Shoppen

Dropshipping en wat er mis mee kan zijn

Vorige week deelde ik een bericht over mijn haat/liefde verhouding met Chinese webshops. De meningen waren verdeeld, de één is enorm fan en de ander vind het verschrikkelijk, zelfs verwerpelijk om er te shoppen. Dankzij deze discussie kwamen we ook op het punt dat zelfs als je kiest voor Nederlandse webshops kan het zijn dat je product vanuit China komt. Dit gebeurd dan vaak via dropshipping. En het is goed om je bewust te zijn van deze manier van handelen.

Wat is dropshipping

In principe is dropshipping een heel mooie manier van handelen en het kan erg voordelig zijn voor zowel webshop en leverancier als de consument. Een webshop die werkt met dropshipping hoeft namelijk geen voorraad te hebben. Als jij iets besteld, zetten zij de bestelling direct door naar de leverancier en die leverancier levert de bestelling aan jou. Met het idee an sich is dus niks mis, ook niet als webshops dat doen met producten van buiten de EU. Maar daarover wordt vaak geen transparantie gegeven en in de ergste gevallen zelfs gelogen. Zo is er een Europees keurmerk dat je vast wel eens hebt gezien. CE staat voor Conformité Européenne, wat in overeenstemming met de Europese regelgeving betekent. In China gebruiken ze een haast identiek logo om aan te geven dat iets uit China komt.

Veiligheid van producten buiten de EU

Dat Chinese webshops als AliExpress en Wish niet altijd aan de Europese kwaliteit en veiligheidseisen voldoen is al langer bekend. Zo maakte Arjen Lubach er al een item over en kwam ook de consumentenbond met een waarschuwing voor alle webshops buiten de Europese Unie. Nu kun je met deze informatie doen wat je wil. Beslissen om nooit meer te bestellen bij deze webshops of bewust de keus maken om het ‘risico’ te nemen. Toch wordt je die keus niet altijd gegeven. Het kan namelijk best zo zijn dat als jij vol vertrouwen bij een Nederlandse webshop iets besteld dat het toch uit een land buiten de EU komt. Ook als de verkopende partij flinke bedragen vraagt voor hun goederen, soms worden producten die voor €10,00 worden aangekocht wel voor €60,00 verkocht. Het zogenaamde dropshipping.

Duistere voorwaarden

Het is makkelijk om een webshop te maken en te werken met dropshipping. Zeker als je een beetje handig bent met de computer. Niet alle webshophouders zijn dus volwaardige ondernemers. Inschrijving bij Kamer van Koophandel ontbreekt dan bijvoorbeeld. Webshops hebben geen keurmerk. En als ze dat wel hebben; check altijd op de site van het keurmerk of een webshop is aangesloten. Een plaatje is zo geplakt. En de algemene voorwaarden zijn alles behalve rechtsgeldig. Want heel leuk hoor dat een webshop vind dat je een bepaald product niet mag terugsturen. Algemene voorwaarden staan nu eenmaal niet boven de wet. Blijk je een ondeugdelijk product te hebben gekregen? Dan is ook de verkopende partij gewoon verantwoordelijk en heb je recht op een oplossing.

Waaraan herken je een dropshipping webshop?

Je kunt op een aantal dingen letten om na te gaan of je te maken hebt met dropshipping.
Natuurlijk kun je zelf eerst een zoek rondje doen op AliExpress/ Wish om na te gaan of je jouw product daar tegen komt. Veel webshops maken namelijk niet eens hun eigen foto’s.
Let op de levertijd. Producten uit China doen er soms een maand of langer over voor ze worden geleverd. Een dropshipper zal dan niet ‘vandaag besteld, morgen in huis’ kunnen garanderen.
Let op de prijs. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook. En als je het om een andere reden niet helemaal vertrouwd, ook daar naar luisteren.
Bedenk ook dat een bedrijf niet betrouwbaar is doordat een influencer het aanprijst. Niet elke influencer doet even goed onderzoek naar de achterliggende bedrijfsvoering. Daarbij is dat ook niet altijd mogelijk, maar kijk even voor de grap deze aflevering van RamBam. En deze aflevering van Boos.

Om het nog even moeilijker te maken

Ook webshops die wél een eigen voorraad hebben kunnen nog steeds hun producten via Chinese webshops bestellen. Wat het niet per se beter betrouwbaar maakt. Ja, dat is allemaal om het allemaal nog even moeilijker te maken. En ook op markten, bijvoorbeeld Feel Good Market, Swan Market of zelfs plekken als de Huishoudbeurs, worden op kraampjes spullen van AliExpress aangeboden. Ik spot ze vaak van een afstand. Ook trouwens bij Bol.com en Amazon kunnen verkopers gewoon alles aanbieden wat ze willen. Maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen zo makkelijk is. Het is vooral belangrijk om kritisch te blijven kijken en te vragen om meer informatie als je twijfelt over de herkomst van producten.

Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Dus bedenk goed of je iets zelf bij een site als AliExpress of Wish wil kopen. Het via een partij uit Nederland wil kopen. Of toch liever een gekeurd product in huis wil halen. Er is geen goed of fout, wat mij betreft. Als je maar doet wat voor jou goed voelt.

2 gedachten over “Dropshipping en wat er mis mee kan zijn”

  1. Het klopt inderdaad dat er tegenwoordig steeds meer aanbieders zijn die dropshipping doen via Aliexpress. Alleen jammer dat de meeste mensen de definitie van dropshipping zien als: “verkopen via Aliexpress”. Dit geldt absoluut niet voor alle dropshipping webshops. Er zijn genoeg Europese en ook Nederlandse leveranciers die deze logistieke constructie bieden, waarbij er gewoon sprake is van eerlijke verkoop. Dit artikel geeft naar mijn mening opnieuw een verkeerd beeld van dropshipping.

  2. Ik vertel in het artikel ook dat dropshipping een prima manier van handelen kán zijn. In mijn ogen hoef je als webshophouder die aan dropshipping doet niet bang te zijn voor een artikel als deze. Mits je je zaakjes goed op orde hebt. Als je dat niet hebt maakt het ook niet uit waar je je spullen vandaan haalt. Dan raad ik mijn lezers nog steeds af om bij je te kopen.

Reacties zijn gesloten.