voedselverspilling

Dit bewaar ik allemaal in mijn vriezer en zo gebruik ik het in mijn maaltijden. Tegen voedselverspilling en om te besparen.

Voor mij is het gebruik van mijn vriezer zo normaal geworden dat ik er eigenlijk niet meer bij nadenk. Ik gooi er gewoon alles in wat ik langer wil bewaren en bekijk daarna wel of het ook werkt. Dit geldt alleen niet voor iedereen. Voor veel mensen is het nog helemaal onduidelijk wat je nou allemaal kan invriezen. Daarom bedacht ik me dat ik een lijstje kon maken met alles wat ik in de vriezer heb en hoe ik dit daarna weer gebruik. Dat kan namelijk een groot verschil maken in hoe je het gebruik van de vriezer ervaart. Mis je een onderdeel? Laat het dan hieronder weten, als ik er dan ervaring mee heb kan ik het altijd nog toevoegen en er zo een complete lijst van maken!

Aardappels

Als het aankomt op aardappels ben ik heel dubbel wat betreft het invriezen. Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet. Ik laat de aardappeltjes wel altijd ontdooien voor ik ze gebruik.

Andijvie

Mijn moeder zei altijd dat je andijvie niet in kan vriezen. Ik doe het echter altijd. Dan maak ik alleen altijd andijviestamppot van. Ik maak de aardappelpuree en voeg dan de andijvie toe, direct uit de vriezer. Nog even op temperatuur laten komen, niet doorkoken en dan kan ik het eten. De andijvie is dan gewoon knapperig en lekker. Laat de andijvie niet ontdooien voor je het toevoegt aan je gerecht, dan heb je snot.

Avocado

I love avocado, maar met mate. Het komt dus vaak voor dat ik een halve avocado over heb. En nu met Too Good To Go boxen kan ik mijn avocado’s helemaal niet meer op krijgen voor ze slecht worden. Ik vries ze dus in. Dit doe ik door ze te prakken met een beetje citroen of limoensap. Ik verdeel de avocado over een aantal ijsblok vormpjes en vries deze vervolgens in. Als de avocado dan bevroren is kan ik het er uit halen en in een bakje bewaren. Wil ik vervolgens avocado op crackers wil eten dan weet ik dat ik 1 blokje per cracker moet ontdooien.

Boerenkool

Verse boerenkool is prima in te vriezen. Ik kocht altijd een voordeelzak boerenkool in de aanbieding en dan kon ik daar een aantal maaltijden mee maken. Nadeel is alleen dat het veel ruimte inneemt in je vriezer. Gelukkig is boerenkool tegenwoordig ook in het vriesvak van de supermarkt te vinden, handig in blokjes zoals spinazie ook is verpakt. En dat voor een paar dubbeltjes, daar ga ik niet moeilijk voor doen!

Brood

Een heel brood is prima in te vriezen. Zo blijft het vers en je kan elke keer als je brood wil eten sneetjes pakken naar gelang je honger hebt. Maar naast gewoon brood (zelfgebakken kan ook) kun je ook broodjes prima invriezen, ook afbakbroodjes of pitabroodjes. Een Turks brood kan ook. Eigenlijk alle soorten brood. Zorg dat ze wel goed zijn ingepakt want freezer burn is niet lekker op brood.

Courgette

Ik had er nooit aan gedacht om courgette in te vriezen, maar toen ik in Frankrijk zag dat daar courgette uit de diepvries wordt verkocht besloot ik het ook eens te proberen. Om heel eerlijk te zijn eet ik ze nog steeds liever vers. Maar als ik moet kiezen tussen invriezen of weggooien kies ik toch voor invriezen. Je kunt je courgette daarna nog prima gebruiken in soepen en sauzen. En ik gril ze ook nog gewoon voor op de platbroodpizza.

Dit werkt het best als je de plakken minstens een halve centimeter dik laat. Invriezen doe ik door ze allemaal op een snijplank te leggen en dit in de vriezer te doen. Als het dan is bevroren doe ik ze in een zakje en heb je losse courgetteschijfjes. Je kunt de schijfjes ook grillen voor je ze invriest, dan heb je iets minder last van vocht, maar ik vind persoonlijk dat de grillsmaak extra lekker is als ze uit de vriezer komen en daarna past gegrild worden.

Diepvries groenten

Er zijn een aantal groenten die ik zelf het liefst direct als diepvriesproduct koop. Bijvoorbeeld erwtjes, sperziebonen, bloemkool, broccoli en boerenkool. Eigenlijk domweg omdat dit dus veel goedkoper is. In sommige gevallen lijkt het weinig te verschillen met de verse variant, maar als je dan beseft dat je ook nog afval hebt en het tijd kost om het schoon te maken is de vriezer optie wel veel voordeliger. Ik koop de meeste producten van huismerk, maar soms kan een actie van het A-merk voordeliger zijn. Altijd even rekenen. Oh en koop zoveel mogelijk de voordeelverpakkingen want dat bespaart extra!

Feta

Ja, feta (of witte saladekaas als het niet volgens het officiële recept is gemaakt) kun je heel goed invriezen! Ik snij een blok in het aantal porties dat ik gebruik en laat het dan voor gebruik ontdooien. Het droogt niet uit en blijft prima van textuur. Ik heb het ook wel eens verkruimeld ingevroren, voordeel is dan dat het niet ontdooit hoeft te worden, maar ik verkies de blokmethode. Zorg wel dat de blokken met het invriezen niet tegen elkaar aan komen, dan plakken ze aan elkaar.

Gebak

Het is altijd handig om iets van gebak in de vriezer te hebben. Cupcakes, cinnamon buns, appeltaart of koekjes. Het is allemaal prima in te vriezen. Zelfgebakken of gekocht. Super handig om altijd iets lekkers in de vriezer te hebben. Voor onverwacht bezoek, maar ook als je ineens heel veel zin krijgt in iets lekkers.

Gember

Er ligt altijd een hele gemberwortel in mijn vriezer. Gewoon in een zakje. Als ik dan gember nodig heb rasp ik de hoeveelheid die mijn recept vraagt en de rest van het stuk gaat weer de vriezer in. Zo blijft gember langer goed en heb je het altijd in huis, klaar om gebruikt te worden. Super handig!

Geopende blikken

Ik koop eigenlijk altijd al kleine blikjes kidneybonen, zwarte bonen en mais, maar meestal is het toch teveel in een maaltijd. Zeker als ik ze met elkaar wil combineren. Op zo’n moment vries ik de rest gewoon in, volgende keer dat ik Mexicaans kook haal ik het doosje uit de vriezer en laat ik het met het gehakt ontdooien. Op deze manier kan ik ook de goedkopere grotere verpakkingen nemen van bepaalde items, zoals maïs waarvan de 300 gram budget variant €0,30 goedkoper is dan de 150 gram variant (want alleen van A-merk). Als je nóg voordeliger uit wil zijn kun je dit ook doen door gedroogde bonen of kikkererwten te kopen, ze klaar te maken zoals de verpakking zegt en dan invriezen in porties die je gebruikt. Ik vind zelf blikjes fijner, dus het is maar net wat je voorkeur heeft natuurlijk.

Kaas

Kaas, zeker geraspte kaas kan nogal vlug gaan schimmelen. Het is dus super handig om het in te vriezen. Ik gebruik het wel het liefste in warme gerechten omdat je dan echt niet merkt dat het ooit bevroren is geweest. Geraspte Parmezaanse kaas, of strooikaas is ook prima in te vriezen. Het blijft dan gewoon poeder en je kunt het gewoon gebruiken als je het nodig hebt. Super handig voor als die grote bussen 1+1 gratis zijn en je ze niet allebei op krijgt voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Kaasfondue

Ook een super leuk product om in te vriezen. Ik ben dol op kaasfondue, maar eet het meestal als avondsnack met brood. Of als ik een avond alleen ben en een filmavond hou. Dan gaat er dus nooit een hele verpakking op. Ik besloot dus te proberen om het in te vriezen. Hoe ik dat doe? Ik knip de verpakking open, snij het in 5 of 6 repen, gebruik de hoeveelheid die ik nodig heb en de rest vries ik zo in dat het niet aan elkaar plakt.

Voor een avondje film gebruik ik een halve verpakking, bij een snack gebruik ik 1 ‘reep’. Een afbakbroodje in stukjes gescheurd, in een mini ovenschaal met plakjes kaasfondue eroverheen. Je kunt de kaas gewoon snijden als het bevroren is, wel het liefst met een koksmes en pas op je vingers! Zet ongeveer 8 minuten in de oven en je hebt een heerlijke snack.

Knoflook

Het maakt niet uit hoeveel knoflook ik gebruik, voor ik aan het einde van mijn 2 bolletjes ben zijn er altijd wel een paar teentjes uitgeschoten. Super zonde. Daarnaast is het elke keer een flink gedoe om de teentjes te pellen. Daarom pel ik alle teentjes direct als ik ze koop. In een bakje in de vriezer en ik kan eruit pakken wat ik nodig heb. Een teentje is in een paar minuten klaar om geraspt, geperst of gesneden te worden.

Kruiden

Vaak wordt voor het invriezen van kruiden als tip gegeven om het met olijfolie in een ijsvormpje te doen. Als je mij kent weet je dat ik een chaotische kluns ben. Als ik die tactiek zou gebruiken zou dus alles onder de olijfolie zitten, behalve de kruiden. Daarom haal ik de blaadjes van mijn kruiden af en stop ik deze in een bakje, vervolgens vries ik dat bakje gewoon in. Als ik de kruiden wil gebruiken hoef ik er alleen maar de hoeveelheid uit te pakken die ik nodig heb. Wel alleen warm te gebruiken want de knapperigheid is wel zo’n beetje weg.

Ovenschotel

Zo handig! Maak een ovenschotel, gewoon in een glazen ovenschaal zoals je ook zou doen als je ‘m direct zou maken. Maar in plaats van in de oven, zet je ‘m in de vriezer. Als je het wil eten hoeft het alleen nog maar in de oven, ongeveer 1,5 keer zo lang als normaal zou genoeg moeten zijn. Wil je pasta gebruiken in je ovenschotel? Kies dan voor ongekookte droge pasta of gebruik verse pasta (ook ongekookt). Pas op met zuivel als melk, room, crème fraîche. Dit kan gaan schiften als je het ontdooit/ opwarmt. Verder kun je alle normale ingrediënten gebruiken. En er zijn online heel veel lekkere gerechten te vinden!

Pastasaus

Mijn favoriete kant-en-klaar maaltijd om in de vriezer te hebben. Ik maak 2 flinke pannen pastasaus, verdeel dit in porties en de weken erna hebben we binnen 8 minuten (kooktijd van de spaghetti, want die kook ik altijd vers) eten op tafel staan. Voor mezelf maak ik een pastasaus met gehakt, champignons, tomatensaus en Italiaanse kruiden. Geen poespas. Mijn vriend is meer van de pittige sauzen, dus die van hem maak ik met lekker veel peper. Als we dan pasta eten kook ik een pan spaghetti en warm ik onze sauzen op. Binnen 10 minuten staat ons eten op tafel.

Peper

Rode peper, groene peper madam jeanette peper. Het maakt niet uit welke, maar ik bewaar ze in de vriezer. Wil ik pit in mijn eten? Dan haal ik er eentje uit en ik rasp ongeveer ⅓ voor 2 personen. Ik let er niet op dat ik pitjes niet mee rasp of zo, terwijl ik daar dus wel op moet letten bij ‘verse’ peper. Super handig en na gebruik gaat de rest weer terug in de vriezer.

Sauzen

Satésaus, boemboe voor sajoer boontjes, tomatenpassata die niet op is gegaan, ik vries het in als het over is. Het makkelijkste is om het eerst in een ijsblokjesvorm te doen en als het dan is bevroren in een bakje, maar soms doe ik het gewoon in een bakje. Hoewel ik zelf heel slecht ben met labelen van mijn bakjes en zakjes doe ik dat hierbij wel echt, want anders heb ik na een tijdje echt geen idee meer wat het ook alweer was.

Soep

Als ik een overschot heb aan groenten, bijvoorbeeld omdat er veel van in een Too Good To Go pakket zat. Of omdat ik een beetje te enthousiast in gekocht heb voor een etentje. Dan maak ik soep. Dit is ‘s avonds in een paar uur klaar, kost bijna geen moeite en is op een luie zondag juist een goede maaltijd.

Spekreepjes

Gerookte spekreepjes worden vaak in 2 bakjes van 125 gram verkocht, maar de iets goedkopere variant is vaak 300 gram in 1 zakje. Grote kans dat je dat niet helemaal opmaakt in 1 keer. Om het dan langer houdbaar te maken kun je dit prima invriezen. Een beetje los schudden en je kunt zo uit het bakje in de pan doseren. Kei handig!

Sperziebonen

Hoewel ik deze eigenlijk altijd als diepvriesproduct koop, heb ik deze nu ook ‘vers’ in de vriezer liggen dankzij Too Good To Go. Normaal is de diepvries variant goedkoper en gemakkelijker, maar zelf invriezen kan prima. Er wordt meestal geadviseerd om eerst te blancheren, maar dat doe ik juist liever niet. Gewoon schoonmaken en dan invriezen. Ook een goede manier voor andere boontjes als je bijvoorbeeld een moestuin hebt. Klaar om te koken? Breng dan water aan de kook en voeg de boontjes rechtstreeks uit de vriezer toe aan het kokende water. Ongeveer 15 minuten later is het gaar en dan kun je het eventueel nog op een andere manier verwerken.

Spinazie

Ik ben niet zo’n fan van diepvriesspinazie. Noem me raar, maar ik proef daar echt wel verschil in. Verse spinazie vries ik echter wel altijd in, ik gebruik zelden een hele zak in 1 gerecht en spinazie blijft niet zo lang goed. Meestal verdeel ik zo’n grote zak in 4 porties van 100 gram. Het neemt veel plek in mijn vriezer, maar het is echt zóveel lekkerder dan diepvriesspinazie.

Vis

Dit is een tricky product om zelf in te vriezen. Het kan soms wel en soms niet. Punt is dat veel vis bevroren wordt aangeleverd bij de supermarkt. Je kunt het dan niet thuis nog eens invriezen zonder de voedselveiligheid in geding te brengen. Kijk dus wat er op de verpakking staat en luister daar naar.

Vleeswaren

Vleeswaren vries ik zelf eigenlijk niet in, maar mijn vriend wel! Hij koopt 1 brood en beleg en maakt dat klaar en als hij dan naar zijn werk gaat neemt hij brood uit de vriezer mee voor lunch. Dat is dan ontdooid en vers als het lunchtijd is. Ik ben zelf alleen geen fan van boter op de voor belegde boterhammen, maar dat kun je natuurlijk altijd uit proberen! Je kan je brood ook beleggen met plakken kaas, doe dit met witbrood en je hebt kant-en-klare tosti’s. En als je vleeswaren hebt die je niet op gaat krijgen voor de houdbaarheidsdatum, kun je deze ook in zijn geheel invriezen of juist in porties. Laat ontdooien en gebruik.

Voorverpakte/ voorgesneden groenten

Ja, leuk hé. Dan zijn de gemengde, voorgesneden groenten een keer in de aanbieding, staat op de verpakking dat je het niet in mag vriezen! Nu mag je mij best wel een rebel noemen, want ik doe dat lekker toch! Shit. Shock. Horror. Probleem van de groenten in zo’n mix is dat het vaak heel vochtrijke groenten zijn en als je deze invriest en vervolgens laat ontdooien zijn ze inderdaad niet meer lekker. Je moet ze alleen niet laten ontdooien, nog geen 5 minuten. Als je deze groenten zo uit de vriezer, hup, in je hete (dat is wel belangrijk ook) wok doet dan verdampt het vocht voordat het je groenten slap kan maken. Het is niet helemaal zoals verse groenten, dat geef ik toe, maar het meeste heeft nog prima bite.

Witlof

Het nadeel van witlof in de vriezer stoppen is dat het een beetje bruin wordt. Ik stop het meestal in een ovenschotel dus ik vind dat geen ramp. Wel weer rechtstreeks uit de vriezer verwerken en niet laten ontdooien.

Wortel

Als je wortel wil invriezen raad ik je aan om ze op 2 manieren te verwerken. In reepjes en in plakjes. Als je dan een keer een wokgerecht maakt en je mist wat groenten kun je zo een handje wortels uit de vriezer halen en in de pan mikken. Maar met ui is zelf gesneden wortel natuurlijk ook gewoon geschikt om te koken en er stamppot van te maken!

Vlees

Meeste vleesproducten zijn prima in te vriezen. Ik verdeel ze daarvoor graag in de porties waarin ik ze wil gaan gebruiken. Dat is over het algemeen 200 gram per portie of 2 stuks in geval van worstjes of hamburgers, bijvoorbeeld. Vlees is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer, maar ik probeer het zelf nooit meer dan 2 maanden voorraad van 1 item tegelijk in te vriezen. Mocht het door omstandigheden dan wat uitlopen dan heb je nog genoeg tijd om het toch op te maken. Laat het vlees goed ontdooien voor je het gaat eten. Dit doe je het liefst door het de avond van tevoren in de koelkast te leggen, maar als het niet te warm is kun je het ook ‘s morgens uit de vriezer halen en op kamertemperatuur laten ontdooien.

Vleesvervangers

Veel vleesvervangers zijn ook prima houdbaar in de vriezer. Als dat niet kan staat het er op. Vooral de producten die heel erg op vlees lijken zijn vaak (volgens de verpakking) niet in te vriezen. Het zal vooral af (kunnen) doen aan de textuur en daarom worden afgeraden, veilig zal het wel blijven. Ik heb het echter zelf dus nog nooit geprobeerd.

Wraps

Toen ik een keer voor €0,25 en uiteindelijk €0,10 Wereldgerechten wist te scoren vanwege de aflopende houdbaarheidsdatum liet ik me daardoor niet tegenhouden. Ik gooide de wraps uit het pakket direct in de vriezer en heb maandenlang super goedkoop van wraps kunnen genieten. Ook als je een open verpakking hebt kun je degene die je niet gebruikt prima invriezen. Al blijven de wraps (mits goed afgesloten van lucht) ook een flinke tijd goed in de koelkast.

Zoals ik in de intro al zei; er zullen ongetwijfeld dingen missen. Ik ben op dit moment ook nog wat dingen aan het uitproberen en er zullen steeds wel dingen bij komen. Dit blijft dus een artikel dat altijd in ontwikkeling blijft. Maar dat is toch eigenlijk alleen maar leuk. Aanvulling is dus altijd welkom, maar ik wil alles altijd eerst zelf uitproberen voor ik het toevoeg.

17 gedachten over “Dit bewaar ik allemaal in mijn vriezer en zo gebruik ik het in mijn maaltijden. Tegen voedselverspilling en om te besparen.”

 1. Rookworst kan je ook invriezen.
  De pittige rookworst van Unox hebben ze niet het hele jaar door in het schap liggen.
  En die vinden wij het lekkerst.
  Dus als die in de aanbieding is, gaat er een deel de vriezer in.

 2. Hoihoi. Ik ben ook een invriezer. Ik vries ook de jus in. Mijn vriend is de enige die jus eet. Dus Ik maak een pannetje vol en vries het vervolgens in in ijsblokjes.
  Ook roomboter vries ik in als dit in de aanbieding is.

 3. In sommige recepten heb je alleen eiwit of eigeel nodig.
  Als ik eigeel over houd dan vries ik dit in een ijsblokjes vorm in.
  Als ik dan bijvoorbeeld appelflappen bak gebruik ik het eigeel ontdooit om de appelflappen te bestrijken.

 4. Ha fijn om te lezen! Zelf experimenteer ik ook graag met wat ik in de vriezer kan gooien. Als het niet lukt is het gewoon jammer en een les voor de volgende keer. Zo was er gisteren een pot ongezoete alpro yoghurt van too good to go die over de datum ging. Ikheb de pot gewoon in de diepvries gezet. Als ik nog eens een saus op basis van yoghurt maak, gaat de ingevroren pot erin. Gember vries ik in schijfjes in. Dat is super handig voor als ik gemberthee wil maken! Vleesvervangers gaan ook in de vriezer, zelfs de hamburgers die erg op vlees lijken. Als de structuur raar wordt, kan ik er altijd nog vegetarisch gehakt van maken 🙂 Chocoladetaart van too good to go heb ik ook al eens gewoon in 1 stuk ingevroren. Was heel lekker toen die ontdooid werd!
  Advocado vries ik in helften in, gewoon in de schil. Die gaat daarna door de guacamole.
  Enkel brood vind ik niet handig om in te vriezen. Dat smaakt toch heel anders dan vers. En het is ook heel moeilijk om juist in te schatten wat iedereen hier in huis van hoeveelheid gaat eten.
  Ik ben super blij met onze (kleine) diepvries. Hij helpt me echt om te besparen.

 5. Melk gaat ook goed. Het pak gaat wel wat bol staan, maar komt helemaal goed bij ontdooien.

 6. Nog een kleine aanvulling voor de spinazie. Doe spinazie in de blender met een klein beetje water.
  Invriezen in een ijsblokjesbakje en je hebt altijd spinazie voor je smoothie.

 7. Ik vries ook slagroom in in siliconen ijsblokjes vormen, dan kun je ze er makkelijk uitdrukken en dan bewaar ik ze in een doosjes. Het lukt mij zelfs om de slagroom eventueel op te kloppen, maar meestal gebruik ik ze om mee te bakken en te koken, (soepen en sauzen verfijnen). Verder eiwitten, resten kokosmelk/room, tomatenpuree. Eiwitten gebruik ik veel om bv bitterkoekjes en kokosmacronen te bakken, ik koop dan een flesje eiwitten, vries alles op bovenstaande manier in. Ik heb n keer uitgerekend wat een gemiddeld eiwit weegt en ik kan het dan zo afwegen. Verder idd roomboter in blokjes gesneden, gekookte peulvruchten, goedkoop fruit om later jam van te maken. Wraps rol ik op en vries ze zo in, dan is het makkelijker om er maar 1 of 2 te pakken en ze breken niet zo makkelijk als wanneer ze plat ingevroren zijn.

 8. Halvarine en margarine vries ik ook in als ik veel heb gekregen van de voedselbank. Gaat prima maar de halvarine van Lidl krijgt een rare onbruikbare concistentie. Die van blue band blijft goed.

  Ik vries vleesvervangers wel in. Nooit problemen mee gehad.

 9. Uitdelen aan de buren. Aardappels vriezen al niet lekker in en omdat je het toch koud eet lijkt dat me helemaal niks. Hopelijk was dat niet het énige wat er in je Magic box zat.

 10. Gewoon proberen. Zo zou je volgens de verpakking tofu en tempeh niet kunnen invriezen. Ik doe het heel vaak. Het is wel zo dat de structuur dan wat veranderd, het wordt steviger. Dit kan ook een voordeel zijn, de steviger stukjes in satesaus vind ik zelf lekkerder dan vers.

 11. Ik vries jus in ik vries wijn in. En wel meer van dat soort vloeibare dingen die je af en toe bij een maaltijd nodig hebt.

 12. Ook ik vries jus in. Handig voor bij de stamppot met rookworst.
  Verder ook kokosmelk, passata en tomatenblokjes. Soms ben ik een half blikje nodig. Wat over is giet ik in een diepvriesbakje.

  Ook porties vlees voor babyvoeding vroor ik altijd in. Wij hadden een stoomcooker (weet niet meer hoe dit heet ;p). Ik maakte dan, in een brede diepvriesbak, kleine losse porties biologisch vlees. Dit gooide ik dan in de stoomcooker met groente/aardappel (rijst of pasta apart). (kijk even in de gebruiksaanwijzing hoelang je moet stomen)

  Ik heb ook weleens gehoord dat mensen rijst opsparen in de vriezer voor nasi.

  Brood met beleg invriezen (ham/kaas) heb ik al lang niet meer gedaan. dat ga ik binnenkort maar weer eens doen. Lekker makkelijk voor tosties.

Reacties zijn gesloten.