blogmas 2020

Recept: Kerstboompizza – slechts €1,75 p.p.!

Op zoek naar de ideale kerstrecepten was ik al in de zomer regelmatig op Pinterest te vinden. Van alles kwam er voorbij, maar iets wat ik eigenlijk niet vond was kerstboom pizza. Ik was daar eigenlijk wel verbaast door, maar zag ook meteen kansen want in mijn hoofd was het al helemaal af en zag het er fantastisch uit. Hoe het uiteindelijk in de praktijk zou worden had ik nooit durven dromen. Zo gaaf!

Ingrediënten:

Deeg:

  • 250 gram bloem
  • 1 el olijfolie
  • 150 ml handwarm water
  • 3,5 gram gist (half zakje)
  • snuf zout

Saus:

  • 200 ml passata
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • zout

Topping:

  • geraspte kaas
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • cherry tomaatjes
  • 1 bol mozzarella

Deze pizza kost €1,75 bij 2 personen. 

Stap 1 – Doe de bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje. Strooi aan de ene kant van het kuiltje de gist en aan de andere kant het zout. Dit mag elkaar niet raken voordat je gaat kneden. In het kuiltje giet je het water en de olijfolie. Kneed het deeg tot het een gladde bal is en kneed daarna nog 5 minuten door.

Stap 2 – Dek de kom af met een schone theedoek en zet de bak op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming, om te rijzen. Laat het rusten voor 45 minuten.

Stap 3 – Rol het deeg uit op formaat van je bakplaat. Het mag flinterdun zijn, want dit is eigenlijk een flammkuchen deeg. Snij dan een kerstboomvorm uit het deeg. Ik heb dit gewoon uit de losse pols gedaan, maar je kunt ook eerst een mal maken van bakpapier. De restjes van het deeg heb ik gebruikt om kransjes van te maken, dit met een glas voor de grote vorm en een wijndop als steker voor het midden. Je kan ook kiezen om sterren te maken als je daar wel een steker voor hebt.

Stap 4 – Prik met een vork gaatjes in het deeg. En zet voor ongeveer 5 tot 7 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Stap 5 – Snij ondertussen de courgette in blokjes van ongeveer een halve centimeter en bak deze in een pan. Snij de paprika in kleine reepjes en halveer de cherrytomaatjes. Snij plakjes van de mozzarella en gebruik een stekertje om er rondjes van te maken, ongeveer even groot als de tomaatjes. Ik gebruikte hiervoor weer de dop van een wijnfles.

Stap 6 – Meng alle ingrediënten voor de saus en smeer de tomatensaus over de pizza. Vervolgens strooi je een handvol geraspte kaas over de pizza. De gebakken courgetteblokjes vormen de basis van de kerstboom. De paprika is een soort slinger, de tomaatjes zijn ballen en de mozzarella rondjes zijn sneeuwballen. Ik heb het dan ook met dat in mijn achterhoofd opgemaakt.

Stap 7 – Zet de pizza nog 15 minuten in de op 200 graden verwarmde oven om de kaas lekker te laten smelten en de pizzabodem af te bakken.

Natuurlijk kun je de toppings gebruiken die je zelf lekker vind en zo opmaken dat het nog steeds een kerstboom is. Ik ben dol op deze smaakcombinatie en dankzij de vele groenten is het zelfs nog redelijk gezond ook! Voor wie meer van een uitgebreid kerstdiner houdt deelde ik vorige week al een kerstdiner voor minder dan €4,00 per persoon!