blogmas 2020

Een kerst zonder (geld)verspilling en zonder te beknibbelen

December en kerst zijn voor de meeste mensen niet het moment om te besparen, maar juist om dat even los te laten. Dat zie ik elke december weer aan mijn bezoekersaantallen. En ik begrijp het ook wel, ik laat zelf ook echt geen luxe staan omdat ik het te duur vind. Mits ik het het geld ook waard vind, natuurlijk. Toch blijf ik ook in december Gierige Gerda en kan ik het niet laten om ook met kerst het meeste uit mijn geld te halen.

Geen verspilling

Met kerst wil ik lekker eten, maar veel hoeft niet per se. Tenminste niet echt meer dan normaal, ja misschien dat ik met de brunch wat meer eet dan bij een gewone lunch. Maar bij het doen van de boodschappen hou ik daar wel rekening mee en koop ik niet (veel) meer dan wat normaal gegeten zou worden. Wat er dan over is komt bij ons op derde kerstdag op tafel, eventueel aangevuld met een kom soep als het niet genoeg is. Het hoogtepunt is dan natuurlijk wel het overgebleven toetje. Wij gaan dit jaar weer voor heel simpel Viennetta, lekker en voor mij echte kerstnostalgie.

Kerst thema voedsel

Producten met kerstlogootjes of in kerstvormpjes zijn hartstikke leuk. Ik snap dat maar al te goed, daarom komt dat ook terug in mijn recepten, haha. Maar je betaalt vaak minstens het dubbele en veel vaker 3 of 4 keer zoveel als voor de normale variant. Ik kan me best voorstellen dat je dat het geld in sommige gevallen best waard vind, in andere gevallen laat je het links liggen. Zoals een vriendin van me vertelde: ze had al bijna broodjes in de vorm van een kerstman gekocht, voor bijna €3,00 voor 4 stuks. Tot ze besefte dat ze haar gezin daar niet zo blij mee maakt als met gewone witte bolletjes van €1,00 voor 6 of meer.

Koken uit je voorraadkast en vriezer

Een van mijn Instagram volgers vroeg of ik een kerstdiner uit mijn voorraadkast kon laten zien. Wat een super leuk idee, helaas wist ik niet meer hoe ik dat klaar moest krijgen. Hoewel ik al in september ben begonnen met het plannen en schrijven voor blogmas is het koken toch weer iets wat is blijven liggen en ik had sowieso al alle maandagen (dan komen er recepten online) volgepland. Maar dat neemt niet weg dat ik het een heel goede tip vind.
Duik voor je je plannen voor kerst maakt eerst eens je voorraadkast en vriezer in. Zo zou ik bijvoorbeeld spruitjes kunnen gebruiken als bijgerecht. En wat denk je van rode kool flapjes? Met rode kool uit pot gevuld bladerdeeg, wat je trouwens ook in de vorm van sterren of kerstbomen kunnen maken. En wat ik sowieso zelf ga doen; ik heb nog een heel mooi stuk rundvlees in de vriezer liggen en die komt dus één van de kerstdagen op tafel. Zo maak ik ook tijdens kerst gebruik van de besparingen die mijn voorraad met zich meebrengt. Volgend jaar zal ik eens kijken of ik er een heel diner mee kan maken!

Doe het zelf

Je kan ook heel veel geld besparen door kritisch te kijken naar kant-en-klare opties. Laat ik eerlijk zijn dat ik echt niet alles zelf maak of snij tijdens kerst, maar ik maak daarbij wel een heel bewuste keuze wat ik wel en niet kant-en-klaar kopen. Ik betaal niet voor ‘gemak’ als iets eigenlijk al 0 tijd kost om het zelf te doen, terwijl ik dat prima vind als iets wel heel veel moeite kost om te maken. Per item maak ik dus mijn eigen afweging van moeite, smaak en prijs. Zo zorg ik ervoor dat ik niet het gevoel heb dat ik teveel kwijt ben aan mijn kerstboodschappen, maar geef ik mezelf ook genoeg ademruimte om te genieten van kerst.

Ga op tijd boodschappen doen

Als je wacht met boodschappen doen tot 24 december kan ik je zeggen dat je geheid vertellen dat de stress, drukte en irritatie je extra geld zal kosten. Daarom adviseer ik altijd om al op tijd boodschappen te doen of ze te laten bezorgen. Mijn bezorging komt op 23 december, zodat ik op kerstavond dag kan poetsen en koken voor de kerstdagen (vriend werkt die dag nog gewoon en ik gun hem ook gewoon een relaxte kerst.) Als ik niet zou bestellen zou ik waarschijnlijk op maandag 21 of dinsdag 22 in de ochtend al boodschappen gaan doen. Dan heb ik de winkel voor mezelf, alle rust om alles te kopen. Met een lijstje en een goed plan natuurlijk. Maar dat is een heel eigen verhaal…

Geniet tijdens de feestdagen. Zeker in deze tijd hebben we dat keihard nodig. En je hoeft niet met geld te smijten om dat te doen, maar gun jezelf wel datgene wat je gelukkig maakt. Ik wens je heel gezonde feestdagen en dat je warmte kunt vinden. Geniet, dat verdien je.