Boodschappen

Dit moet je weten over de stijgende prijzen van boodschappen

De inflatie gaat door het dak, maar klagen over duurder wordende boodschappen is niet iets van de afgelopen maanden. Al zolang als ik bezig ben met Gierige Gerda krijg ik te horen dat de boodschappen zo duur zijn geworden. D us ik denk dat we dat gewoon altijd vinden, maar nu is het ook echt meetbaar. Mij zijn echt wel wat hogere prijskaartjes dan eerder opgevallen. Dat heeft natuurlijk redenen; de stijging van de energie en transportkosten bijvoorbeeld. Maar het voelt ook wat oneerlijk, want de supermarkten hebben de afgelopen twee jaar topjaren gedraaid. Nou kun je letten op de prijs op het kaartje om te kijken of het duurder is geworden, maar let ook even op de volgende dingen!

 Prijzen van groente en fruit schommelen altijd

Omdat groenten en fruit seizoensproducten zijn wisselen deze altijd van prijs. Veel mensen klagen nu het januari is dat de komkommer zo duur is. Maar dat is elk jaar zo, komkommer is immers een zomergroente. Als de temperaturen straks weer omhoog gaan wordt die komkommer dus vanzelf goedkoper. Het kan ook liggen aan het weer, als er een slecht jaar was voor aardappelboeren zullen de aardappels duurder zijn. Terwijl in een jaar van overvloed ze goedkoper zijn. Maar met het seizoen mee eten is altijd voordeliger dan dat niet doen. Diepvriesgroenten zijn overigens ook altijd een goede oplossing. Hier zitten vaak meer voedingsstoffen in dan in je verse groenten.

Soms gaat de prijs niet omhoog maar wordt de verpakking kleiner

Het is altijd slim om te weten wat een prijs is per liter, kilo of stuk, in plaats van de verpakkingsprijs te onthouden. Als een fabrikant niet wil laten opvallen dat hun product duurder is geworden, zorgen ze namelijk gewoon dat ze minder in de verpakking doen.Wasmiddel is daarvan een mooi voorbeeld, vooral de pods. Toen deze een jaar of tien geleden werden geïntroduceerd zaten er achtien tot twintig pods in een verpakking. Inmiddels zijn het er regelmatig nog maar twaalf of dertien. Naast dat je dus bij veel dingen daarop kan letten geldt het vaak ook dat bulk goedkoper is, dus als je je favoriete product in een grotere verpakking kan kopen is dat sowieso goedkoper. Denk aan de vaatwastabletten, die zonder aanbieding bij de drogist goedkoper zijn dan in de 60% kortingsactie van de supermarkt. En dat is nog steeds zo.

Prijsstijging is ook minder superdeals

Dit gaat me echt aan het hart. Maar in de afgelopen jaren heb ik ook gemerkt dat heel goede aanbiedingen veranderden of verdwenen. De ene keer door wetgeving, bijvoorbeeld de verlaging van maximale korting op alcohol. De andere keer verdwijnt een actie gewoon van de radar, bijvoorbeeld doordat er door een pandemie ineens een run is op handzeep . Dat is mega jammer maar betekent gewoon dat je wat creatiever moet worden, waardoor je de hoge kortingen in sommige gevallen nog kan behalen. Zo baalde ik dat de wereldgerechten niet meer voor € 0,75 werden aangeboden, maar kon ik door het creatief combineren van acties toch deze prijs evenaren. Kan ik erop vertrouwen dat dit regelmatig terugkomt? Nee. Zorg ik dat ik zolang mogelijk kan profiteren van zo’n actie? JA! Daarom is een voorraad weer zo handig.

Nou snap ik dat je baalt van de prijsstijgingen en ik help je natuurlijk graag met besparen. Gelukkig heb je mij al gevonden, op dit blog kun je al allerlei tips vinden voor het besparen op boodschappen. Maar de komende weken zal ik me ook nog eens even extra richten op besparen op boodschappen en het aanleggen van een voorraad. Want dat laatste is wel echt dé manier waarop ik mijn uitgaven laag houd.