Recept

Recept: Rucola stamppot met zoete speklapjes

Rucola is een heerlijke toevoeging aan heel veel gerechten. Van broodjes tot pizza en van salades tot stamppot. Nu hoor ik je denken: ‘Rucola in een stamppot?’ Ja, zeker in de lente is dit een heerlijke frisse stamppot. Je stampt de rucola gewoon rauw door de aardappelen en het is heerlijk. Ideaal als je rucola in huis hebt of in je moestuin hebt staan.

Ingrediënten voor 4 personen (€1,90 per portie)

Stamppot

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 100 gram rucola
  • 1 bakje cherry tomaatjes (mag ook best meer zijn)
  • 2 eetlepel kruiden-roomkaas
  • Eventueel een scheutje melk en klontje boter

Speklapjes

  • 4 speklapje
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 4 eetlepels suiker of honing
  • 2 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Zout naar smaak
  • Water

Stap 1 – Meng de tomatenpuree, suiker of honing, balsamicoazijn, knoflookpoeder en zout met elkaar en verdun met water. Leg hier het speklapjes in voor minstens een uur, langer is bij marineren echter altijd beter.

Stap 2 – Schil en kook de aardappelen in een pan met ruim water en zout.

Stap 3 – Bak de speklappen op de naar jou gewenste wijze. Ik deed ze (ik maakte dit recept voor 2 personen) voor 20 minuten in de op 180 graden voorverwarmde Airfryer, samen met de tomaatjes. Heb je geen Airfryer zet de tomaatjes dan voor 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven. Nu is het natuurlijk ook perfect om lekker op de barbecue te gooien.

Stap 4 – Giet de aardappelen af en maak er stamp van met de kruiden-roomkaas, een klein scheutje melk en eventueel wat boter. Gebruik altijd een stamper of knijper en niet een keukenmachine of staafmixer. Hiermee maak je de zetmeelmoleculen kapot en dan krijgt de puree een vervelende, plakkerige structuur. Beetje alsof je er behanglijm doorheen hebt gedaan. Breng op smaak met peper en zout.

Wil je het jezelf makkelijk maken dan kun je natuurlijk altijd een pakje aardappelpuree gebruiken. Dat is voor veel mensen vloeken in de kerk, maar als je normaal niet veel aardappelen eet kan het niet alleen gemakkelijk zijn, maar ook goedkoper omdat je geen aardappelen verspilt. 

Stap 5 – Stamp de rucola door je aardappelpuree. En serveer met de tomaatjes en een speklapje. Wil je er een jus bij? Smelt dan een klontje boter (of margarine) in een pannetje en meng daar een kleine hoeveelheid van de marinade doorheen. Ik vond dat zelf niet nodig. En zelfs koud is deze stamppot nog heerlijk!