Shoppen

Favorieten uit de Swedish Food Market van Ikea

In Best woonden we echt op steenworp afstand van Ikea. Binnendoor was ik er denk ik in 10 minuten. Nu is het tussen een half uur en drie kwartier rijden. Nog steeds niet echt ver. Maar dagen dat we er (alleen) heengingen om te eten of omdat we iets uit de Swedish Food Market nodig hadden zijn wel voorbij. En dat terwijl ik groot fan ben van een aantal producten uit de supermarkt van het Zweedse woonwarenhuis.

Zweedse balletjes – Allemansrätten €6,50 (1 kg)

Ja, ik kan maar beter meteen met het beste beginnen toch? De bekende ‘köttbullar’ (spreek je uit als ‘sjutbular’, dus niet als een Nederlands scheldwoord) zijn wereldberoemd. Heerlijk in het restaurant, maar ook prima thuis klaar te maken met de producten uit de Swedish food market. Wij eten ze graag met tagliatelle (en dan de ene keer met roomsaus van de supermarkt en soms met de saus van Ikea, die wel echt veel lekkerder is) en broccoli. Als ik bij Ikea ben ik eet ik ze het liefst met frietjes én vossenbessenjam want die is er dan echt onmisbaar bij! Maar thuis gaat zo’n potje jam niet op dus die laat ik altijd maar achter.

Vossenbessen limonadesiroop – Dryck lingon €2,99 (500 ml)

Als ik in het restaurant van Ikea eet neem ik daar standaard lingonberry limonade of in het Nederlands; vossenbessen limonade, bij. Uit de automaat van het restaurant is hij namelijk het lekkerst. Maar thuis drink ik het ook regelmatig. Ik ben normaal helemaal geen fan van aanmaaklimonade. Toch vind ik het wel fijn om zelf te beslissen hoe sterk mijn drankje is. Trouwens echt een aanrader om aan te maken met koolzuurhoudend water. En misschien nóg wel lekkerder in de SodaStream.

Koekjes met chocoladevulling – Kafferep €0,99 (175 gram)

Ze zien er superschattig uit, zijn lekker klein en heel erg lekker. De koekjes met chocoladevulling van Ikea. Ze liggen echt altijd door heel de winkel en je wordt tijdens je hele bezoek verleid om ze te kopen. En dat is het echt waard. Ook altijd handig om in huis te hebben zodat je iets lekkers op tafel kan zetten bij onverwacht koffie/ thee bezoek!

Perencider 4,5% – Cider päron €1,75 (500ml)

Al ruim 10 jaar geleden was dit een drankje wat ik graag bij Ikea haalde. Lekker op zomerse dagen als ik niet zo’n zin had in bier. Wijn was toen namelijk iets wat ik nog heel weinig dronk. Hm, dat klinkt een beetje verkeerd. Laat ik het zo zeggen: als ik dronk was dat voornamelijk bier. En dus af en toe een blikje perencider van Ikea. Die ik dan ook nog graag deelde met mijn toenmalige bff. Tegenwoordig vergeet ik vaak hoe lekker dit is. Maar toen ik voor dit artikel door de foodmarket struinde herinnerde ik het mij ineens weer. Een beetje nostalgie dus. Maar voor komende zomer wel echt iets wat ik vaker ga herinneren! Er is trouwens ook een 0,1% variant voor als je niet teveel alcohol wil drinken.

Groentetaartje – Grönsakskaka €3,75 (600 gram)

De groentetaartjes met broccoli van Delicieux, speciale feestdagen producten van Lidl, zijn de allerlekkerste. Maar deze zijn alleen rond de kerstdagen verkrijgbaar. Dus toen ik ontdekte dat Ikea het hele jaar door zoiets verkoopt werd ik heel blij. Ze zijn stukken minder kazig, maar alsnog echt heel lekker. Ik eet zoiets niet alleen bij een maaltijd, maar soms ook gewoon voor de lekkere trek ‘s avonds. Vast veel gezonder dan een frikandel, denk je niet?

Na afloop van een bezoekje aan Ikea ga ik (bijna) altijd wel even de Swedish Food Market in voor het een of ander. Nu moet ik zeggen dat de aanschafprijs van sommigen van de producten hoger is. Maar dat de verpakkingen ook vrij groot zijn en je er dus lang mee kan doen. Gezien ik dus regelmatig bij Ikea kom hoef ik niet elke keer Zweedse balletjes mee te nemen. Wel de saus, trouwens, haha.

Wat is jouw favoriete product uit de Swedish Food Market?

Disclaimer: Ik heb dit artikel bedacht/ grotendeels geschreven voordat de coronacrisis ‘doorbrak’ en Ikea zijn vestigingen sloot. Voor deze eerste paasdag leek het mij echter wel lekker om een luchtig artikel te lezen. Vandaar dat ik besloot om het vandaag te plaatsen.

9 gedachten over “Favorieten uit de Swedish Food Market van Ikea”

  1. De laatste keer dat ik er was kreeg ik bij de kassa een cadeaubon in de food te besteden van 5 euro en heb ik er koffiebonen van gekocht, lekker zelf gemalen en smaaakt heerlijk

  2. wij zijn grote fan van de vlierbloesemsiroop (flatterblume…prachtig woord) en de platte broodjes uit de vriezer. In Zweden koop je daar grote pakken van, dan heet het poolbrood. Even in de broodrooster, plakje kaas er op. Heerlijk.
    Dochterlief gaat voor de Daim amandeltaart. Eigenlijk vind ik de foodmarket het leukste deel van de Ikea.

  3. Leuk deze tips! Vlierbloessemsiroop vind ik ‘zo’ niet zo lekker, maar daarmee kun je wel zelf Hugo maken. (Veel lekkerder dan goedkope Hugo uit de supermarkt.)

  4. De kipballetjes van Ikea! Ik heb nog maar voor een paar weken, dus hoop toch echt dat ze binnenkort weer hun deuren kunnen openen, al is het maar onder strenge voorwaarden blabla, maar ik heb gewoon nieuwe zakken nodig! (hoezo verslaafd!). Ik haal er dan 2 tegelijk en daar doe ik dan bijna een jaar mee. Dus het valt op zich best mee. Vind ik. Haha even goed praten dit natuurlijk he, dat begrijp je wel 😉

  5. Hahaha. Ja ik doe ook lang met zo’n zak ‘gewone’ balletjes, verbaas me altijd hoeveel eruit komt. Kipballetjes heb ik nog nooit geprobeerd en spreekt me eigenlijk niet echt aan. Ik wil wel heel graag de groenteballetjes een keer proberen, voor de vega dagen.

  6. Ben al meer dan 20 jaar niet meer naar een Ikea winkel geweest. Had er toen ook die lekkere balletjes gegeten met frietjes en die jam en vond het heel lekker. Ik had echt geen idee dat je bij Ikea ook voeding kunt kopen.

  7. Ik weet niet of dat 20 jaar geleden ook al zo was, haha. Dus misschien niet zo gek dat je dat niet wist. Wel slim want ik denk dat er veel vraag was naar de producten uit de restaurants. Zeker omdat Ikea nog steeds niet bij iedereen vlakbij zit.

Reacties zijn gesloten.