling vatbaar en ik heb zelfs leuke ideetjes om er breekbrood van te maken en dan te vullen met een heel lekkere kipsalade. Heel veel zin in veel lekkere weekend lunches in onze tuin deze zomer!

Het is dus prima bevallen en zeker een goede aanrader om zelf te maken. Ik hoor van veel mensen dat ze aan het bakken zijn geslagen. Met dit baksel kun je ook nog eens de feesttafel opfleuren, dus 2 vliegen in 1 klap!