houdbaarheidsdatum
Bespaartips

Duurzamer omgaan met de houdbaarheidsdatum op etenswaren

Duurzaamheid is hot en voedselverspilling verminderen is daar een groot onderdeel van. En terecht want eten weggooien is op zoveel punten zo enorm zonde. Toch zijn veel mensen nog steeds heel gevoelig voor de datum die op een verpakking staat.

THT of TGT

Het is belangrijk te weten dat er 2 soorten datums op producten kunnen staan. Veruit de meest gebruikte datum is de THT; tenminste houdbaar tot. Dit betekent dat de fabrikant tot die datum de kwaliteit kan garanderen, niet dat het onveilig wordt om te eten. Later vertel ik daar meer over. Vlees daarentegen moet je wel weggooien als de datum op de verpakking is verstreken. Dit is namelijk een TGT; te gebruiken tot. Deze producten zijn gevoelig voor bacteriën die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid en daarom moet je deze na de datum niet meer gebruiken. Je kan de producten wel later gebruiken door ze voor de TGT datum bereikt wordt in te vriezen of te bereiden. Je rekt de houdbaarheid dan met respectievelijk 3 maanden of 2 dagen.

Waarom een houdbaarheidsdatum?

Wist je dat de verplichting tot het plaatsen van een THT pas in 1991 is ingevoerd? Tot die tijd moest je gewoon op je zintuigen vertrouwen om te weten of je iets nog kon eten. Waarom doen we dat nu dan niet meer? Het is namelijk niet zo, zoals bij producten waar een TGT op staat, dat het gevaarlijk is om de producten na de datum nog te eten. Het kan alleen zo zijn dat de smaak, kleur of textuur na deze datum veranderd en je niet meer de ervaring hebt die de fabrikant voor ogen had. Nu gebeurd dat natuurlijk geleidelijk, dus kun je bij de meeste producten dus nog gerust dagen, weken of maanden later nog gewoon genieten. Afhankelijk van het product, natuurlijk.

Helemaal geen beperkte houdbaarheid

Ondanks dat er op koffie, rijst en droge pasta nog steeds datums staan zijn dit producten die helemaal geen beperkte houdbaarheid hebben. Koffie wordt inderdaad niet lekkerder als hij eenmaal geopend is, maar vergeet niet dat hij in een verpakking eigenlijk altijd vacuüm verpakt zit en er dus niets is wat de koffie slecht kan doen worden. Er wordt dan ook aan gewerkt om de datum van deze producten te laten verdwijnen, wat mij betreft een goede zaak!

Eigen gebruik

Zelf probeer ik het verlopen van houdbaarheidsdata te voorkomen door slim in te kopen en mijn voorraadkasten altijd op datum te hebben ingeruimd. Achterin staan de langst houdbare producten, vooraan degene die het eerst op moeten. Toch gebeurt het ook mij wel eens dat iets over de datum gaat. Afhankelijk van het product maak ik het dan zo snel mogelijk op, vries ik het in vlak voor de datum of denk ik ‘vlieg op met je datum, dit kan ik nog wel gebruiken als ik daar zin in heb!’

De producten die ik in vries zijn dingen als tortilla’s en afbakbroodjes. In de vriezer echt maanden ( en als ik de consumentenbond mag geloven zelfs jaren) later nog te gebruiken. Dingen als soep of saus in zak, pak of pot probeer ik in een maand of 2/3 op te maken, producten in blik zou ik ook zoiets doen maar omdat die meestal wel een jaar of 3 houdbaar zijn is me dat nog nooit overkomen. Kruidenmixen, gedroogde pasta, rijst en andere granen durf ik gerust te laten staan tot ik het gewoon op gebruik. Dat gebeurd toch wel in aanzienlijke tijd en ik koop het gewoon niet meer bij tot het op is.

Zorg voordat je gaat eten altijd dat je al je zintuigen gebruikt. Kijk of de verpakkingen in tact zijn en niet bol staan en of je geen andere gekke dingen ziet. Eet nooit iets wat je niet vertrouwt door de geur, kleur of na de eerste hap, maar probeer het wel altijd even. Weggooien kan altijd nog en het is beter voor het milieu en je portemonnee om niet blind af te gaan op zo’n stomme datum op een verpakking.

3 reacties op “Duurzamer omgaan met de houdbaarheidsdatum op etenswaren”

  1. Goed stuk! Zo doe ik het inderdaad ook. Ik vries veel in, ook restjes en dergelijke en op die manier hoef ik maar heel weinig weg te gooien. Gelukkig! En de kinderen vinden het heel leuk om af en toe die restjes op te maken. Dan haal ik een paar bakjes uit de vriezer en mogen ze zelf kiezen waar ze zin in hebben.

  2. Ik ben het helemaal met je eens Laatst had ik een hulp en die wilde alles weggooien Nou daar heb ik dus wel een stokje voor gestoken😁😁😁

Je kunt niet reageren op dit artikel.