Beste deals 2019 koffie
Persoonlijk

Welke manier van koffiezetten is het voordeligst? (Cups, filter of bonen)

Ik las op de Instagram pagina van Frankwatching dat koffiecups vijf keer duurder zouden zijn dan filterkoffie. Op dat soort claims sla ik aan, dus besloot ik zelf eens op onderzoek uit te gaan. In het mini-artikel staat namelijk niet welke koffie ze vergeleken hebben. Ik heb namelijk op dit moment een Nespresso apparaat, destijds gekozen omdat ik (als alleenwonende met een lat-relatie) mijn filterkoffie steeds weg moest gooien. Dat zorgt dat ik op zoek ben naar de goedkoopste koffiecup, daar komt later nog een update over, maar vandaag vroeg ik me ook af of ik niet beter een bonenapparaat kon kopen. Daarom ga ik eens even een vergelijking maken!

Prijs van de koffie per kilo

De prijs van koffie vergelijken is moeilijk, maar laten we gewoon in de lijn van Gierige Gerda blijven. Ik ben de prijzen van koffiecups op verschillende plekken al aan het vergelijken en voor nu leek Hema de meest voordelige plek. Zij hebben ook filterkoffie, koffiebonen én koffiecups, dus alle varianten zijn goed te vergelijken. De prijs per kilo is €7,20 voor filterkoffie, €7,87 voor koffiebonen en €19,63 voor koffiecups. Dat lijkt een verschil van drie keer zoveel, maar je gebruikt niet voor alle soorten koffie dezelfde hoeveelheid koffie!

Voor een kop filterkoffie gebruik je 7 tot 9 gram koffie per kopje, dat betekent dat je 111 tot 142 koppen koffie uit een kilo haalt. Waar je dan dus €0,05 of €0,06 per kopje voor betaald. In de koffiecups van Hema zit 5,5 gram koffie, wat betekent dat er uit een kilo koffie zo’n 181 koppen kunnen worden gemaakt. Dat is aanzienlijk meer en daarom verschilt de prijs per kop ineens veel minder, maar met ongeveer €0,11 betaal je nog steeds het dubbele per kop. Voor koffiebonen gebruik je uiteraard dezelfde verhouding als bij filterkoffie, waardoor je ongeveer €0,05 tot €0,07 per kopje betaald. Dat verschil is wel alweer wat minder dan bij de koffiecups. Voor pads betaal je trouwens ongeveer evenveel, maar die wil ik niet meerekenen omdat ik dat écht niet lekker vind.

Aanschaf van het apparaat

Ik heb natuurlijk al een koffiezetapparaat voor koffiecups, dus in theorie hoef ik hier geen nieuwe van te kopen. Maar als ik een nieuwe zou moeten kopen zou ik ongeveer €100,00 kwijt zijn, natuurlijk kan je veel meer uitgeven maar dit zou mijn budget ongeveer zijn. Het apparaat wat ik nu heb is ook niet de goedkoopste, maar net wat duurder. Er hoeven weer niet teveel functies op te zitten want functies kunnen alleen maar weer stuk gaan, haha. Voor een bonenapparaat zou ik er ook eentje nemen die koffie per kopje zet, niet teveel functies maar wel van een goed merk. Dan zal ik al vlug op een aanschafwaarde van €300,00 komen. Een goed filterkoffieapparaat kan je al voor €50,00 kopen en is dus wel echt de goedkoopste optie, ik denk dat we daar niet onderuit komen. Ookal kan je het ook met filterapparaten weer zo gek maken als je zelf wil. Of niet, want je hebt technisch gezien niet eens een koffiezetapparaat nodig, alleen een filter en filterhouder en kokend water en je kan al koffie zetten.

Kosten van onderhoud

Het is moeilijk om te beslissen wat onderhoud van een apparaat kost. Maar ik durf wel te zeggen dat als je meer zelf kan doen, je ook goedkoper uit bent. Een filterkoffieapparaat kan waarschijnlijk elke paar maanden worden schoongemaakt met een beetje azijn, wat dus een paar cent kost. Voor mijn basic koffiecup apparaat gebruik ik wel altijd speciale reiniger. Maar over het algemeen haal ik die wel gewoon bij Lidl of Aldi en dan ben ik alsnog klaar voor een paar euro. Een ingewikkeld bonenapparaat zou dan wel weer een speciaal reinigingsprogramma kunnen hebben, waarbij je dan speciale spullen moet gebruiken. Je wil immers ook het risico niet nemen dat het stuk gaat en je een nieuw duur apparaat moet kopen. Het Philipsapparaat dat ik op ogen had voor ik dit artikel ging schrijven zou €50,00 per half jaar kosten voor onderhoud. Dat zijn flinke bedragen en wellicht kán het wel goedkoper maar het zal altijd wel de duurste onderhoud blijven én het (regelmatig) onderhoud zal het meest van belang zijn.

Smaak van de koffie

Ik moet heel eerlijk zijn dat ik nooit echt fan ben geweest van filterkoffie. Ik ben zelf geen held in het perfect uitmeten van de koffie en vind het vaak toch een beetje te slap. Dat was ook de reden dat ik vaak geen koffie maakte toen ik nog een filterkoffie apparaat had. Ik drink het deels voor de cafeïne, maar ik drink ook graag iets wat ik lekker vind. Koffiecups zijn ook niet altijd even lekker, dat bleek wel toen ik de smaaktest deed twee jaar terug. Ik geloof wel dat een bonenapparaat me als het gaat om smaak echt wel goed zal bevallen, maar of het tegen de kosten opweegt weet ik dan weer niet.

Conclusie

Op zich zou ik een bonenapparaat wel een prima optie vinden, maar ik heb uitgerekend dat ik bijna 3000 koppen koffie moet drinken om het verschil in aanschaf in te lopen. En dan heb ik de kosten van het onderhoud nog niet meegerekend, met €50,00 zou dat dus meer dan 400 koppen koffie. Met drie koppen koffie per dag, zou het dus meer dan vier jaar duren om het verschil van deze investering terug te verdienen. Dat filterkoffie geen optie is was betreft smaak al wel een conclusie, maar ik drink ook al vaak alleen koffie. En slechts één kopje zetten is lastig, dus er zal ook weer veel koffie verspilt worden. Waardoor de prijswinst weer nihil wordt. De conclusie is en blijft voor mij dus dat de koffiecups voor mij nog steeds het voordeligst zijn. Dat had ik eigenlijk ook wel verwacht want ik heb zes jaar geleden de berekening ook gemaakt en toen kwam ik daar ook op uit. Uiteraard blijf ik nog even op jacht naar de goedkoopste koffiecups en dan vooral de aluminium cups, want die zijn wat minder belastend voor het milieu. Maar koffie weggooien is ook onduurzaam, dus soms is het dan kiezen wat jou het beste lijkt.

Natuurlijk valt over smaak niet te twisten. Ik zou dus zelf echt graag voor de goedkoopste optie gaan, maar ik heb daarin al veel opties geprobeerd (ook bijvoorbeeld een koffiepers en een percolator) en dat werkt niet voor mij. Wel zou ik best nog een keer hervulbare koffiecups willen proberen, maar ik vind de aanschafprijs best hoog voor iets waarvan ik dus niet weet of het wel zou bevallen. Met het verschil in prijs zou ik het terug verdienen in 50 tot 200 kopjes koffie, afhankelijk van welke hervulbare cup ik kies. Maar voor nu ik ben vooral blij dat ik niet vijf keer meer betaal, al heb ik natuurlijk niet de allerbeste filterkoffieactie gebruikt voor de vergelijkig…