moestuin

Moestuin update juni en juli 2022

Het is al eind juli, maar ik had de moestuin update even wat uitgesteld. Maar hier is hij dan. Dit keer over 1,5 maand. Afgelopen maand heb ik met gemengde gevoelens in de moestuin gewerkt. Het viel soms zwaar door bepaalde dingen die in mijn leven spelen. Van de andere kant is tuinieren, mijn tuin nog steeds datgene waar ik juist gelukkig van word. Zeker nu het is ontsproten tot een heuse jungle.

De allereerste courgette van 2022

Vorig jaar oogste ik mijn eerste courgette op 31 juli. Dit jaar al halverwege juni. Dat was gewoon zes weken eerder! En dat kwam niet alleen omdat het weer zo lekker meezat. Vorig jaar wachtte ik netjes op de Ijsheiligen voor ik mijn courgettes ging planten, dit jaar stonden ze eind april al binnen en toen de planten te groot werden heb ik ze uitgeplant. Al begin mei. Ik heb vier soorten courgette, waarvan de ‘gewone’ het het beste doen. De pattison-vruchten beginnen nu pas te komen en bolcourgette heeft het wat lastig, maar de andere heb ik al negen kunnen oogsten. Wat dus de ‘één courgette per week’ wens flink overschrijdt. Ik heb uitgevonden dat de pattisons heel lekker zijn om met Mexicaans gehakt te vullen. Maar wat ik met de gewone courgettes heb gedaan vertel ik straks.

Onverwacht succes

Ik had niet verwacht dat mijn aubergines nog vruchten zouden gaan geven. Daarom kocht ik eind juni, bij Aldi, nog een kant-en-klare plant. Eentje waar zelfs al vruchten aan zaten. En dit is wel een aanrader voor je eerste aubergine-jaar. Ik heb er al een stuk of zes kleine aubergines van geoogst, die ieder een leuke toevoeging zijn aan een ander gerecht. De aubergine die ik zelf zaaide begint nu ook vruchten te dragen, dus ik denk dat het wel nog wat wordt. Maar mensen, ik lust aubergine uit de winkel dus eigenlijk niet. Maar zo uit de tuin is het heerlijk! Een ander onverwacht succes is de snijboon. Door omstandigheden zijn alle andere bonen er een beetje bij ingeschoten, maar ik had wel snijbonen geplant en deze geven echt heel veel oogst. In de afgelopen (eerste) week heb ik al meer dan 400 gram boontjes geoogst. Dat is veel meer dan ik van mijn sperzieboontjes haalde, dit is dus echt een dikke hit en zéker voor herhaling vatbaar.

Hoe gaat het verder

De tuin is nu écht een jungle en daar geniet ik van. Het is niet geordend of netjes, maar je ziet ook geen enkel stukje grond en dát is wat ik echt geweldig vind. Ondanks de enorm hoge temperaturen heb ik vorige week amper water hoeven te geven. Daarbij helpt de dichte begroeiing natuurlijk wel. De pompoen die tegen het schuurtje omhoog groeit is dan ook echt een succes, ik heb al twee pompoenen van mooi formaat hangen. De eerste wordt zelfs al oranje! In het voorjaar zaaide ik ook sla van Lidl en normaal zou sla allang zijn doorgeschoten maar van deze oogst ik al wekenlang en ze blijven maar mooie sla geven.

Doorgeschoten beauties

Door de warmte zijn heel veel van de groenten die vorig jaar perfect de zomer doorkwamen doorgeschoten. En dat geeft echt een prachtig kleurrijk aanzicht, zeker samen met alle andere bloemen die nu langzaam beginnen te bloeien. Ik ben erg benieuwd hoe de planten allemaal zaad gaan zetten, want van de kolen weet ik het inmiddels maar andijvie en sla vind ik nog wel spannend. Wel zijn de bloemen van de andijvie echt prachtig. Alleen daar zou ik het al voor laten doorschieten. Maar ook alle radijzen en rapen die ik vroeg in het jaar had geplant zijn inmiddels bloemen geworden. Maar gelukkig kun je ook dan nog steeds oogsten want schijnbaar zijn de peulen van radijs heel erg lekker dus laten we daar dan maar van smikkelen!

Gratis Masterclass van Moestuin Advies

Op 27 juni volgde ik de allereerste Moestuin Advies masterclass. Deze ging over plagen in de moestuin en was heel erg leerzaam. Moestuin Advies ken je misschien wel van de podcast met dezelfde naam, waarin Ruud en Joris de ene week vragen beantwoorden van luisteraars en de andere week een speciale aflevering maken. Maar het allerleukste is dus dat er een hele community is van mensen die allemaal een moestuin passie hebben. Deze community heeft een forum, maar je kan er ook allerlei heel goede cursussen volgen én dus gratis masterclasses volgen. Komende week zijn er weer gratis Masterclasses, ze zijn zó populair dat er zelfs twee worden gegeven! Dit keer over ‘Het verwerken van je oogst’. Iets wat natuurlijk super handig is als je bergen met groenten en fruit uit je tuin haalt en daar niet tegenop kan eten. Ik ben echt heel erg enthousiast en groot fan van Ruud en Merel (en Joris) die echt een prachtig platform aan het opbouwen zijn. Daarom maak ik maar wat graag reclame voor deze toppers. Meer informatie over Moestuin Advies vind je hier.

Oogst verwerken

Ik denk dat ik die Masterclass wel hard nodig ga hebben, want ik ben al flink bezig met het verwerken van mijn oogst. Zo heb ik al komkommers, courgettes én bietjes in het zuur ingemaakt. Verschillende dingen ingevroren en ook heel leuk; olie gemaakt van de calendula en likeur van de kroontjes die ik van aardbeien uit eigen tuin heb gesneden. Ik hoop nog veel meer te kunnen verwerken zodat ik ook in het najaar en de winter kan genieten van lekkere eigen oogst!

Waarde van mijn oogst

Voor de waarde van mijn oogst in juni en juli heb ik tot nu toe is €120,00 opgeschreven! Want heel eerlijk gezegd, gaat er soms ook wel iets wat niet is gewogen in mijn mond of in de pan. Dat is een flink bedrag en daarvan heb ik ook al een flink deel ingemaakt voor later, want zoveel eten wij nu ook weer niet. Mijn doel voor de tweede helft juli en augustus blijft op ongeveer €1,00 per dag, want veel van de planten die nu nog staan laten als het gaat om oogst stiekem nog even op zich wachten…

Ik geniet dagelijks van mijn jungle. Of ik er nu it kan oogsten of niet. Ik neem zoveel mogelijk in me op en oogst zoveel mogelijk. Ben zo benieuwd hoe de rest van het jaar gaat zijn!

Dit artikel bevat affiliatelinks.