smaaktest

Vegetarische hamburgers vergelijken

Ik ben niet zo’n fan van vleesvervangers. Ik vind ze vooral duur en ongezond, tenminste voor elke dag. Of je nu veganist, vegetariër of flexitariër bent, voor elke dag zijn er gezondere én goedkopere opties om je voedingsstoffen binnen te krijgen. Toch is het geweldig wat ze tegenwoordig allemaal kunnen maken. En niet elke maaltijd hoeft gezond te zijn. 80/20 is mijn doel. En dan is het voor het milieu en dierenwelzijn natuurlijk wel mooi als je bijvoorbeeld die runderhamburger (vaker) kunt vervangen voor een plantaardige variant.

Echt nepvlees

Waren vegetarische hamburgers eerst niet te vergelijken met de runderschijf, de nieuwe generatie krijgen runderburgers wel echte competitie. Wel nóg een tikje duurder, maar ook dichter bij de smaakervaring van echt vlees. Er zijn in het laatste jaar flink wat varianten uitgebracht, zelfs bij de budget supermarkten zijn overstag gegaan. Tijd dus om mijn mening eens te geven over de verschillende opties die nu op de markt zijn.

Moving mountains burger

Prijs: €4,99
Vegan? Ja.
Verkrijgbaarheid: Alleen verkrijgbaar bij Jumbo.

Smaak: De burger heeft de zoete smaak zoals je van rundvlees verwacht. Mijn ervaring met vegetarische hamburgers is dat deze vrij droog zijn, maar deze is lekker sappig. Ook de textuur komt heel erg overeen met echt vlees. Misschien iets romiger en de hardere stukjes komen wat onverwacht. Dit is zeker een burger die ik vaker zou kiezen, wellicht zelfs boven een runder hamburger. Enige echte nadeel is wat mij betreft dat je ze niet kunt invriezen.

Next level burger

Prijs: €2,30
Vegan? Ja.
Verkrijgbaarheid: Alleen verkrijgbaar bij Lidl.

Smaak: Eerste hap van deze burger viel nog mee, maar de tweede en goede hap. Nee dat was smerig. Hoewel de burger goed stevig maar sappig is en de textuur ook heel goed, is de smaak verschrikkelijk. Van de ene kant is het flauw, wat je proeft is heel erg kunstmatig. Haast chemisch. Het is de goedkoopste in deze test, maar wat mij betreft geen aanrader.

Vegetarische slager Mc2 burger

Prijs: €2,59
Vegan? Nee
Verkrijgbaarheid: Vegetarische slager is bij veel supermarkten te koop.

Smaak: Deze burger lijkt meer op een diepvriesburger dan een verse burger. Zowel in uiterlijk als in smaak en textuur. Dat maakt dat hij eigenlijk niet helemaal eerlijk in deze test past. Maar nu ik hem toch in huis heb beoordeel ik hem toch. Dit was echt een groot succes. Juist omdat het geen ‘echt vlees’ na doet, maar gewoon een goede burger is. De textuur is stevig, maar niet droog. Beetje zoals een McDonalds burger. Goed gekruid ook. Deze is denk ik zelfs nog wel lekkerder dan de Moving Mountains burger. Zeker met bijna 50% van de prijs én het voordeel dat deze is in te vriezen! Enige nadeel is dat hij niet geschikt is voor veganisten.

Beyond meat burge

Prijs: €5,99
Vegan? Ja
Verkrijgbaarheid: Beyond burger is bij veel supermarkten te koop.

Smaak: Eerste hap is meteen duidelijk. De burger heeft een enorme barbecue smaak. De hele ervaring komt echt enorm goed overeen met een echte burger. Ik vind het echt knap hoe ze dat doen. Ik denk dat mijn voorkeur in verband met de prijs nog steeds uit zou gaan naar de burger van de vegetarische slager. Maar dat de Beyond burger wel geschikt is voor veganisten en geen soja bevat zijn wel ook heel duidelijke pluspunten.
P.S. Nu een paar uur later moet ik toch zeggen dat ik het niet lekker vind dat ik steeds de smaak van de burger op boer. (Sorry voor de TMI, maar ik wil wel eerlijk zijn.)

Garden Gourmet Incredible burger

Prijs: €3,99
Vegan? Ja
Verkrijgbaarheid: Garden gourmet is bij veel supermarkten te koop.

Smaak: Voor ik verder ga wil ik vast even vertellen dat de andere burgers allemaal in het oude huis zijn gebakken. In een grillpan, maar dat deze nog verstopt zat in een doos toen ik de laatste burger in het nieuwe huis wilde proberen. Daarom is hij iets minder ‘mooi’ gebakken. Maar dat zijn details. Al bij het openen van de verpakking kwam er een enorm chemische geur naar me toe. Iets wat mijn eetlust niet bepaald aanwakkerde. De burgers waren nattig. Niet sappig, maar echt nat en ook tijdens het bakken bleef de geur onaangenaam. Op een broodje, met kaas, sla en alle andere toppings valt de smaak een beetje weg maar er blijft iets chemisch en onsmakelijks aan de burger.

Hoe heb ik vergeleken?

Ik heb alle burgers klaargemaakt op de manier die op de verpakking staat. Vervolgens op een hamburgerbroodje van Jumbo, met 3 schijfjes tomaat, een handje ijsbergsla én een plakje ERU cheddar. Op de ene helft van het broodje smeerde ik 2 theelepels Hellmann’s vegan mayo (die ook errug lekker is trouwens) en op de andere helft 1 theelepel van de goedkoopste AH mosterd. Allemaal dezelfde behandeling dus, zodat de smaakervaring daardoor niet beïnvloed kon worden.

Voedingswaarde van de burgers

Moving mounatins  Next Level (Lidl) Vegetarische slager Beyond meat Garden gourmet
Energie 250 kcal 226 kcal 170 kcal 252 kcal 197 kcal
Vet 17,6 gram 14,2 gram 8,6 gram 19 gram 13,3 gram
Koolhydraten 7,2 gram 4,8 gram 6,5  gram 3,5 gram 2,9 gram
Waarvan suiker 0,8 gram 1,2 gram 1,5 gram 0 gram 1,3 gram
Vezels 5,6 gram <0,05 gram 3,8 gram
Eiwit 15,3 gram 17,9 gram 17 gram 17 gram 14 gram
Zout 1,3 gram 1,3 gram 1,2 gram 0,75 gram 0,84 gram
Vitamine B12 3.1µg 0.38 µg
Ijzer 2,1 mg

Waarom ik bepaalde merken niet heb meegenomen in deze test

Het idee van deze test was om burgers te proberen die vlees imiteren. Niet elke vegetarische burger heeft dat doel. Zo heeft Vivera wel een plantaardige burger, maar zij daarmee richten zij zich niet op ‘vlees na doen’. Daarvoor is de vegetarische steak meer bedoeld. Vaak zit daar ook echt wel een flink prijsverschil in. De burgers die ik heb getest zijn dan ook stukken duurder dan de ‘gewone’ vegaburgers die de meeste (eigen) merken ook nog verkopen. Misschien kan ik ooit ook nog de gewone burgers met elkaar vergelijken. Maar de Albert Heijn basisburger met de Beyond Burger vergelijken is een beetje zoals appels en peren.
Ook begon ik de test net voor moment dat we te maken kregen met de maatregelen tegen het coronavirus. Ik had toen alle bovenstaande burgers in huis en besloot om niet meer supermarkten af te gaan op zoek naar andere burgers, terwijl niet zeker was dat ik deze zou vinden.

Conclusie

Hoewel de burger eigenlijk niet echt mee zou mogen doen aan de test is de MC2 burger van de Vegetarische slager voor mij echt de uitgesproken winnaar. Overigens überhaupt de lekkerste vega burger die ik ooit geproefd heb, dus neem dat mee in je eigen keuzes. Moving Mountains en Beyond burger zijn voor mij echt perfecte tweede plaats. Ze zijn prijzig, maar het waard als jij graag de keus maakt om vegan te eten. De Next Level burger van Lidl en Garden Gourmet zou ik gewoon niet aan beginnen. Ze zijn beide wat goedkoper, maar ook echt duidelijk minder lekker en wat mij betreft zeker geen vervanger voor een runderburger.

Heb jij wel eens één of meerdere van deze burgers geprobeerd?

13 gedachten over “Vegetarische hamburgers vergelijken”

 1. Haha, ja dat snap ik wel. Ik vond het ook echt niet voor herhaling vatbaar. En ik ben echt geen gezondheidsfreak maar dit voelde niet als iets wat ik in mijn lichaam moest stoppen.

 2. Handig! Ik heb er nog geen van dit lijstje geproefd, terwijl ik wel veel vleesvervangers eet. Ik vind in de categorie ‘gewone burgers’ die van de Aldi heel erg lekker. Die is echt het meest smaakvol en sappig binnen die categorie naar mijn mening. En als je toch bij de Aldi bent, kun je ook direct hun vegan schnitzel meenemen. Suuuuperlekker.

 3. Oh die schnitzel zal ik eens proberen! Ik heb laatst de SoChicken sticks van SoFine ontdekt en die vond ik heel lekker. Toen ik daarna weer een echte schnitzel at viel me dat zelfs tegen, maar SoFine is moeilijk verkrijgbaar dus hopelijk is die van Aldi ook een goede optie!

 4. Interessante test! Wij zijn sinds ca 2 maanden ons vlees aan het verminderen/vervangen. Zeker als het een AGV-gerecht is, vind ik het voor de variatie wel lekker als er ook ‘vlees’ bij zit. Tot nu toe hebben we er een aantal in het assortiment van ‘de veg.slager’, ‘garden gourmet’ en ‘valess’ gevonden die het goed doen. Ook het rul gehackt en de kipstuckjes zijn fijne vervangers in gerechten waar zo’n bite net wat toevoegt.

  Maar ik merk ook dat we steeds meer neigen naar gerechten waar vlees sowieso niet in hoeft. Ik heb daarvoor ook een leuk vegetarische-recepten-boek gekocht voor wat meer inspiratie.

  Tot nu toe bevalt de geen-vlees-meer-journey ons/mij echt heel goed en ben ik ook bezig om het gebruik van andere producten te herzien. Hoewel ik vooralsnog geen behoefte heb aan een volledig veganistische levensstijl, vind ik het wel een fijne stap.

 5. Ik denk dat ik zo’n 50% vega eet, misschien sommige weken zelfs meer. Ik doe dat niet bewust, ik ben gewoon mijn vaste recepten lijstje aan het aanvullen en daar komen steeds vaker goede vegetarische recepten bij.

 6. De incredible burger van Garden Gourmet is vegan
  Staat ook op de verpakking

 7. Klopt, kopieer-plak foutje wat er doorheen is geschoten omdat hij de laatste was die erbij kwam. Prijs stond er ook nog lang verkeerd bij maar die heb ik wél veranderd en dacht dus dat ik de vegan ook had aangepast. Oeps, gelukkig staat het groot op de verpakking! Nu staat het ook goed in het artikel! Maar vegan of niet, vies is hij zeker wel.

 8. Het verbaasd mij dat je de MC2 burger tot winnaar hebt uitgeroepen. Heb een aantal van deze vega burgers geprobeerd en voor mij hangt hij echt onderaan. Hij smaakt het meest naar een goedkope festival burger, waar meestal ook maar weinig echt vlees in zit. Beyond burger was voor mij de winnaar. Ook al herken ik dat boertje wel een beetje. Beetje zoals bij een Wopper.

 9. Lext level mag je gewoon niet te lang bakken! Ik vind ‘m zeker even goed, zo niet beter dan de Beyond Burger. De Incredible burger is gewoon ranzig! Smaakt naar salami.

 10. Ik heb voor alle burgers de instructies gevolgd. Met timer en alles. ? Dus ik ben bang dat daar niet het probleem zit.

Reacties zijn gesloten.