Besparen

Kost geld besparen je heel veel tijd?

Het wordt vaak maar aangenomen dat besparen je ontzettend veel tijd moet kosten. Je moet immers toch alle supermarkten langs voor deals, alle acties in de gaten houden en wat denk je ervan dat je steeds maar speciaal naar de winkel moet als er een nieuwe cashback is. Toch ging de tijd die ik besteedde aan boodschappen doen juist omlaag toen ik begon met besparen. Ik heb ook al vaker uitgelegd hoe ik die tijd nu eigenlijk verdeel. Het wordt dus juist ook steeds minder. Want raad eens? In de afgelopen maanden is de tijd die ik besteed aan besparen alleen maar nóg minder geworden en mijn besparing alleen maar groter. Deels omdat ik nu teer op mijn voorraad, in plaats van eraan te werken. Deels ook omdat ik nog betere keuzes ben gaan maken wat belangrijk is voor mij. Omdat ik al vaker heb verteld waaraan ik de tijd kwijt ben, ga ik nu eens richten op hoe ik zorg dat die tijd zo beperkt blijft en hoe vaak ik deze taken uitvoer.

Voorraadbeheer

Eigenlijk doe ik dit niet zo vaak. Eens per maand, maximaal. Dan schrijf ik alles op wat er in mijn vriezer ligt, ook helemaal achterin. Bekijk ik mijn voorraad, zodat ik op kan gebruiken wat binnenkort over de datum gaat. En plan ik wat ik er allemaal mee wil gaan doen. Dit plan gebruik ik vervolgens weer om mijn weekmenu’s te maken. Ik wil niet alleen maar op vriezer en voorraad leven dus de meeste gerechten worden aangevuld met verse producten. Eerder deed ik dit niet zo vaak, ik merkte alleen dat ik het overzicht zo fijn vind. Het kost me bijna geen tijd. Een kwartiertje maximaal en zo verspil ik niks, zelfs geen tijd!

Aanbiedingen zoeken

Het is natuurlijk best een beetje valsspelen, want folders doorlezen doe ik niet alleen voor mezelf. Het is tegenwoordig ook weer een groot onderdeel van mijn werk. Want voor Instagram en Tiktok maak ik elke week een filmpje met daarin de beste deals van die week. Dan let ik natuurlijk niet alleen op de dingen die ik zelf interessant vind, maar uiteindelijk zijn het twee vliegen die ik in een klap sla.

Weekmenu en boodschappenlijst opstellen

Heel eerlijk gezegd maak ik ook al ruime tijd geen weekmenu meer. Ik beslis wat ik ga eten op basis van wat er in de koelkast ligt. Dit komt deels doordat ik heel erg leef op wat er op groenten en fruit dat anders weggegooid zou worden. Maar ook omdat ik lekker lang heb kunnen leven op mijn moestuin en wat daar uit is gekomen. Op het moment dat ik moet beslissen wat ik wil ga eten combineer ik dat met wat er nog in mijn vriezer en voorraad ligt en vervolgens eet ik heerlijk. Zeker nu ik voor mij alleen moet koken kan het ook wel eens zo zijn dat ik extra creatief moet zijn want in mijn eentje eet ik geen zak witlof of hele bloemkool, maar ik ga niet kleinere porties kopen want dat is veel duurder en je kan prima verschillende maaltijden maken met dezelfde groenten. Maar dan helpt last minute keuzes maken wel voor mij én ik geef dus niet per se meer uit dan eerst.

Boodschappen doen

Hoe vaak ik boodschappen doe kan nogal verschillen. Als ik lekker vaak aan het wandelen ben omdat het mooi weer is, kan ik soms wel elke dag gaan. Maar dan is het wel gecombineerd met mijn dagelijkse sportmoment, dus kost eigenlijk maar weinig tijd. Maar op momenten dat het weer niet zo lekker is, zoals nu, dan ga ik echt maar lekker één keer in de week voor grote boodschappen. De tijd die ik daarmee kwijt ben is denk ik per week ongeveer hetzelfde, want even vlug een winkel door op zoek naar dat ene wat ik nodig had (en misschien even vlug zoeken naar wat datumdeals) is stukken sneller dan uitgebreide weekboodschappen doen. Tijdens het boodschappen doen, of beter gezegd erna, zorg ik ook altijd dat ik mijn bonnetje even nakijk want ook daar kan je nog veel geld laten liggen!

Online shoppen

Iets wat ik niet noemde in de voorgaande artikelen is de tijd die ik kwijt ben aan online shoppen. Ik bestel namelijk mijn voorraad producten vooral via internet. Bijvoorbeeld bij Kruidvat en Hema. Zo kan ik rustig uitzoeken wat de voordeligste deal is. Hoef ik niet de sjouwen met zware dingen als wijn en wasmiddel. En weet ik zeker dat de producten in mijn voorraad nog niet open zijn gemaakt door andere klanten. Meestal zoek ik manieren om onder de verzendkosten uit te komen en als dat niet lukt dan laat ik het gewoon in de winkel brengen en haal ik het op. Voor winkels als Yves Rocher of bol.com is er niet echt een fysieke oplossing. Bij bol.com koop ik dan eventueel een cadeaukaart bij. Yves Rocher’s verzendkosten betaal ik nog wel eens, maar als ik ondanks die 5 euro verzendkosten nog haast 75 procent bespaar vind ik dat geen probleem.

Voor mijn gevoel ben ik dus zeker niet heel veel tijd kwijt aan het boodschappen doen. En eigenlijk heb ik die tijd op dit moment eigenlijk ook helemaal niet. Door mijn veranderde privé situatie en de enorm in de lucht geschoten populariteit van Gierige Gerda zorgen namelijk dat er wel andere dingen zijn die mijn tijd vragen. En dat is ook goed nieuws voor jou als je moet of wil besparen. Want dat kan gewoon, ook als je een gezin, drukke baan en leuke vrienden hebt waar je je tijd liever aan besteedt. Dat kan dus gewoon met mijn tips.

Dit artikel bevat affiliate links.