Besparen

Kost geld besparen je heel veel tijd?

Het wordt vaak maar aangenomen dat besparen je ontzettend veel tijd moet kosten. Je moet immers toch alle supermarkten langs voor deals, alle acties in de gaten houden en wat denk je ervan dat je steeds maar speciaal naar de winkel moet als er een nieuwe cashback is. Toch ging de tijd die ik besteedde aan boodschappen doen juist omlaag toen ik begon met besparen. Ik heb ook al vaker uitgelegd hoe ik die tijd nu eigenlijk verdeel. Het wordt dus juist ook steeds minder. Want raad eens? In de afgelopen maanden is de tijd die ik besteed aan besparen alleen maar nóg minder geworden en mijn besparing alleen maar groter. Deels omdat ik nu teer op mijn voorraad, in plaats van eraan te werken. Deels ook omdat ik nog betere keuzes ben gaan maken wat belangrijk is voor mij. Omdat ik al vaker heb verteld waaraan ik de tijd kwijt ben, ga ik nu eens richten op hoe ik zorg dat die tijd zo beperkt blijft en hoe vaak ik deze taken uitvoer.

Voorraadbeheer

Eigenlijk doe ik dit niet zo vaak. Eens per maand, maximaal. Dan schrijf ik alles op wat er in mijn vriezer ligt, ook helemaal achterin. Bekijk ik mijn voorraad, zodat ik op kan gebruiken wat binnenkort over de datum gaat. En plan ik wat ik er allemaal mee wil gaan doen. Dit plan gebruik ik vervolgens weer om mijn weekmenu’s te maken. Ik wil niet alleen maar op vriezer en voorraad leven dus de meeste gerechten worden aangevuld met verse producten. Eerder deed ik dit niet zo vaak, ik merkte alleen dat ik het overzicht zo fijn vind. Het kost me bijna geen tijd. Een kwartiertje maximaal en zo verspil ik niks.

Aanbiedingen zoeken

Ik heb deze kop in mijn eerdere artikelen ‘folders bekijken’ genoemd, maar aanbiedingen zoeken gaat verder dan folders bekijken. Dat doe ik zo gauw ze online komen. Op folderz.nl komen Aldi, Lidl en Plus al op dinsdag of woensdag online. De rest volgt de rest van de week. Ik oriënteer mij vast op welke winkel de beste deals heeft en neem vervolgens mijn besluit of ik die week überhaupt wel boodschappen ga doen. En zo ja, waar ga ik dan heen? Andere deals zoek ik door een aantal keer op een dag op Pepper.com te kijken en andere dealsites in de gaten te houden.

Weekmenu en boodschappenlijst opstellen

Ik maak op dit moment eigenlijk geen echte weekmenu’s meer. Ik plan wel wat ik kán eten, maar niet meer wanneer ik dat ga doen. Omdat ik voor langere tijd boodschappen doe is dit vaak wel heel handig. Ik weet immers niet waar ik volgende week vrijdag zin in heb. Daarom verzin ik maaltijden, schrijf deze op een post-it en hang dit op mijn koelkast. Deze verdeel ik in rijen van 7 voor de dagen van de week en 2 of 3 kolommen voor de weken. Dit kost me echt nog maar seconden per week. Alleen als ik nieuwe recepten zoek kan ik daar wel eens veel tijd mee kwijt zijn. Ik kan dan uren op Pinterest zoeken om lekkere recepten te zoeken. Meestal heb ik er daarna ook wel weer genoeg om heel lang vooruit te kunnen.

Boodschappen doen

Sinds de pandemie doe ik niet meer zo vaak boodschappen. Eens per week maximaal, liever nog minder vaak. Het langste dat ik zonder boodschappen heb gedaan is 3 weken. Ik ga dan naar 1 winkel, met een lijstje en ben maximaal een half uur in de winkel. Ik ga tegenwoordig ook zo vroeg mogelijk, in tegenstelling tot eerder wanneer ik om een uur of 14 ging. Dan was het druk en was er al veel uitverkocht. Nu zijn ze soms nog aan het vakken vullen als ik kom of afprijzingsstickers aan het plakken. Jeej!

Online shoppen

Iets wat ik niet noemde in de voorgaande artikelen is de tijd die ik kwijt ben aan online shoppen. Ik bestel namelijk veel van mijn voorraad producten via internet. Bijvoorbeeld bij Kruidvat en Hema. Zo kan ik rustig uitzoeken wat de voordeligste deal is. Hoef ik niet de sjouwen met zware dingen als wijn en wasmiddel. En weet ik zeker dat de producten in mijn voorraad nog niet open zijn gemaakt door andere klanten. Meestal zoek ik manieren om onder de verzendkosten uit te komen en als dat niet lukt dan laat ik het gewoon in de winkel brengen en haal ik het op, als het zwaar is laat ik mijn vriend het sjouwwerk doen. Voor winkels als Yves Rocher of bol.com is er niet echt een fysieke oplossing. Bij bol.com koop ik dan eventueel een cadeaukaart bij. Yves Rocher’s verzendkosten betaal ik nog wel eens, maar als ik ondanks die €5,00 verzendkosten nog haast 75% bespaar vind ik dat geen probleem.

Meal preppen en invriezen

Omdat ik minder vaak boodschappen doe kook ik mijn meal preps niet meer terwijl ik die maaltijd sowieso maak. Ik koop alle ingrediënten en kook in 1 keer voor een dag of 8. Dit kost daardoor wel iets meer tijd in 1 keer, maar dat vind ik niet erg omdat ik die tijd uiteindelijk ook weer terugkrijg op de avond dat we uit de vriezer eten. Zo lekker om binnen 5 minuten aan tafel te zitten.

Overige besparende taken

Tegenwoordig doe ik ook steeds meer zelf. Ik maak mijn eigen pindakaas, bak zelf brood en zoetigheid en ben natuurlijk aan het moestuinieren. Dit zijn dingen die best wel wat tijd kosten. Ik zie dat alleen niet als verspilde tijd want ik doe alleen die dingen zelf die ik ook zelf wil doen. Het is dus meer hobby dan een manier om te besparen. Ik kies er alleen voor om een hobby te kiezen die me ook nog wat oplevert in plaats van eentje die me alleen maar geld kost.

Vorig jaar kwam ik uit dat ik elke week zo’n 1 tot 1,5 uur bezig ben met besparen. Ik durf nu wel te zeggen dat dat nog maar maximaal 1 uur is. Zeker omdat ik echt veel tijd bespaar door niet te vaak boodschappen te gaan doen. Op dit moment zijn alle aanbiedingen nog best een beetje tam, al sinds maart. Daarom leef ik ook wel een beetje op mijn voorraad. Ik ben dus erg benieuwd wat het met mijn tijd zal doen als de aanbiedingen weer een beetje aantrekkelijker worden…

Dit artikel bevat affiliate links. 

6 reacties op “Kost geld besparen je heel veel tijd?”

 1. Precies wat Rina zegt!
  Bedenk eens hoeveel tijd het kost om veel geld uit te geven. Huh, wat? Je kan toch in een paar seconden veel geld uitgeven? Ja dat kan, maar hoeveel tijd kost het je om dat geld dan weer bij elkaar te verdienen (of, hoeveel uren heb je voor die uitgave wel niet moeten werken)?

  Maak besparen tot een gewoonte en het kost nauwelijks tijd, en je hoeft ook nog eens minder uren te werken om je uitgaven te bekostigen.

 2. Ik zoek altijd naar kortingscodes, aanbiedingen en shop alleen in de sale. En dat allemaal om ervoor te zorgen dat ik zoveel mogelijk kan besparen en zoveel mogelijk kan stoppen in beleggingen voor de toekomst.

 3. Slim om je besparingen te beleggen. Zo beleg je eigenlijk geld wat je anders ook niet had gehad, maar wel met het ‘risico’ dat het meer wordt. Die ga ik onthouden!

 4. ’t is maar net wat je gewend bent qua tijd, denk ik. Ik doe mijn boodschappen via thuisbezorging bij AH. Als ik eerst alle folders moet uitzoeken van de omliggende suups en ik moet er ook nog een rondje langs doen, dan ben ik denk ik minstens een halve ochtend kwijt + frustratie (ik heb echt een hekel aan suups). Nu maak ik een weekmenu, gooi alles in de app, loop de aanbiedingen langs, pas evt het menu aan als het veel voordeliger kan en dan wordt het op donderdagavond gewoon voor de deur gezet.

  Nog luxer was pré corona, toen ze het op het aanrecht kwamen zetten en zelfs hielpen de kratten leeg te ruimen 🙂

  Wij hebben in ons dorp geen Aldi en geen Plus (meer). Wel een Lidl, [verwijderd ivm mogelijk beledigende tekst]. Ook al is het een keurige winkel; hij heeft al een paar keer een prijs gewonnen.

 5. Alle supermarkten afgaan is ook gewoon vreselijk tijdrovend en waarschijnlijk niks voordeliger. Ik zeg ook nergens dat je dat moet doen. Boodschappen laten bezorgen scheelt inderdaad veel tijd, doe dat ook graag voor verjaardagen en feestdagen. Ik hoor wel dat AH de laatste tijd veel duurder is geworden, dus eens kijken of je bij een andere bezorgdienst goedkoper uit zou kunnen zijn kan misschien wel wat geld besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *