Too good to go

Jullie vragen over Too Good To Go beantwoorden – app tegen voedselverspilling

Too Good To Go is populair. Dat merk ik aan de lezers en reacties op mijn artikelen. En ook aan de hoeveelheid mensen die hun boxen delen op social media als Facebook en Instagram. Ik merk ook dat er nog best wel veel onduidelijkheid is, daarom plaatste ik een oproep om vragen in te sturen over Too Good To Go en daar kwamen heel erg veel reacties op. Natuurlijk werden veel vragen dubbel gesteld en kon ik wat dingen combineren in 1 antwoord.

Wat ís Too Good To Go eigenlijk?

Met Too Good To Go kun je helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Het is een app voor op je telefoon en via de app kun je zogenaamde Magic Boxen kopen. De Magic Boxen worden door deelnemende supermarkten, speciaalzaken en restaurants gevuld met producten die zij niet meer kunnen verkopen. Dit kan zijn vanwege de houdbaarheidsdatum, het uiterlijk (denk aan groente en fruit met lelijke plekjes) of omdat alles vers wordt bereid. Het zijn producten die nog prima te eten zijn, maar niet meer verkocht kunnen worden voor de normale prijs. Te goed om weg te gooien dus, Too Good To Go. Je betaalt voor de Magic box (meestal) ongeveer ⅓ van de normale prijs van de producten, maar de waarde en inhoud van de boxen kunnen per keer en locatie echt nog wel eens verschillen.

En hoe werkt het?

Als een deelnemend bedrijf producten over heeft (of verwacht over te houden) kunnen ze een Magic Box verkopen in de Too Good To Go app. Als er boxen beschikbaar zijn staat de hoeveelheid in de linkerbovenhoek. Je ziet dan bijvoorbeeld ‘1 over’ staan. Zijn de boxen uitverkocht? Dan zie je op die plek ‘Uitverkocht om xx.xx’. Als er ‘Niks meer te redden’ is dan staat dat aangegeven op dezelfde plek. Wil je een beschikbare box reserveren dan doe je dat door de locatie te openen en op reserveren te klikken. Je betaald met PayPal of Ideal. Op het moment dat je je box op kunt halen staat dat onderaan in de app, je kunt dan in de winkel met de medewerker erbij swipen om te laten zien dat je hem op hebt gehaald. Vervolgens vraagt de app nog om een beoordeling. Mocht een deelnemende winkel, speciaalzaak of restaurant een verkeerde inschatting hebben gemaakt dan kan een reservering worden geannuleerd. Kijk dus altijd even in je app voor je op pad gaat om hem op te halen!

Wanneer is de beste tijd om te kijken op de Too Good To Go app?

Dit is de vraag die, in vele vormen, het meest terugkwam in mijn Instagram inbox. Het antwoord is heel saai en onbehulpzaam; dat verschilt per winkel. Er zijn deelnemers die hun boxen om middernacht online zetten. Er zijn boxen die op random momenten in de loop van de dag online komen. De boxen waar je het best op kan inspelen zijn de boxen die ongeveer een kwartier na het stoppen van de oude ophaaltijd online komen. Dus als ophalen tot 19.00 kan en dan komen nieuwe boxen online om 19.15.

Voor wie zijn de boxen geschikt? Alleenstaanden of juist grote gezinnen?

Je weet nooit wat er in een box zal zitten. Je kunt natuurlijk geluk hebben en een complete avondmaaltijd in je box vinden. Meestal zijn het echter een hoop random producten. Iets voor avondeten, iets voor lunch, een toetje of iets voor bij de borrel. Dan heb ik het over supermarkt boxen. Bij restaurants en speciaalzaken kan het weer anders zijn. Helaas zijn er in mijn buurt geen deelnemende restaurants, maar met 2 personen kunnen wij meestal vooral maaltijden aanvullen. Lidl boxen zijn meestal de basis voor groenten in mijn maaltijden. Producten uit de boxen van Hema en Jan Linders zijn weer op andere manieren onderdeel geweest van mijn maaltijden.

Bespaar je er ook echt wel mee of is het uiteindelijk toch gewoon extra uitgave bovenop je boodschappen?

Dit vind ik echt een heel goede vraag! Maar er is net als de vorige vraag niet zomaar te antwoorden. Ik ga dus nu even van mijn eigen situatie uit. Als ik dan bij Lidl een box haal, waar groente en fruit in zit, dan bespaar ik echt geld op groente en fruit in de week (of weken) erna.

Ik grijp altijd mis, wat is de beste tactiek om een box te scoren?

Het beste is om een wekker te zetten op het moment dat de ophaaltijd van je box naar wens af loopt. Meestal komen de nieuwe boxen namelijk 15 minuten later online. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, wil je die box bemachtigen? Kijk dan naar de tijd waarop die box uitverkocht is geraakt. Staat er ‘Uitverkocht om 8:49’? Dan moet je zorgen dat je om kwart voor 9 klaar zit. Staat er ‘Uitverkocht om 11:21’ dan is de box waarschijnlijk om kwart over 11 online gekomen. Sommige winkels gooien hun boxen online wanneer het hen uitkomt, als ik die wil bemachtigen zorg ik gewoon dat ik regelmatig kijk. Deze gaan meestal ook wel iets minder hard, omdat niemand er klaar voor zit.

Welke deelnemers hebben de mooiste boxen?

Welke deelnemers de mooiste boxen hebben hangt heel erg af van wat je wensen zijn. Ik hoor mensen jubelen dat ze 6 broden krijgen, maar net zo hard klagen anderen over diezelfde 6 broden van de bakker. Ook is er nooit een vinger op te leggen wat je gaat krijgen, het zijn de producten die over zijn en dat van kan dag tot dag verschillen. Zo heb ik bij Lidl zelf een doos vol fruit gehad, maar het kan de keer erop zomaar zijn dat er alleen groente in zit. Wat betreft een restaurant zal je geluk moeten hebben om je favoriete gerecht te krijgen, maar als je niet zo kieskeurig bent kun je wellicht van alles wat je krijgt genieten. Ik kan je vooral aanraden om niet teveel verwachtingen te hebben en je gewoon te laten verrassen, dan komt het in de meeste gevallen wel goed.

Wat moet je doen als iets in je Magic Box eigenlijk niet meer goed is?

Producten uit een Too Good To Go box hoeven niet perfect te zijn. Ze mogen een plekje hebben, er niet meer zo mooi uitzien of hun TGT- of THT-datum bereikt hebben. Het is niet de bedoeling dat je producten in je box hebt die duidelijk rot en oneetbaar zijn. Maak hier altijd melding van bij Too Good To Go, zij zullen dan een passende oplossing zoeken en melding maken bij de plek waar je je box hebt opgehaald. Bedenk wel dat het vullen van de boxen mensenwerk is en soms kunnen er inschattingsfouten worden gemaakt, maar je veiligheid staat natuurlijk voorop en voedselverspilling tegengaan mag geen geldverspilling worden.

Eet jij de producten uit de Too Good To Go box meteen dezelfde dag?

Het ligt een beetje aan het product. Groenten en fruit bewaar ik gerust wat langer of vries ik in als dat kan. Ook vlees vries ik meestal liever in dan direct op te eten. Kant-en-klaar maaltijden daarentegen eet ik wel het liefst direct op. Het is dus erg afhankelijk van het product maar de meeste boxen kun je wel een aantal dagen rekken.

Is het ook geschikt voor mensen die vega of vegan eten?

Niet zonder meer. In de app kun je in het tabblad ‘bladeren’ wel aangeven dat je een vegetarische en/ of veganistische dieet voorkeur hebt, maar als je een random box ophaalt kunnen er altijd dierlijke producten in zitten. Sterker nog; meestal zitten er wel dierlijke producten in. In de randstad zullen vast meer bedrijven aangesloten zijn die gericht zijn op vegetarische en veganistische levensstijl dan in een afgelegen dorp. Het is altijd even de moeite van een kijkje in de app waard!

Er kwam ook een aantal vragen naar boven waar ik zelf geen antwoord op kon of wilde geven. Daarom heb ik enkele vragen naar Too Good To Go gestuurd en gelukkig wilden zij helpen door antwoord te geven op de vragen.

Wie bepaalt wat er in een pakket mag en of iets nog echt ‘too good to go is’?

Hier was ik ook wel heel benieuwd naar. Ik zie toch veel verschillen in de inhoud van de boxen. “De winkels op de app beslissen zelf over de inhoud van de Magic Box. Dat komt omdat niet alle winkels eenzelfde beleid hebben.” Zegt Too Good To Go, begrijpelijk. Een box bij Lidl heeft natuurlijk een heel andere inhoud dan bij een Sushi restaurant. “Wij helpen de winkels met alle benodigde informatie om dit proces zo makkelijk mogelijk te maken.” Er worden dus wel tips gegeven door Too Good To Go. “Winkelmedewerkers vullen de Magic Box met eten dat anders op die dag verspild zou worden. Je kunt verwachten dat dit producten zijn die op z’n minst nog tot en met de ophaaldag te consumeren zijn.”

Welke houdbaarheidsdatum mogen producten hebben?

“Allereerst is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een TGT- [te gebruiken tot] en een THT- [tenminste houdbaar tot]
datum. Wij schreven al eens een blog over het verschil tussen deze twee.” Ja dat is inderdaad goed om erbij te zeggen. TGT-datum staat voor de uiterlijke dag waarop je een product mag gebruiken, het kan daarna onveilig worden om te eten. “De producten in de Magic Box hebben uiterlijk een TGT-datum met de dag van ophalen. Bij een THT-datum zijn we niet zo streng, alles om verspilling tegen te gaan ;-)” Eigenlijk heel goed. Koekjes met de houdbaarheidsdatum van een week terug zijn nog prima te eten. Dat leggen ze zelf ook nog even uit. “Een THT-datum vind je namelijk op producten waarvan de kwaliteit achteruit kan gaan, maar er geen risico is voor je gezondheid. Het advies is dan: kijk, ruik en proef of het product nog goed is.”

Wat verdient de winkel nog aan de verkoop van een Magic Box?

Ik was eigenlijk ook wel benieuwd hoe dit werkt. “Per verkochte Magic Box gaat het grootste deel van de opbrengst naar de winkel. Slechts een klein deel gaat naar Too Good To Go. Met dit deel kunnen wij de app blijven ontwikkelen en zorgen we o.a. voor de klantenservice. In principe ‘verkopen’ winkels nu producten die ze anders zouden weggooien. Mooi meegenomen dus.” Zeker mooi meegenomen en een goede verdeling zo, want bedrijven moeten wel gemotiveerd blijven om mee te doen!

Kun je een winkel of restaurant aandragen om mee te doen met Too Good To Go?

“We zijn elke dag druk bezig om nieuwe winkels aan te sluiten. Daar kan iedereen een
steentje aan bijdragen! Laat daarom je favoriete winkeliers weten over Too Good To Go. De
meeste winkels luisteren namelijk graag naar de wensen van hun klanten.” Nou, allemaal Too Good To Go promoten bij je favoriete zaak! En als we straks weer naar de horeca kunnen daar ook, want dan kunnen ze alle extra inkomsten wel gebruiken!

Zouden de producten uit een TGTG box niet eigenlijk naar de Voedselbank gaan?

Ik krijg heel vaak de opmerking over Voedselbanken en mensen met een laag inkomen. Ik geef daar altijd een antwoord op vanuit mijn eigen inzicht, maar ik was ook wel benieuwd wat too Good To Go daar zelf over te zeggen heeft. “In Nederland wordt helaas nog altijd 2 miljoen ton eten per jaar weggegooid. Dat is ontzettend veel. We zijn daarom blij om te zien dat ondernemers steeds vaker samenwerken met zowel Too Good To Go als de Voedselbank om eten dat eerst verspild werd, alsnog bij de mensen op het bord te laten belanden. De ondernemers beslissen zelf hoe onverkochte producten het beste kunnen worden gered. Too Good To Go vormt vaak een mooie aanvulling voor producten die om verschillende redenen de voedselbank niet kunnen bereiken en anders alsnog verspild zouden worden.”

Daar wil ik nog even wat aan toevoegen, want ik weet dat er ook mensen zijn die vinden dat Too Good To Go alleen voor mensen met een laag inkomen zou moeten zijn. Je weet echter nooit wat je in je box zal krijgen. Dat kunnen producten zijn die je daadwerkelijk gekocht zou hebben, zoals brood, maar stel dat je taart krijgt in je box daar kun je niet van leven en dan had je het geld van die box beter anders kunnen besteden.

Ik wil bij deze Too Good To Go heel erg bedanken voor het beantwoorden van de vragen die ik door had gestuurd. Ik had er zelf niet zo’n (goed) antwoord op kunnen geven. Mocht je nog een vraag hebben dan kun je ze altijd hieronder nog stellen. Maar ik hoop dat de meeste onduidelijkheden onder mijn volgers nu uit de lucht zijn!

Op 21 oktober heeft Too Good To Go Eetlust magazine gelanceerd. Een tijdschrift om je te inspireren de strijd tegen voedselverspilling tegen te gaan. Interesse? Je kunt het magazine hier gratis aanvragen!

11 gedachten over “Jullie vragen over Too Good To Go beantwoorden – app tegen voedselverspilling”

  1. Ik vind de “boxen zijn bedoeld voor minima” een beetje hetzelfde als in Renee haar podcast de opmerking “de kringloop is voor minderbedeelden”. Het is een beetje spreken namens hen, en niet met hen.

    Natuurlijk als je het goed hebt kun je misschien wat terughoudender zijn en niet alles op te kopen. Er zijn ook mensen die bij openingstijd klaarstaan om de 25 cent deals te scoren, maar ik kan aan mensen niet afzien of ze het slecht hebben of niet.

    Het mooiste vind ik de blikken van mensen als ik met die doos langs de kassa ga en een knipoog geef aan de cassière. Zo van: Hoezo rekent ze dat niet af.

  2. Ik heb nu een paar keer een box gehad, en ik ben er – meestal – blij mee! Ik zorg wél dat ik genoeg ruimte in de vriezer heb als ik een box koop, ik wil liever geen dingen alsnog weggooien, of (teveel) weg “moeten” geven. Bij de Hoogvliet, hier vlak bij: een keer had ik vooral voor 6 personen gekookte aardappelen, en nog wat ander spul. Daar was ik niet zo tevreden over. Een andere keer was het een veel betere tas. De laatste keer werd er keurig gekeken of het spul wel allemaal van diezelfde dag was, en niet ouder dan dat.
    Verder kijk ik altijd goed naar de afhaaltijd en -locatie: met regenweer heb ik geen zin om te ver te fietsen voor een box, en als ik toch ergens in de buurt ben vind ik het te overwegen om een box te kopen bij een winkel waar ik anders niet zou komen.
    Nog een tip: koop vooral een box als je dezelfde avond, of de volgende dag (de meeste spullen kunnen nog best een dagje mee) tijd hebt om de inhoud van de doos te verwerken. Want het kost vaak wel even tijd om dingen goed in de vriezer te krijgen, om maaltijden klaar te maken met wat je aantreft.
    Het leuke vind ik vaak dat je er nogal creatief van wordt / moet worden: als er veel roerbakgroenten inzitten, én karbonades, dan wordt er een complete roerbakmaaltijd ingevroren, of nasi, of iets wat daarop lijkt. Vriezervoorraad voor de komende tijd!

  3. Goed artikel! Ik hoop dat al die mensen die in Facebook-groepen continu dezelfde vragen stellen hier kijken, hahaha. Ik erger me vaak wel een beetje aan mensen met belachelijk hoge eisen. En soms heb je mensen die denken dat ze hun voorkeuren nog even kunnen doorgeven (en dat de winkel er dan rekening mee zou gaan houden)… Pff 😉

  4. “Het is een beetje spreken namens hen, en niet met hen.” Mooi gezegd. Voedselverspilling staat nog maar kort op de kaart, er moet gewoon nog een goede balans worden gevonden tussen beide super belangrijke doelen.

  5. Bij de supermarkten in ons dorp die meedoen aan tgtg kun je box pas rond 20.00 uur ophalen en dan heb ik meestal geen zin meer om er nog uit te gaan. Daarnaast zijn we pietluttige eters. Man gruwelt van eten op of over de datum en natuurlijk hadden we al twee keer iets van vlees (slavinken en ham) dat niet meer goed was en wel in de box zat. Bij een super (die het dichtbij zit) blijven heel vaak boxen over, gewoon omdat de inhoud niet denderend is. We kregen daar al een keer bijna alleen maar toetjes en zuivel en taart in de box. We klagen niet. De buren waren er blij mee, maar we laten die boxen nu voor mensen die er wel van genieten. Een lidl is niet in de buurt, anders wilde ik dat zeker proberen.
    We kiezen wel regelmatig voor een box van de lokale bakker. Daar zit altijd lekker brood in.

  6. Wij zijn dol op de box van 1 bakker in onze stad. Daar probeer ik er dan weer 1 te scoren , ik weet dat hij altijd op de vrijdag online komt dus zit nu al weer in de startblokken.
    De Hema heb ik ook pas gehad daar zat een taart bij, ik was de eerste en mocht ook nog kiezen welke taart ik wilde.
    Ook al een paar keer een box mogen ophalen bij Lidl.

  7. Beste lezer
    Ik heb alle apps op mijn tablet. Is het nu niet mogelijk dat ik thuis Swype en een factuur meeneemt naar de winkel ?

  8. als ik bij de makro in delft probeer te bestellen is het al uit verkocht voordat er ook maar iets wordt aan geboden vreemde zaak vind ik dat klopt niet zo gaat het altijd

  9. Het is niet uitverkocht vóór er iets wordt aangeboden, dat is gewoon van de dag ervoor. Stel je kijkt om 19.00 uur en er staat ‘uitverkocht om 19.15’ dan moet je gewoon even wachten want dan heb je grote kans dat er binnen een kwartier eentje op staat!

  10. Ik vind jammer dat de 25 cent aanbiedingen al na een uur uitverkocht zijn. Als je al oud en van iemand afhankelend bent, en je wil zelf een keer die 25 cent aanbiedingen kopen ben je iedere keer te laat. Zeker ook voor iemand die een minimum inkomen heeft.

  11. Die 25 cent aanbiedingen bij Lidl hebben niks met Too Good To Go te maken. De enige overeenkomst is ook; het is bedoeld tegen voedselverspilling en niet voor minima. Er is ook geen garantie dat er uberhaupt iets zal zijn voor 25 of 50 cent.

Reacties zijn gesloten.