voorraad besparen korting
Voorraadkast

Vragen beantwoorden over mijn voorraadkast

Mijn voorraad. Ik ben er al meerdere keren voor op tv geweest. Ik bespaar er zo’n 75% mee op mijn houdbare producten. En ik hoefde dankzij mijn voorraad niet naar de winkel tijdens de piek van de hamster gekte. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat mensen er vreemd van opkijken en er vragen opkomen. Daarom besloot ik mijn volgers op Instagram te vragen wat zij wilden weten en daar antwoord op geven.

Maak je ook wel eens wat op?

Laat ik zo zeggen dat ik lang niet zonder shampoo of wasmiddel heb gezeten, maar ik gebruik de producten uit mijn voorraad zeker wel. Ik heb een roulatie systeem van first-in en first-out zodat mijn oudste producten in principe als eerste op gaan. Soms probeer ik wel iets uit, bijvoorbeeld een nieuwe shampoo, om zo te kijken of ik dit een volgende keer weer kan kopen. Maar over het algemeen gebruik ik dus de oudste producten als eerste op.

Wat moet je met zoveel shampoo/ wasmiddel/ ander product?

Over het algemeen heb ik alleen veel voorraad van producten die me een ontzettend goede deal hebben bezorgd. Shampoo bijvoorbeeld heb ik zoveel omdat ik graag parfum van Yves Rocher wilde. Deze kosten normaal €50,00/€60,00. Nu kreeg ik het gratis bij een aankoop van minimaal €10,00 aan producten. Oftewel 4 flessen shampoo, omdat ik meerdere parfums wilde hebben heb ik nu een vrij goede voorraad shampoo. Hetzelfde met wc reiniger, waar bij aankoop van 2 flessen gratis Finish vaatwastabletten werd weggegeven bij Kruidvat. Dit is de manier waarop ik 75% kan besparen op mijn houdbare producten, terwijl ik er (gemiddeld) maar ongeveer €4,00 per week aan kwijt ben.* (Ongeveer 8% van mijn weekbudget.) Één keer volle prijs betalen voor Knorr wereldgerechten en je zit al haast over dat bedrag heen.

*Voor deze berekening ga ik uit van het verschil tussen mijn voorraad in april 2019 en januari 2020. In 10 maanden heb ik €160,00 uitgegeven om mijn voorraad verder op te bouwen, €16,00 per maand. Met 4 weken in een maand zou dat dus €4,00 zijn.

Heb je een maximum van wat je aan voorraad in huis hebt?

Ja en nee. Lekker antwoord waar je iets aan hebt, haha. Maar het ligt heel erg aan het product én wat ik er voor moet betalen. Gratis kan ik voor producten die ik gebruik sowieso niet weerstaan. Als ik ergens wel voor moet betalen kijk ik hoe bederfelijk het is, hoe vlug ik het nodig zou hebben en natuurlijk hoeveel ik moet betalen. Des te minder iets kost en des te langer iets houdbaar is en hoe meer zeldzaam de actie, des te groter mag mijn voorraad zijn. Over het algemeen heb ik niet meer voorraad dan ik verwacht op te gebruiken tot de actie herhaald wordt en/ of de houdbaarheid van het product verloopt. En formaat telt natuurlijk ook wel een klein beetje, want 10 multi-packs tandenborstels nemen toch minder plek in beslag dan 10 voordeelverpakkingen wc papier. Haha. Heel eerlijk gezegd schrok ik wel toen ik laatst uitrekende hoeveel wassen ik nog kan draaien met mijn voorraad wasmiddel. Maar alles bij elkaar betaal ik nog geen €0,08 cent per wasbeurt, ondanks dat ik van alles in mijn ‘collectie’ heb. Ook bijvoorbeeld Robijn en capsules die normaal wel wat duurder zijn per wasbeurt. Maar over de prijzen zijn die ik maximaal betaal vertel ik in een toekomstige serie veel meer!

Heb je alles met een 1+1 gratis actie?

Nee! Over het algemeen vind ik een 1+1 gratis actie niet goed genoeg om (veel) van een product in te slaan. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, vooral koffiecups of thee sla ik wel in als ik ze met 50% korting tegenkom. Maar dat zijn dan weer juist producten waarop dit dus ook een zeldzame actie is. Daarnaast is dit ook een product wat letterlijk dagelijks wordt gebruikt en dus heel vlug op gaat. Er is dus ook meer voorraad nodig om de periode te overbruggen tot de actie herhaald. Ik kijk ook niet altijd naar het kortingspercentage, maar ook naar de prijs per eenheid van een actie. Bijvoorbeeld bij wc papier, dan is het veel interessanter om te weten wat je per rol betaald dan hoeveel korting je krijgt. Of bij blikjes bonen/ mais/ linzen, dan wil je gewoon de goedkoper uit zijn dan de goedkoopste (meestal budget- of huismerk) optie.

Wat is voor jou dan wél een goede aanbieding?

Ik kan niet echt een bepaalde actie noemen waarvan ik zeg ‘Ja! Daar moet je voor rennen!’ Hoewel 50% korting voor veel producten geen goede actie is, is dat dus voor bijvoorbeeld koffie weer wel een goede deal. Over het algemeen probeer ik steeds minder te betalen voor producten. Begin ik met €1,00 dan wil ik de volgende keer €0,90 betalen en daarna €0,80. Zeker de producten waarvan ik voorraad heb en dus geen nood heb om ze te kopen kan ik afwachten op de allerbeste prijzen. Voor tandpasta heb ik in 2017 voor het laatst hoeven betalen en de tubes die ik heb zijn allemaal ‘luxe’ varianten in doosjes. Andere keren maak ik gewoon gebruik van onverwachte aanbiedingen, zoals het alcoholvrije bier dat voor maar €1,00 per 6 bij mijn supermarkt stond. Dan kan ik 1 sixpack nemen, maar ik nam er in dit geval 6 mee.

Hoe kom je aan die aanbiedingen?

Meestal vind ik mijn deals niet door gewoon de folders door te lezen. Vaak zijn het combinaties van acties. Bijvoorbeeld een (persoonlijke) bonus van 1+1 gratis en 35% kortingsstickers bij Albert Heijn. Of een actie bij Kruidvat gecombineerd met iets wat daar een de 50% korting sticker heeft. Daarnaast houd ik ook sites als pepper.com (niet .nl, want dat is de datingsite, haha) goed in de gaten. Het is dus vooral goed opletten hoe je acties voor jezelf kan laten werken. Dat klinkt heel tijdrovend, maar dat valt echt reuze mee. Ik schreef eerder over hoeveel tijd ik kwijt ben aan mijn ‘boodschappen’ en dat is stukken minder dan ik kwijt was toen ik nog dagelijks naar de winkel ging.

Heb je soms spijt van je aankoop?

Alleen als blijkt dat ik echt teveel heb betaald. Die ene keer dat ik 1+1 gratis Knorr Burrito’s had gekocht. En ik ze de volgende week met 35% én 1+1 gratis persoonlijke bonus tegen kwam. Ik heb ze toen toch meegenomen, want voor €0,58 kan je geen bult vallen. Maar omdat ik mijn beslissingen altijd bewust maak is er van echte spijt zelden sprake.

Word je niet onrustig van zoveel spullen?

Als ik soms naar Extreme Couponing op TLC kijk en zie dat mensen overal in hun huis voorraad hebben, dan word ik wel een beetje onrustig. Gelukkig heb ik 1 plek (of eigenlijk 2 plekken) waar ik mijn voorraad kwijt kan. Hier is alles netjes geordend en heb ik overzicht. Daarnaast heb ik er dus geen last van als die deuren dicht zijn. Mijn voorraad geeft me juist heel veel rust want ik hoef me nooit meer druk te maken dat er bepaalde dingen gekocht moeten worden. Wc papier of wasmiddel moeten kopen voor de volle prijs, als je budget eigenlijk net toereikend is voor je avondeten dát geeft mij pas onrust.

Vind je het niet zonde van de ruimte?

In mijn oude huis stond de voorraad in de schuur. In dit huis staat mijn voorraad daar waar hij hoort; de voorraadkast. Het is niet alsof ik daar iets anders zou neerzetten. Zoals ik al zei; het zou voor mij wat anders zijn als ik het nergens kwijt zou kunnen. Maar dan zou ik mijn voorraad daar ook op aanpassen.

Ik heb geen ruimte voor een voorraad zoals jij, heb je tips?

Ik begrijp ook wel dat ik best een flinke voorraad heb. Maar ik kan me echt niet voorstellen dat je nergens ruimte kunt vinden voor een kleine voorraad. Ik zou dan kiezen voor de producten met de grootste besparingen. Zoals wasmiddel, wc papier en misschien een paar houdbare etenswaren die je vaak gebruikt. Mijn vriend wist op zijn appartementje zonder bergruimte nog wel wat extra flessen wasmiddel en een extra pak wc papier te stallen. Het is misschien niet zo georganiseerd als in een voorraadkast, maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Zorg wel dat dingen die sterk ruiken niet bij etenswaren in een kast of bak liggen, want dan smaken al je etenswaren naar zeep. En als we dat zouden willen zouden we overal wel koriander in gooien.

Wat vind je vriend van je voorraad?

Ik heb hem nog nooit horen klagen. Voorraad betekent dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Als zijn deodorant op is hoeft hij maar nieuwe te pakken uit de kast. Als hij zin heeft in iets lekkers ligt er altijd wel wat in de kast. Soms grijpt hij wel eens achter het net voor frisdrank. Ik heb nooit zo’n zin om daarmee te sjouwen.

Heb je ook onnodige dingen in je voorraad?

Natuurlijk koop (of krijg) ik voor mijn blog ook best wel eens items die ik normaal niet of minder vaak had gekocht. Denk aan de Scoupy tassen bij de verschillende beurzen of boodschappenboxen van die zelfde of andere aanbieders en producten voor andere samenwerkingen. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een flinke voorraad allesreiniger en dat mijn vriend de komende tijd zijn favoriete (niet al te gezonde) muesli kan eten. Dingen waar ik echt niks mee kan, zoals baby- of dierenvoeding komen altijd wel bij de juiste mensen terecht.

Dus jij bent 1 van die hamsteraars waardoor niemand wc papier had?

Oké, in alle eerlijkheid. Dit heeft niemand gevraagd. Maar ik weet ook hoe een artikel als deze kan over komen. Hamsteren zoals dat werd gedaan aan het begin van de corona tijd is echt iets wat ik ontzettend afkeur. Ik kan me echt wel voorstellen dat mensen een extra blik soep o.i.d. meenamen, maar hele karren vol met wc papier voor de normale prijs? Daarnaast denk ik dat deze manier van hamsteren mensen heel veel (onnodig) geld heeft gekost. Juist omdat ze dingen kochten die ze normaal wél in de aanbieding zouden kopen, normaal helemaal niet zouden kopen of niet op krijgen voordat het zijn t.h.t. haalt of beste tijd heeft gehad (in geval van verse producten.)

Ik kan me goed voorstellen dat het hebben van een voorraad, en zeker van het formaat van de mijne, niet voor iedereen is. Ik durf ook best toe te geven dat ik wat extreem ben. Maar dat is dus puur doordat ik ‘verslaafd’ ben geraakt aan de korting. En aan het shoppen in mijn eigen supermarkt. Aan het altijd in huis hebben van alles. De enige dingen die soms nog wel eens op zijn zijn dus frisdrank, wijn en chocola, maar tegen sommige dingen is gewoon niet tegenop te bevoorraden. 😉

5 gedachten over “Vragen beantwoorden over mijn voorraadkast”

 1. Hier een flinke voorraadkast. Ik leef ook van aanbieding naar aanbieding van persoonlijke verzorgings- en huishoud producten en vele boodschappen. Voorbeelden jam en groenteconserven 1 plus 1 gratis in voorjaar voor de nieuwe oogst. Deze ga ik dan pas in het najaar/ winter gebruiken als aanbod van vers duurder wordt. Dan kan ik er zo een jaar mee vooruit. Ook verse boodschappen koop ik vaak van aanbieding tot aanbieding . Bijv prei en paprika uit de aanbiedingen vries ik vers gesneden in. Even wat werk bij het invriezen, maar veel gemak bij het gebruik. En altijd tegen de laagste prijs; ik grijp nooit mis. Ook gebruik ik graag kruiden in de keuken. 2 selderij plantjes onder het keukenraam van samen 20 cent voorzien mij jaarrond (mbv de vriezer) van elke week 50 gram selderij voor de soep. Dat kost bij de winkel 1.49 euro. Dus 75 euro per jaar.
  Goedkope zaden leveren veel voorraad. Pluksla rucola radijs lukken altijd. Snijbiet in een bloempot levert elke week in het seizoen een maaltje op. Een appelboom en kersenboom, frambozen-, bessen- en bramenstruik in mijn zeer bescheiden tuintje levert ook veel op voor mijn voorraadkast. Zo koop ik ook elk jaar een basilicumplantje en vries de overtollige blaadjes in in een ijsblokbakje. Ook overgebleven groenterestjes hak ik fijn en vries het in voor in de soep. Zoals restjes rauwe bloemkool, wortel, ui, broccoli stammetjes etc
  Scoupy vind ik minder. Eurosparen campina wel soms nog leuke gratis acties. Met TG2G ook goede ervaring.
  Koek, snoep, frisdrank, wijn, bier en snacks koop ik niet op voorraad. Koop ik überhaupt zelden

 2. Leuk stuk.

  Ik heb ook een hele voorraad, al jaren lang. We eten vegetarische (ik vegan) en zoveel mogelijk biologisch. Een korting van 25% kan ook reden zijn om flink in te slaan als een favoriet product anders nooit in de aanbieding is.

  Er is genoeg wc papier voor minstens een jaar. Afgelopen november had AH het ecologische wc papier in de 1+1 aanbieding, flink wat gehaald. 2 weken later dumpte de AH een ander ecologische wc papier voor heel weinig geld, flink ingeslagen. Dit soort gelegenheid komen zelden voor, dus profiteren als het kan, ook als je al veel hebt. Een onverwacht voordeel was dat ik in maart niets hoefde te kopen.

  Nu met de corona is het boodschappen doen wel veranderd. Voorheen ging ik bijna dagelijks naar de winkel, en dan soms ook wel naar twee of drie verschillende. Nu ga ik 1 keer per week naar de Natuurwinkel en 1 keer naar de AH. Ik plan het zorgvuldig en werk nu met lijstjes. Voorheen deed ik mijn boodschappen gewoon direct in mijn tas, ik heb een hekel aan mandjes en haat winkelwagentjes. Helaas gaat dat nu niet meer. Nu ga ik naar een AH in de stad waar ze wel met mandjes werken, en dat is niet het dichtsbijzijnde filiaal. Is een aanbieding er niet dan kijk ik niet in een andere winkel of ga er niet voor terug. Alleen voor de super superaanbiedingen zal ik nog een keer gaan.
  Sinds begin maart heb ik dat 1 keer gedaan. Eind maart had AH de biologische koffie in de 1+1 aanbieding. Heb de eerste keer 6 pak opgehaald, veel minder dan ik anders zou doen maar ik wilde niet alles meenemen. Op zondagmiddag ben ik nog een keer geweest en heb toen 10 pakken meegenomen, en stonden er nog genoeg.
  De 35% korting stickers bij AH is nu nog veel meer “hit or miss” dan anders, maar ze zijn er nog wel! Vorige week kleine champignons in glazen pot, 1,79 nu 1.16. Negen van gekocht en nog een aantal laten staan voor iemand anders.

  Naar andere supermarkten ga ik nu niet meer. Ik kijk wel naar hun aanbiedingen op internet of ze superaanbiedingen hebben. Vanaf maart nog niets gezien om er speciaal heen te gaan. De hele goede onverwachte aanbiedingen loop je zo helaas ook mis, maar dat is nu even niet anders. Ik profiteer nu volop van mijn goede voorraad. Ik eet dingen die ik voor een lage prijs heb gekocht en ik hoef als ik boodschappen doe niet heel veel te kopen. Alleen het noodzakelijke en de aanbiedingen. Het is heel anders dan anders, maar het maakt wel dat ik heel dankbaar ben dat we leven in een welvarend land als Nederland.

 3. Hier heb ik ook een grote voorraad aan houdbare producten, shampoos enz. Man lief vind het soms niet fijn.
  Heel vaak koop ik shampoo bij de prijsmepper.
  Het programma Extreme Couponing vind ik geweldig en als het hier ook zou zijn ben ik zeker van de partij.

 4. Hier ook wel een hamsteraar ? Maar 1+1 is toxh een mooie aanbieding? Voor jou te weinig? Burritos bv zie ik hier verder nooit met 35% sticker, want die gaan gewoon weer terug in schap ? Wij eten wel gerust met 4 van 1 zo’n pak. Veel extra groenten erin en je komt een heel eind. Frisdrank sla ik juist wel altijd groot jn als ze 1+1 zijn. Lees zcola en ICE tea green. Maat ik zet er dan wel twee beneden in de voorraadkast en de rest boven. Ook dan geldt op is op. Chips ook, 1 zak in de kast, rest voor volgende week. We gebruiken altijd een bakje met nuttigen, anders gaat heel de zak leeg ? Werkt prima hier, ook met de kids. Wijn drinken we niet heel veel, maar dat alleen uit de aanbieding. Zo ook pilsjes. Ik wil
  Nog wel eens s avonds terug naar de appie fietsen om te kijken of er een sticker op de aanbieding is geplakt ivm het weekend ?

 5. Ik vind 50% (of dus 1+1 gratis) meestal niet echt de moeite waard. Altijd beter dan de volle prijs natuurlijk, maar dat is voor mij meer een ‘als het écht niet anders kan’. Een gewoon pak met 6 wraps eten wij met 2, 200 gram kip en verder groenten inderdaad.

Reacties zijn gesloten.